»

Film Hekerji.si

Sensei

Slo-Tech - Danes bo ob 20:00 na TV SLO 2 TV premiera dokumentarnega filma o slovenskih hekerjih.

Film je nastal ob dvajsetletnici SI-CERT-a v sodelovanju z režiserjem Blažem Završnikom, produkcijsko hišo Sever & Sever in TV Slovenija. Skozi štiri zgodbe film prikazuje nastanek in evolucijo hekerske skupnosti v Sloveniji.

Del gradiva za film izvira tudi iz raziskave o slovenskih hekerjih iz leta 2006, kjer so opisani konkretni primeri hekerskih napadov v Sloveniji, vključno z zaslonskimi posnetki napadenih spletnih strani, uradnimi statistikami in dokumenti ter zapisi pogovorov s slovenskimi hekerji preko IRC-a.

Po premieri filma na TV Slovenija (okrog 21h), bo na IRC-u pogovor z nekaterimi tedanjimi akterji.

117 komentarjev

Obsojen za snemanje filma v kinu

Slashdot - V Calgaryju so moškega, ki so ga lani zalotili pri snemanju filma Sweeney Todd: Hudičev brivec, obsodili na leto dni pogojne kazni, mu prepovedali obisk kinematografov in nakup ali posedovanje kakršnekoli opreme za video snemanje za eno leto ter mu naložili globo v višini 1495 dolarjev. Enaindvajsetletni Richard Craig Lissaman je tako prvi Kanadčan, ki so ga obsodili po novem zakonu, ki velja od leta 2007 in ki ne zahteva več dokaza o nameravani preprodaji, temveč je za obsodbo dovolj že samo snemanje. Sodnik je svojo kazen utemeljil z dejstvom, da Lissaman filma ni ukradel kot štruce kruha v trgovini za osebno rabo, pač pa je imel blago, ki ga je moč prodati naprej z dobičkom.

64 komentarjev

Roxio poleg Napsterja še nad Pressplay

Monitor - Kot smo že poročali, je podjetje Roxio prevzelo Napster -- enega od začetnikov izmenjave datotek. Tokrat je Roxio od družb Universal in Sony Music odkupil podjetje za distribucijo glasbe v digitalni obliki Pressplay v vrednosti slabih 40 milijonov dolarjev. Pri projektu bo sodeloval Napsterjev ustanovitelj Shawn Fanning, vendar nov Napster naj ne bi vseboval istega principa delovanja, kot njegov predhodnik, katerega priljubljenost je bila prav izmenjava datotek. Sony in Universal sta imela s podjetjem Pressplay kar 50 milijonov dolarjev izgube. Čas pa bo seveda pokazal, kako bo prenovljeno storitev Music.net sprejel trg, saj so pri dosedanji storitvi bile z izjemo računalnika postavljene omejitve uporabe prenesene glasbe v napravah.

1 komentar

Vrnitev Napsterja

roxio - Še pomnite; preden so se datoteke izmenjevale s programi, kot sta eMule in KaZaA, je na področju deljenja MP3-datotek vladal Napster, ki je bil postal priljubljen predvsem zaradi preprostosti in hitrosti. No, zaradi dvomov o legalnosti takšne izmenjave datotek so Napster ukinili in projekt je zaspal za kar nekaj let. Sedaj je podjetje Roxio izkoristilo že uveljavljeno blagovno znamko in izdalo nov program -- Napster 2. Od svojega predhodnika se bo razlikoval predvsem po eni lastnosti -- legalnosti -- program bo namreč popolnoma v skladu z zakonom, kakorkoli pač to interpretirate. Več o tem.

5 komentarjev

Roxio: Iz spleta na CD!

Reuters - Roxio, ki je že nekaj časa lastnik znamke EasyCDCreator, se zanima za nakup Napsterja. V kolikor bo stečajni senat prevzem odobril, se bo transakcija (po želji kupca) končala vsaj do 27. novembra.

Kakopak podjetje s 400 zaposlenimi ne kani prevzeti tudi Napsterjevih dolgov (beri: zapuščina tožb glasbenega založništva), ampak le izmenjalni mehanizem, s katerim naj bi menda pripomogel k prodaji svojega programja.

Izvirno.

0 komentarjev

MTV in Napster tokrat z roko v roki

CNet - Na C|Netu poročajo, da sta ustanovitelj Napsterja (Shawn Fanning) in MTV, sklenila pogodbo glede pravic snemanja filma o Fanningovi (Napsterjevi) zgodbi o uspehu. Fanninga bo po vsej verjetnosti igral kar on sam, premiera filma pa je napovedana v sezoni 2003/2004. Ali bo konec srečen ali ne, bo odvisno zgolj od perspektive. Klik za nostalgike.

2 komentarja

"Prvi" padli izmenjevali sistem

ZDNet - Po nekaj več kot dveh letih, kolikor se je vlekla sodna epizoda Napster ter se je slednji prostituiral nemškemu Bertelsmann-u za vsoto osmih milijonov dolarjev, je Napster (po nekaj tednih napovedovanja) na sodišče le vložil zahtevek za stečajni postopek. No, to presenečenje je ne, saj je bila to ena izmed postavk "poslovnega načrta" pod nemškim založnikom, ki bo storitev najverjetneje ponovno obudil, le da bo v popolni njegovi lasti. Klik!

0 komentarjev

Napsterja še nekaj časa ne bo nazaj

The Register - V času velikih bitk zaradi Napsterja so se "prizadeta" podjetja odločila, da bo lahko servis delal, samo bo postal plačljiv. Tako naj bi postal Napster funkcionalen do konca leta. Ampak, kot poroča The Register, se to naj ne bi zgodilo do druge četrtine leta 2002. Glede na vse povedano, tudi na start ne bo preveč uspešen, saj ima Napster že dosti naslednikov.
Sicer bomo pa tako ali tako videli, samo ne vem, koliko ljudi bo plačevalo, če lahko zastonj dobi glasbo

1 komentar

Napster - [x]; Povečanje prodaje

Slo-Tech - Žiga nas opozarja, da se prodaja glasbenih CD-jev kljub smrti Napsterja še vedno noče povečati, ampak celo pada:

Kljub "izjemnemu uspehu" v zadevi Napster, RIAA beleži padec prodaje glasbenih izdelkov na "pravi" fronti. Na primer, v Los Angelesu je prodaja v zadnji polovici dvatisočprvega padla za 4.4 % (5.9 MIO USD proti 6.2 MIO USD v prvi polovici leta 2000). Splošna prodaja v trgovinah je v celem letu upadla za dobrih 9 %, vzpodbudna pa je rast (119 %) prodaje DVDjev, vendar slednji, roko na srce, še vedno predstavljajo vražje majhen delež v primerjavi s CDji ter celo kasetami. Zanimivo, RIAA "ugotavlja", da si ljudje želijo do glasbe preko interneta ter svoje članice opogumlja, naj svoje izdelke ponudijo kot recimo "naročnino". Torej nekaj takega, v kar naj bi se sprelevil Napster.

2 komentarja