»

Intervju z nigerijskim prevarantom

Slashdot - Nenehno opozarjamo pred prevaro 419, po kateri slovijo zlasti Nigerijci. Z njo poizkušajo od naivnih in pohlepnih ljudi izvleči čim več denarja pod takšno ali drugačno pretvezo, ki v prvem koraku vedno vključuje nakazilo določene vsote v Nigerijo za neke stroške. Vse o prevari si lahko preberete na spletni strani 419eater.com, mi pa si poglejmo intervju z enim obsojenim prevarantom.

Triindvajsetletni Nigerijec se predstavi s psevdonimom John in opisuje, kako je vodil prevare iz Lagosa. Kot pravi, najverjetneje že pokvarjeni učitelji mafijskim kolovodjem priporočijo učence z nadpovprečnim znanjem in talentom za angleščino. Johna so rekrutirali pri petnajstih letih. Najnižji člani bratovščine iščejo elektronske naslove po spletu in nanje pošiljajo uvodna sporočila. Približno odstotek sporočil dobi odgovor in z njimi se potem ukvarjajo višje postavljeni v verigi. Približno ena izmed dvajsetih komunikacij po elektronski pošti pa se konča z nakazilom denarja.

Delo je precej donosno,...

28 komentarjev

Skrbnik Oinka oproščen

Alan Ellis

BBC - Angleško sodišče je oprostilo Alana Ellisa, ki je skrbel za stran Oink.com, prek katere je bilo moč z interneta sneti na tone glasbenih datotek. Stran je združevala 200.000 članov, njena glavna funkcija pa je bila omogočiti ljudem, da najdejo drugega člana, ki ima želeno datoteko in jim jo bo ponudil v prenos. Svoj čas naj bi Oink poskrbel za 21 milijonov prenosov datotek.

Denar je Ellis služil z donacijami uporabnikov, tako da je imel v času aretacije na svojem PayPal računu 300.000 dolarjev, mesečno pa je zbral približno 18 tisoč dolarjev. Kot je dejal, ni želel nikogar ogoljufati, kot so mu očitali založniki, marveč je zbrani denar porabljal za obratovalne stroške in nakup večjega...

33 komentarjev

Tudi v ZDA je za preiskavo mobilnega telefona potrebna sodna odredba

Slo-Tech - Ustavno sodišče RS je leta 2008 odločalo o pritožbi posameznika, ki je bil pred Okrožnim sodiščem v Novi Gorici obsojen za kaznivo dejanje neupravičenega prometa z mamili. Pritožniku je policija v kazenskem postopku zasegla mobilni telefon s SIM kartico ter ga nato, vključno s SIM kartico tudi pregledala. Po pritožnikovem mnenju pa naj bi bilo to preiskovanje nezakonito, saj policija ni pridobila še (dodatne) odredbe za nadzor nadzor telekomunikacij. Oktobra 2008 je Ustavno sodišče v razsodbi Up-106/05 presodilo, da poseg v svobodo komuniciranja ni dovoljen brez predhodnega dovoljenja sodišča ter da so prometni podatki sestavni del vsebine komunikacije, torej tudi del komunikacijske zasebnosti.

Te dni pa podobna odločitev prihaja tudi iz ZDA, kjer je Vrhovno sodišče zvezne države Ohio v primeru State of Ohio v. Antwuan Smith (State v. Smith, Slip Opinion No. 2009-Ohio-6426) presodilo, da policija potrebuje sodno odredbo, če želi zakonito preiskati mobilni telefon osumljenca.

...

0 komentarjev

Cisco prevzema Tandberg

CNet - Napovedi o prevzemih v računalniški branži se kar vrstijo. To pot je enega napovedal Cisco, ki namerava za tri milijarde dolarjev kupiti Tandberg. Tandberg je norveško-ameriško podjetje, ki se ukvarja s področjem video konferenc, telekonferenc in telekomunikacij. Prve korake v to smer je Cisco že storil s prevzemoma Scientific-Atlanta in Arroyo v letih 2005 in 2006, z zadnjo pridobitvijo pa si želijo odrezati še večji kos pogače telekonferenčnega trga. Financirali naj bi ga kar z gotovino, cena 153,5 norveških kron na delnico (to postavlja tržno kapitalizacijo na tri milijarde dolarjev), pa predstavlja 25-odstotno premijo na povprečno ceno delnice v zadnjih treh mesecih. Posel naj bi bil dokončan v prvi polovici prihodnjega leta.

0 komentarjev

Ebay dobil tožbo v Franciji

CNet - V Franciji se je od leta 2007 vlekel sodni postopek zoper Ebay, ki so ga sprožili L'Oreal in podobna podjetja z luskuznimi znamkami. Glavna obtožba se je nanašala na prodajo ponarejenih izdelkov s slovečimi imeni, ki se preprodajajo na Ebayu. Tožniki so trdili, da Ebay ne stori dovolj, da bi zaustavil prodajo ponaredkov, in zahtevali odškodnino v višini 4,8 milijona dolarjev.

Ebay je ves čas poudarjal, da sodeluje s podjetji in na njihovo zahtevo odstranjuje problematične oglase, ne bo pa igral policaja, ki bi samoiniciativno iskal sumljive oglase. Francoski sodnik je razsodil, da Ebay izpolnjuje zakonske obveze, in sprtima stranema dejal, naj se dogovorita, kako bi lahko bolje sodelovali, ter se ponovno oglasita na sodišču konec meseca. Že lani je podoben primer v ZDA izgubil Tiffany, ki je prav tako zahteval, da Ebay sam briše oglase s ponaredki.

2 komentarja

IT-Zapahi pa še kar škripljejo!

Vnunet - Pa ne zaradi starosti, ampak predvsem zaradi kvantitete aretacij, ki so se zgodile v zadnjem času. Na hitro lahko omenim ostarelo dekle, ki je preprodajalo Windowse, pa včerajšnjega Angleža...

IT-aretacije pa se še kar vrstijo. Tako so pred tednom dni (ja, zelo pozen sem) zaprli pisca virusa T0rn. Klik!

Sicer se ta novica zna zdeti zelo nezanimiva -- a ne pozabimo, da gre pri tem za vrsto kriminala, kjer je zlobneže veliko težje izslediti kot lokalne (in globalne) pirate.

0 komentarjev

Kupite mu Uplink!

Vnunet - Kakor je omenjeni špil "fantastičen", dejansko v lepih barvah podaja marsikak koristen napotek vsem wannabe hekerjem: vedno poskrbi za zabris sledi v 'log' datotekah.

Sodišče z ugotavljanjem krivde 28-letnega Angleža Stephen-a Carey-a ni imela veliko težav. Tega je namreč podjetje RP Duct Work najelo za izvedbo rednih vzdrževalnih del na IT sistemih, fante pa je stvar milorečeno 'zaje*al'. (Se opravičujem, se ne bo ponovilo.)

Kakorkoli, fanteta podjetje ni želelo izplačati, ta pa je v sistem vgradil zadnja vrata. Tako je iz sistema, sodeč po dnevniških zapiskih, nekega dne ob točno določeni uri nekdo izbrisal 50.000 GBP vredno bazo. Ob enakem času so telefonske centrale povezale Stehpenov modem z onim v podjetju... Klik!

3 komentarji

Tudi ženske piratizirajo, kajneda?

Vnunet - Lisa Chen, dvainpetdesetletna 'IT-ženska' je priznala uvoz $75 MIO vredne nelegalne programske opreme podjetij Microsoft ter Symantec. Poleg petih do devetih let v zaporu bo plačala tudi $10.000 do $25.000. Dotična zaplemba je verjetno največja v zgodovini BSA -- med drugim so našli 31.000 kopij Windowsov. Klik!

Upam, da si bo ženskulja v zaporu prebrala kakšno knjigo; nauči naj se pojma 'ekonomičnost': enake rezultate bi lahko dosegla z le nekaj kopijami Microsoftovega Content Management Serverja.

1 komentar

Avtor virusa Melissa obsojen na zapor

The Register - In sicer za dvajset mescev zaradi milijonov dolarjev škode, ki jo je povzročil, ko je spustil virus 'na prosto'. Včeraj je David L. Smith prejel kazen - že omenjenih 20 mescev zapora in pa globo $5.000. Obe strani v primeru sta se strinjali, da je škoda, ki jo je virus Melissa, ki je bil eden prvih e-mail virusov, ki so izkoriščali napake v Outlooku, presegla 80 milijonov dolarjev. Večina te škode je nastala, ko so se zamašili e-poštni sistemi. Upajmo, da se bodo osebki, ki iz ljubega dolgočasja pišejo viruse, sedaj malo zamislili in ne bodo več smetili z virusi po internetu.

11 komentarjev