»

Gigabyte ob 5 milijonov v prevari

Daily Tech - Vodilni pri Gigabyteu so bili ta teden najbrž kar presenečeni ob informaciji, da so zaradi prevare znotraj podjetja izgubili 5 milijonov dolarjev. Upravitelj ene od njihovih kitajskih tovarn, Chang Chaosong, je namreč na banki najel kredit za omenjeno vsoto, kot poroka za kritje pa je navedel podjetje, v katerem je delal. Pri celi zadevi je očitno prekoračil pooblastila, denarja seveda ni vrnil, temveč jo je z njim popihal (zaenkrat) neznano kam. Več informacij zaenkrat ni znanih, a če je nepridiprav uspel zakriti svoje sledi, bo imel lepe poletne počitnice.

Izvorna novica.

14 komentarjev

Podkupovanje pri Infineonu

Frankfurter Allgemeine Zeitung - Nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung poroča, da smo v škandalu o podkupovanju v Infineonu dočakali prve obsodbe. Ralf Udo Schneider, čigar podjetje BF Consulting je za Infineon do leta 2004 urejalo sponzorstvo v avtošportu, je bil obsojen na štiri leta zapora.

Obtoženi je priznal, da je del pogodbenega denarja porabil zase, s preostankom pa financiral udejstvovanje nekdanjega Infineonovega direktorja Ulricha Schumacherja in nadzornika Andreasa von Zitzewitza v avtomobilskih dirkah. Schumacherju je tako v letu 2002 predal okrog 60.000, leto kasneje pa kar 300.000 dolarjev. Za zdaj je von Zitzewitz podkupovanje priznal, medtem ko je Schumacher nečedne posle prek odvetnika že zanikal, in se bo po vrnitvi s službene poti sestal z državnim tožilstvom.

1 komentar

SCO-ju zmankuje denarja?

Slashdot - Slashdot poroča, da naj bi se SCO-ju, samooklicanemu lastniku Unixa, vse bolj krčila denarnica, zahvaljujoč ne ravno rožnati prodaji in številnim tožbam. Krčenje pravnega proračuna na 31 milijonov dolarjev tako ni presenetljiva novica, saj so pravni stroški podjetja v prejšnjem četrtletju znašali zavidljivih 7.3 milijona dolarjev, kar je skoraj polovica stroškov, ki jih je podjetje imelo v prejšnjih petih četrtletjih (15 milijonov). Klik!

Sicer pa je že na začetku tožb proti "Linuxu" bilo znano dejstvo, da SCO nima pretiranih razlogov za mirno spanje.

16 komentarjev

RAMBUS z dobičkom med tožarjenjem

X-Bit Labs -

RAMBUS je zagotovo eno najbolj znanih računalniških podjetij na svetu. In nenavadnih, jasno. Najprej ponudijo svoj RDRAM pomnilnik, pomnilnik prihodnosti, ki pa, kot se kasneje izkaže, to seveda ni. Z izsiljevanjem Intela, ki je z njimi podpisal pogodbo o njegovi uporabi, so si pridobili lep kupček denarja, nakar so se različne tožbe ponovile v obratni smeri. Tokrat je bila tožena stranka RAMBUS. A podjetje se vede, kot da se jih tožbe ne tičejo. Poslujejo celo z dobičkom.

Poglejmo številke. RAMBUS je v preteklem letu četrtletju lani dosegel dobiček. Dobiček od prodaje je znašal $5.5 mio, kar je manj kot leta 2001 v istem časovnem obdobju ($6.9 mio) ter v tretjem četrtletju lani ($5.9 mio), a vendarle ... Celotni prihodki v zadnjem četrtletju so znašli kar $25.7 mio. Ostale statistike in celoten članek.

Da, vodstvo RAMBUSa so res čarodeji ...

1 komentar

Spet udarec za Rambus

The Register - Rambus je čisto Ameriško podjetje - tako po značaju, kot po izvoru. Ima pa tudi precej "zanimivo" taktiko, kako izživcirati konkurenco- na sodišču seveda. No, čeprav je Rambus precej prisoten na raznih tožbah proti drugim proizvajalcem, pa ga sodišče ne jemlje preveč resno, saj Rambus po tekočem traku izgublja tožbe. Tako se je zgodilo tudi tokrat, ko je Rambus zahteval zaprtje Micronove tovarne v italijanskem Avezanu, zaradi domnevnega kršenja patentnih pravic. Rambus je zopet zvisel, Micron pa lahko spet nemoteno "štanca" svoje module. Ni kaj Rambus, namesto, da bi denar porabil za napredek pomnilniških tehnologij, ga raje trosiš po sodiščih .

0 komentarjev

Ponovno : Rambus vs. Infineon

uebertakten.de - Kreganje okoli kraje patentov med ameriškim proizvajalcem Rambusom in nemškim Infineonom se nadaljuje sedaj v Nemčiji. Kot je znano je Rambus obtožil Infineon in nekatere druge proizvajalce (Micron, Infineon, Hyundai) modulov kraje patentov. V tem sporu gre predvsem za kršitev evropskega Rambus patenta, ki dovoljuje proizvodnjo pomnilniških čipov. Rambus, ki nima svoje lastne proizvodnje, je tako močno odvisen od prodaje licenc. V maju je Rambus, v podobni tožbi v ZDA, doživel težek poraz. Tožba je bila zavrnjena in Rambus je moral denarno nadomestiti izpad proizvodnje. Za razplet te tožbe bo treba še počakati.

1 komentar

Micron proti Rambusu

EBN - Še ena novica, ki prihaja iz sodišča. Micron Technology je včeraj zahteval od zveznega sodnika, da se primer Virginia Rambus Inc. patent proti Infineon Technologies upošteva v njihovem (Micronovem) boju proti Rambusu! Kot kaže, so se izdelovalci pomnilnika uprli Rambusu, saj nočejo več plačevati za licenco SDRAM-a, ki je (za zdaj) v rokah Rambusa. Sodnik je povedal, da Rambusovi SDRAM patenti veljajo le za njegov multiplexed memory bus, ki pa ga SDRAM-i z JEDEC-standardom ne uporabljajo! Ta odločitev bi lahko Rambusu pošteno škodovala, saj je večina SDRAM-ov narejena ravno po JEDEC-standardu. Mogoče se bo sedaj Rambus spametoval in denar raje vložil v razvijanje novih tehnologij, kot pa za tožarjenje po sodiščih! Tnx A.L.T..

1 komentar

Rambus kmalu na sodišču

ZDNet - No, pravna bitka o pomnilniških licencah, o kateri se govori že precej časa, je že skoraj tu (začela se bo ta teden). Na nemškem sodišču se bodo namreč spopadli Rambus kot tožnik, ter Micron, Infineon in Hyundai kot nasprotniki. Seveda gre za sojenje, ki bo zelo vplivalo na celotno pomnilniško industrijo, tako da pozornejše spremljanje ni odveč. Za vse tiste, ki ne veste o čemu sploh gre, je kot naročena ta ZDNetova novica, v kateri je zadeva razložena kratko in jedrnato (kolikor to pač gre v takših primerih). Me prav zanima, kako dolgo bo trajalo to tožarjenje...

2 komentarja

Rambus z velikimi stroški

Tech Web - Heh, ta novica pa me je po pravici povedano kar razveselila, saj se štejem med goreče nasprotnike Rambusa (ne tehnologije, temveč politike podjetja, da se razumemo). Kot poroča sam predsenik tega kontraverznega podjetja, so stroški raznih sodnih poravnav precej narasli in bodo samo v tem četrtletju znašali okoli $5 milijonov! To seveda ni malo niti za tako veliko podjetje, saj je skupni prihodek za to četrtletje znašal malo čez $13 milijonov. Torej bi se lahko reklo, da Rambus porabi skoraj polovico svojega zaslužka za tožarjenja po raznih sodiščih, namesto da bi se koncentrirali na razvoj (in ne krajo patentov) ter zniževanje stroškov izdelave. Kakorkoli, v prihajajočem letu jih čakajo še trije ogromni sodni procesi proti Hyunadiju, Micronu in Infineonu, ki bodo podjetje stali gore denarja. Prav jim je !

4 komentarji