»

Renesansa IT7-Max2

t - break - Abit IT7-Max2 v2.0 je naslednica nam dobro poznane originalne IT7-Max2 plošče, ki je temeljila na na i845E čipovju. Abit je zadevo malce spoliral, nalotal sveže čipovje i845PE ter ploščo ponovno izdal, tokrat pod revizijsko oznako številka dve. Stvarco so si ogledali pri T-Break, kjer so se potrudili ter spisali tudi test. V kolikor vas zanima nova osnovna plošča, se priklikajte do sem!

0 komentarjev

MediaXP na IT7-MAX2

The Naked Review - MediaXP je Abitova pogruntavščina, ki jo lahko sparite z Abitovimi ploščami serij AT7 in IT7 in vam ter vašemu računalniku prinese nekaj dodatnih priključkov na sprednji stran. Kako se dotična enota obnese v povezavi z AT7 ploščo, smo si na Slo-Techu že ogledali (oziroma je preveril Boeing), na The Naked Review pa so preizkusili še njeno delovanje skupaj z IT7 serijo plošč. Preizkusili so ploščo Abit IT7-MAX2, nato pa nanjo posadili MediaXP ter spisali všečen članek.

0 komentarjev

Pentium4: DDR ali RAMBUS?

HardOCP - Kaj kupiti, če se odločate za nakup nove osnovne plošče ter Pentium4 procesorja? Prodajalci vas bodo zagotovo prepričevali, da je RAMBUS pomnilnik tisto pravo (ker je pač dražji). Kaj pa se bolj splača za nas, overclockerje?

S tem so se ubadali na Tech PC, kjer so testirali dve matični plošči za Pentiume: Abitovo IT7-MAX2 (DDR) ter Asusovo P4T533 (RAMBUS). Prišli so do zelo zanimih zaključkov. Klik!

1 komentar

Pentium 4 2.2M v ponedeljek

News.com - Kot kaže, se bomo lahko kaj kmalu nadejali še hitrejših notesnikov, saj bo Intel v ponedeljek izdal že kar 2.2 gigaherčno izvedenko svojega Pentium-4 Mobile procesorja, namenjenega izključno za uporabo v prenosnikih. Od svojega počasnejšega bratca, Pentiuma 4 2.0M, se procesor, razen po frekvenci, ne bo razlikoval. Proizvajalci prenosnikov nameravajo ta procesor vgraditi v vrhunske prenosnike, katerih cena se začne pri 2000 dolarjih. Več informacij tukajle.

0 komentarjev

Pentium 4 3.6 GHz

Tom's Hardware - Ja, vojna bo zagotovo krvava. Se vam zdi nenavadno, da je Intel vzporedno z AMDjevo detajlno klasifikacijo ter datumi izida družine Opteron dal Tomu na test Pentiuma 4 3600? Enivej, procesor kani Intel dati v roke javnosti šele v prvi polovici naslednjega leta, a vseeno, kliknite in se slinite, kaj ta beštija dejansko zmore. Z množilnim količnikom 27 ter zunanjo frekvenco 533 (quad-pumped 133×4), logično pusti za sabo Thunderbirde ter Thoroughbrede. Primerjali so ga v večih programih, od Quake III, 3D Marka 2000 ter 2001, preko kodiranja MP3 datotek, do Sandre 2002 ter uporabe v programih. Definitivno vredno izločanja sline iz žlez, vam povem.

A tu mora zagotovo stati moje mnenje, saj kot urednik slovenske računalniške spletne strani ne pridem do ekskluzivnih primerkov strojne opreme, ampak le-to testiram skupaj s prihodom na naš trg. Menim, da je test procesorja, ki bo na trg prišel čez pol leta, nesmiseln. Cenovni pogoji so še neznani, konkurenca še ni prišla na trg s svojimi...

7 komentarjev

Test i845E osnovnih plošč

AnandTech - Po pritiskih ljudstva na Intel, ki je Pentiumom 4 namenil le Rambusov pomnilnik, so s tekočih trakov prišle osnovne plošče, ki so bazirale na čipsetih 845 (SDR) in 845D (DDR). Čipovje 845 ni bilo najbolj uspešno, saj SDR pomnilnik ni mogel zadovoljiti potreb Pentiuma 4, za razliko od DDR-ja, s katerim je Pentium 4 deloval dokaj hitro. Pred kratkim so pri Intelu izdali posodobljen nabor čipovij 845D, z imenom 845E (kar dokazuje bujno domišljijo marketinškega oddelka [:D] ) in pri AnandTechu so takoj naredili test osnovnih plošč, ki bazirajo na tem čipovju. Plošč je 11:
  • ABIT BD7II-RAID

  • ABIT IT7

  • AOpen AX4B Pro-533

  • ASUS P4B533-E

  • Chaintech 9EJL

  • ECS L4IBAE

  • Epox 4BEAR

  • Gigabyte 8IEXP

  • MSI 845E Max2

  • Tyan S2099ANR

  • Tyan S2099GNNR
Test pa Vam je na voljo tukaj.

0 komentarjev

SiS R658 z PC1066 RDRAM

Ace's Hardware - SiS je izdal novo čipovje z imenom R658. Namenjen je Intel Pentium 4 procesorjem, podpira do 4 GB 800 megaherčnega RDRAM (neuradno tudi PC1200 RDRAM) pomnilnika ter uvaja podporo AGP 8x standardu. Skupaj z novim južnim mostom SiS963 pospešuje podatke med jugom in severom do 533MHz (povezava s hitrostjo 1066MB/s) in omogoča podporo ATA133, 3 x IEE1394 in šestim USB 2.0 vhodom.

1 komentar

Primerjava dveh P4 platform

AMD World - Kot sem že omenil, so 0.13 mikronski Pentiumi4 povzročili pravo navijaško mrzlico med številnimi uporabniki, ki so si po dolgem času mizernih navijanj lahko zopet dali duška. Seveda pa je prišlo do manjše zmede, saj so se z navijalsko mrzlico P4 pojavili tudi različni chipseti. Če ste se tudi vi odločili navijati 0.13 mikronske Pentiume, a ne veste kateri nabor/ploščo bi izbrali za kar najboljši overclock, potem vam bo gotovo pomagal ta test, v katerem so primerjali ploščo MSI 645E Max2-LRU (SIS645DX nabor) in EpoX 4BDA2+ (i845D nabor). Test je dolg kar 7 strani, če pa se vam ne da prebijati skozi besedilo in hočete izvedeti le bistvo, pa vam lahko povem, da MSI-jeva plošča na SIS645DX ponuja boljšo zmogljivost in več dodatkov, Epoxova pa je bolj skromna, vendar lahko z njo dosežemo boljši rezultat v navijanju.

0 komentarjev

Bojkot interneta na Irskem

The Register - Medtem, ko Slovenceljni resda postajamo vse bolj 'Kekci' (tokrat v pomenu 'pogumnega rešitelja') na področju IT oz. interneta ter nas Telekom prepričuje, da smo v samem vrhu informacijskega razvoja, pa se irski kolegi pripravljajo na stavko: naslednji teden cel dan ne bodo uporabljali telefonov ter interneta, lastnike spletnih strani pa naprošajo, da za ta dan svojo spletno stran zamenjajo z opozorilom o klavrni situaciji oz. manjku ugodnih (beri: skoraj zastonjskih) ponudnikov dostopa do interneta. Stavka je tudi posledica preložitve trženja DSL dostopov. Klik!

Siol nas prepričuje, da je ADSL hitrejši. Na Telekomovi zastonjski številki pa me gospod prepričuje, da je ADSL trenutno moč dobiti le v Ljubljani ter da gre širitev 'bolj počas'. Obljubam izpred pol leta, da se bom na ADSL lahko naročil (oz. ga dobil) že v '2. polovici letošnjega leta' pa itak nisem preveč verjel. 'boga gmajna.

11 komentarjev

Nadgrajevanje računala

Tom's Hardware - Stric Tom je zopet spisal en članek, ki pa je namenjen bolj začetnikom. Govori o nadgrajevanju starega računala - za primer so vzeli pentium II 233. Kot nadgradnjo so pa vzeli pentium III 800 EB in ASUSovo matično ploščo ter pentium 4 1500. Poleg tega pa so pogledali vse možne kombinacije tudi z grafičnimi karticami Rivta TNT 2 Ultra, Geforce 2 MX in Geforce 2 Ultra. Članek bi priporočal predvsem začetnikom v "šraufanju" računalnikov, tisti z več izkušnjami pa razen parih grafov, ne boste zvedeli nič novega.

0 komentarjev

Matične plošče za P4

GotApex - Sicer zaenkrat za nas še ne aktualen test, a to se zna kaj kmalu spremeniti. GotApexovci so na test popeljali štiri matične plošče: MSI MS-6339, Gigabyte GA-8TX, Asus P4T in Intel D850GB. Ne priporočajo MSIjeve matične plošče, saj ne omogoča navijanja, ima slabo postavljene IDE priključke pa tudi stabilna ni. Naslednja je Intelova matična plošča, ki se je izkazala dokaj dobro, a ne ponuja navijaških užitkov. Gigabytovi mamaplatki je pomagal njen Dual BIOS, slabo luč pa so metali jumperji za nastavljanje frekvence. Svojo kvaliteto pa je dokazala Asusova P4T matična plošča, saj omogoča navijanje iz BIOSa in ponuja dobro stabilnost tudi pri višjih frekvencah. Če vas test zanima, si ga oglejte tukaj.

11 komentarjev

Test ASUS P4T platke

GamePC - Trenutno je ASUSova P4T plata edina omembe vredna ponudba za Intelove nove Pentium4 procesorje. ASUSovi inženirji so se res potrudili, popolnoma spremenili referenčni design in plati dodali veliko funkcij, tudi overclockerskih. Njena največja pomanjkljivost je zagotovo vrtoglava cena, toda ASUSova kakovost tako ali tako nikoli ni bila poceni. Kakorkoli, platko so testirali na GamePCju in jim je zelo všeč. Razloge za to pa si boste morali ogledati sami.

0 komentarjev

Prve Pentium4 plošče

Jaz - Največji proizvajalci so že najavili svoje Pentium4 plošče. Najverjetneje bo prvi med njimi ravno velikan ASUS s svojo P4T. Plošča sama je zasnovana precej klasično: seveda je zgrajena okoli i8150 čipovja, na njej pa se nahajajo 4 RIMM reže ( RDRAM moduli MORAJO biti inštalirani v parih! ), 5 PCI, 1 AGP Pro ter 1 CNR reže. Plošča seveda podpira tudi USB, škoda le, da ima samo 2 izhoda. Ena zanimivost je postavitev vseh elementov na plošči. Socket 423 je obrenjen za 90 stopinj, pomnilniške reže pa so premaknjene na zgornji desni rob plošče. Vse to naj bi precej poboljšalo pretok zraka po plošči in s tem tudi hlajenje. Če je to res ali ne, bomo še...

0 komentarjev