»

Postavljajo se standardi za SSD

X-Bit Labs - JEDEC, ki skrbi za odprte standarde v proizvodnji in načrtovanju polprevodniških elementov, npr. pomnilnika DDR, je pozval podjetja po svetu, da pristopijo k razvoju standardov za SSD-diske. Pododbor JC-64.8 namerava v prihodnjem letu postaviti standarde za SSD-je, ki bodo natančno specificirali in poenotili podajanje ključnih karakteristik, kot so vzdržljivost, kapaciteta, poraba energije, zanesljivost (MTBF oz. AFR), enkripcija in druge. Sestajali se bodo vsak mesec, hkrati pa se bodo posvetovali tudi z ostalimi odbori v JEDEC-u in drugimi organizacijami (INCITS, SATA-IO, IDEMA in SNIA).

Diski med tem seveda že veselo izhajajo in so prilezli do kapacitete 256 GB. Nov Samsungov model te velikosti je s tem največji doslej. Omogoča doseganje hitrosti do 220 MB/s pri zaporednem branju in 200 MB/s pri zaporednem pisanju. Samsung pravi, da je to tako, kot da bi imeli klasičen disk, ki bi se vrtel 15.000 obrati, a bil hkrati neslišen in nepožrešen. Cena še ni znana.

47 komentarjev

TwinMOS PC3700 DDR

VR - Zone - Potem, ko je Jedec sprejel PC3200/DDR400 standard, je TwinMOS prvi naredil korak naprej in predstavil PC3700 DIMM spominski modul. Modul deluje kar pri 466 MHz in omogoča spominsko prepustnost do 3768 MB/s. TwinMOS je za to uporabil čipe z dostopnim časom 4,3 ns in latenco 2,5. Delujejo pri napetosti 2,7 +-0,1 V - se pravi nad standardom 2,5 V za "navadne" DDR module - kar malce kaže na to, da so se posluževali metod, ki niso neznane povprečnemu overclockerju. [:D]

Večina spominskih modulov PC3500 ali PC3600 z izbranimi čipi, še vedno uporablja 5 ns čipe, DDR 466 MHz pa predstavlja že skrajnost obstoječe tehnologije in hitrejši moduli bodo verjetno morali presedlati na bolj napredne tehnologije pakiranja čipov kot sta BGA (Ball Gridd Array) ali CSP (Chip Scale Packaging) - podobno kot se je zgodilo pri DDR spominu na najhitrejših grafičnih karticah. Celotno novico s povezavami na nekaj...

4 komentarji

PC3200 tudi uradno

X-Bit Labs - Če se spomnite, je VIA že pred časom izdala svoje čipovje z imenom KT400, ki je podpiralo neuradni DDR400 pomnilnik, a ga je VIA lahko propagirala le kot DDR333-compliant, saj pomnilniško združenje JEDEC še ni standardiziralo DDR400 pomnilnika. No, s strani JEDEC prihajajo razveseljive novice. Kljub prvotni odločitvi podjetja, da standarda DDR400 ne podprejo, so se odločili standard podpreti. Več o tem.

2 komentarja

Še več DDR400 modulov

več strani - DDR400 je postal že pravi naslednik dodobra uvevljavljenga DDR333, kljub temu da JEDEC sploh še ni uradno postavil standarda za DDR400. Proizvajalce seveda to ne moti, izdali so si kar svoje standarde. Danes vam predstavljam testa TwinMOSove in Corsairove DDR400 palčke, katerih teste ste si že lahko ogledali. Da vidimo, če pridejo različne spletne strani do enakih rezultatov.

2 komentarja

SiS in VIA zavrnila podporo DDR400

X-Bit Labs - Po poročanju X-Bit labstov, sta proizvajalca procesorskih naborov zavrnila podporo standardu DDR400 v najnovejših naborih SiS648 in P4X400. Problem je v tem, ker standarda še ni podprl JEDEC in prav lahko se zgodil (čeprav zaenkrat še ni uradno potrjeno), da se bo pomnilnik DDR400, ki ga bo odobril JEDEC rahlo razlikoval od trenutnih DDR400 modulov. Oba proizvajalca sta tudi malce bolj previdna pri naborih za procesorje SocketA, zato tudi tam ni pomnilnik DDR400 uradno podprt. Pričakovati je, da bo nov hitrejši pomnilnik DDR uradno podprt šele v KT400A in prihodnjih naborih za Pentium4. Samo mislimo si lahko, kaj se lahko zgodi, če JEDEC ne bo podprl specifikacij za DDR400.

1 komentar

Primerjava pomnilnikov

The Naked Review - Danes sem naletel na zanimivo primerjavo pomnilnikov na strani The Naked Review (jao, kaj se bodo še spomnili [:D] ). Stran je obetavna, saj avtor zatrjuje, da bo poizkušal vse teste spisati čimbolj objektivno in da bo opisoval samo tiste komponente, ki jih bo kupil z lastnim denarjem. Če je avtor novonastale strani držal besedo, se lahko prepričate v tem testu, kjer je primerjal kar štiri pomnilnike: OCZ PC3200, Samsung DDR333, Crucial DDR333 in Kingmax DDR400. Prva dva sta zasnovana na Samsungovih čipih, tretji na Micronovih, najbolj zanimiv pa je zadnji, ki je osnovan na čipih DDR400, ki predstavljajo prihodnost standarda DDR in so že podprti v nekaterih čipovjih podjetja SiS. Test je spisan zanimivo in se ga splača prebrati; predvsem zaradi tega, ker so rezultati popolnoma drugačni kot bi morali biti.

0 komentarjev

Novi DDR standard

EBN - Sodeč po poročanjih z EBNja, je JEDEC (združenje proizvajalcev RAMa) v torek sprejel novi standard za DDR čipe in module, DDR333/PC2700. Osnovna razlika med novim in starim PC2100 standardom je povišana frekvenca delovanja DDR pomnilnika, in sicer 166MHz (oziroma 333MHz DDR), kar pomeni tudi povečano prepustnost, 2.7GB/s. Ostale karakteristike so ostale enake, kar pomeni, da bodo PC2700 moduli na voljo v standardni SO-DIMM (184 pinski DIMM) obliki, da bodo delovali pri enaki voltaži...
Prvi primerki PC2700 DDR SDRAMa so že na voljo, toda na žalost bodo prva vezna čipovja s PC2700 podporo na voljo komaj koncem tega leta.

0 komentarjev