»

Microsoft razvija sistem za varnejšo vožnjo ob uporabi prostoročnega telefoniranja

Heise - Po svetu je prepovedano telefoniranje za krmilom vozila, v mnogo državah (v Sloveniji še ne) pa tudi uporaba tehnologije za prostoročno telefoniranje. Da bi jo bilo smiselno prepovedati, so pokazali v Microsoft Research. Raziskovalci so tam razvili sistem za avtomatično zaznavo nevarnosti v prometu, ki ob nevarnih okoliščinah avtomatično prekine telefonski klic (postavi ga na čakanje) in voznika opozori, naj bolje pazi na dogajanje na cesti. O tem pišejo v članku Hang on a Sec! Effects of Proactive Mediation of Phone Conversations while Driving.

Ugotovili so, da v najslabšem primeru telefoniranje povzroči enako slabe reflekse kakor vožnja z 0,8 promila alkohola v krvi. Zato so razvili...

24 komentarjev

Novi posnetki 3DMark 11

Hexus - Podjetje Futuremark, ki razvija testne programe iz serij 3DMark in PCMark, je izdalo še en posnetek iz najnovejšega grafičnega testa, 3DMark 11. Že pred tem so skupaj z uradno najavo izdali napovednik podvodnega testa Deep Sea, o katerem smo prvič slišali še pred uradno najavo v preteklem maju.

Tokrat smo ugledali posnetke iz džungle, ki seveda prikazuje obilico rastlinja, napornega predvsem za grafične kartice. Da bodo te res dodobra obremenjene, bo poskrbel DirectX 11, izključno uporabljen v novem testu, s podporo obilice teselacije in novih tehnologij osvetljevanja. Zanimivo je, da je kljub napovedim o MSI-jevem oglaševanju v posnetku mogoče opaziti Antecovo vozilo.

Napovednik je bil zajet iz še nedokončane scene na trenutno...

8 komentarjev

Bluetooth 4.0 uradno potrjen

PC Magazine - Okvirne specifikacije nove, četrte generacije standarda Bluetooth so poznane že od aprila, sedaj pa je standard dokončan in spremembe ne bodo več mogoče. Bluetooth SIG je v torek objavil uraden standard Bluetooth 4.0 (ZIP-datoteka). Glavna novost je nov način z ultranizko porabo za osebna omrežja na kratkih razdaljah, ki naj bi napravam omogočil večletno delovanje z enim parom baterij. V ta namen te naprave pošiljajo zelo kratke paketke (od osem do 27 oktetov) s hitrostjo 1 Mb/s. Druga dva podstandarda sta še klasični brezžični in zelo hitri. Povečan je tudi njun domet, ki po novem znaša 60 metrov (prej 10 metrov). Prve naprave s podporo novemu standardu pričakujemo v začetku prihodnjega...

9 komentarjev

Bluetooth 4.0

Nabor z Bluetoothom opremljenih naprav v prihodnosti?

vir: engadget
engadget - Standard Bluetooth 3.0 je, kot običajno z višjo številko, prinesel višje hitrosti prenosa tako, da lahko zapleni WiFi čip in med dvema napravam vzpostavi AdHoc povezavo. Pričakovali bi, da bo Bluetooth 4.0, ki je za 1 boljši od 3.0, še hitrejši, a temu ni tako. Bluetooth 4.0 bo mnogo počasnejši, a obenem tudi izredno varčen standard, ki bi ga bilo tako mogoče vtakniti praktično kamorkoli - več...

16 komentarjev

KDE 4.2.4

KDE 4.2

vir: KDE
KDE - Takole na hitro še opomnik, da je ta teden izšla nova stabilna verzija delovnega okolja KDE. V uradni najavi so razvijalci napisali, da je to zadnja podverzija v seriji 4.2, če ne bodo odkrili kakšnih nepričakovanih hroščev ali varnostnih pomanjkljivosti. Prihodnji mesec oz. šest mesecev po izidu 4.2.0 tako pričakujemo izid KDE 4.3.0. In kaj novega je prinesla aktualna podrazličica? Predvsem gre za razhroščevanje, posebej pozorni pa so bili to pot na Okular, KMail in Konqueror, ki so bili deležni nekoliko obsežnejše dezinfekcije. Prenos je že mogoč z domače strani.

54 komentarjev

BL003T00TH - hekanje Bluetootha

Crypto-Gram - Telefoni z vgrajeno Bluetooth tehnologijo niso nobena redkost več. Skupaj z avtoradijem, ki je opremljen z Bluetoothom, jih lahko uporabimo za prostoročno telefoniranje, lahko jih povežemo z računalnikom, žepnim računalnikom, itd. A pozor. Bluetooth morda ni varen.
15. avgusta 2000 je Bruce Schneier v spletnem varnostnem biltenu Crypto-Gram pisal o varnosti Bluetooth tehnologije. Schneier je bil do varnosti omenjene tehnologije precej skeptičen, in sicer predvsem iz dveh razlogov. Prvi razlog je bilo pomanjkanje informacij o varnosti tega protokola. Da "security through obscurity" (zagotavljanje varnosti s skrivanjem kritičnih detajlov) ne deluje se je pač že prevečkrat izkazalo in Schneier je pesimistično zapisal, da bi bil to prvi primer večjega protokola, ki bi bil izdan brez varnostnih napak. Drugi razlog je bilo dejstvo, da vsaka Bluetooth naprava oddaja edinstveno identifikacijo, kar bi bilo mogoče izrabiti za sledenje posameznikov. Svoje razmišljanje je sklenil s stavkom,...

10 komentarjev

KT600

The inquirer - Novo Viino čipovje KT600 se je odrezalo odlično. V večini testov, razen pri grafiki, je prehitelo nVidiino Nforce2 400 Ultra vezje. Matične plošče osnovane na KT600 vezju, bodo na voljo v juniju, s še eno veliko prednostjo pred nVidio - ceno. Če bodo referenče plošče vsaj toliko uspešne kot samo vezje, na katerem bodo osnovane, bo šlo nVidii za nohte. Povezava do novice ter klik do testa, na katerem so primerjali KT600 in Ultra 400 ter novega Athlona XP 3200+.

8 komentarjev

Test Bluetooth plošč

Sudhian - Da so Bluetooth vmesniki dragi, verjetno ni potrebno poudarjati. Da so poleg tega še rahlo nepraktični, če vam zmanjkuje USB portov, tudi ne.

Rešitev se je torej ponujala kar sama, in dve od prvih primerkov Bluetooth matičnih plošč, MSI-jevo KT3 Ultra2-BR in SiS-ovo 648 MAX so vzeli pod drobnogled na Sudhianu. Ugotovitve so bile zelo pozitivne, saj sta plošči skoraj idealna rešitev za delovno multimedijsko postajo, očitki so leteli predvsem na premalo ATA priključkov in odstotnost Firewire vodila. Celoten test najdete tukaj.

Poveži me modro...

0 komentarjev

Nova Nokiina Bluetooth slušalka

Infosync - Nokia je izdelala nov set za prostoročno telefoniranje, ki temelji na standardu Bluetooth. HDW-2 tehta 25 gramov, baterija pa zdrži 3 ure pogovora in 60 ur pripravljenosti. Baterija je vrste nikelj-metal hidridna, jo je mogoče zamenjati, celotna polnitev pa traja uro in četrt. Set se lahko "spari" z 8 napravami naenkrat, lahko pa ga uporabljamo z napravami, ki podpirajo Bluetooth 1.1 standard. Klik za novico ter klik za uradno najavo.

3 komentarji

LSI Logic predstavil novi RAID kontroler

X-Bit Labs - Tokrat je podjetje splavilo novi 4-kanalni RAID kontroler, ki se imenuje MegRAID i4. Novopečenec je narejen na Intel i960RS procesorju in je opremljen z dvema dvo-kanalnima IDE kontrolerjema, ki skupaj podpirata do 8 naprav. MegRAID i4 podpira RAID 0,1 in 5 ter tako ponuja veliko možnosti za upravljenje z napravami, ki so priključene nanj. Kontroler je izdelan kot PCI kartice polovične velikosti. Kot prvo je namenjen pripravljalcem sistemov in OEM partnerjem. Cena še ni znana.

0 komentarjev