»

Slovenija iz ptičje perspektive

Slo-Tech - Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je omogočilo on-line vpogled v grafične podatke s katerimi razpolaga.

Gre za
- fotoposnetke celotne Slovenije (resolucija cca 0,5 m - vidijo se pešci na cesti),
- dejansko rabo zemljišč in gozdov (njive, travniki, gozdovi, vode, sadovnjaki, vinogradi...),
- parcele (meje parcel in pacelne številke),
- melioracijska območja.

Aplikacija omogča tudi:
- merjenje razdalj in površin z miško,
- omogočeno je vključevanje-izključevanje posameznih slojev,
- premikanje, zoomiranje,
- če imate kmgmid številko lahko vpogledate tudi v vse svoje parcele in površine, ki ste jih prijavili za subvencije v letu 2004.

Vnesite koordinate 462150, 100930 in merilo 1:1000...

88 komentarjev

IR nadzor nad računalnikom

MODTHEBOX - Infrardeči daljinski upravljaljniki so že dodobra udomačeni pred televizijami in radii. A prihaja pa tudi do "križanja med vrstami", saj so se "daljinci" uveljavili tudi kot pri računalnikih. Na ModTheBox so temeljito stestirali iMON, kateri ima poleg same strojne opreme, v paketu vključeno tudi programsko opremo, ki omogoča vse od gledanja filmov, pa do zaganjanja različnih aplikacij. Z izdelkom so bili načeloma zadovoljni, saj je iMON dosegel 9 od desetih točk.

2 komentarja

Tipkovnica, ki sveti v temi

SubZero Tech - Moram priznati, da so tipkovnice, kar se novic tiče, zadnje čase kar malce zapostavljene, vendar upravičeno, saj proizvajalci že dolgo časa niso ponudili nič revolucionarnega. No, če si preberemo test tipkovnice Bytec Zippy El-610, se utegne v prihodnosti še marsikaj spremeniti. Na prvi pogled povsem običajna tipkovnica, je nekaj posebnega, saj je elektroluminescentna, kar pomeni, da električno energijo pretvarja v svetlobno in posledično prav lepo žari v temi.

Še en dokaz, kako tehnologija, ki je bila razvita za potrebe vojske, postaja vse bolj dostopna tudi drugim.

17 komentarjev

EluminX-ova igričarska tipkovnica

MeetTheGeeks - Kako je najbolje igrati računalniške igre? V temi, seveda (najbolje je v tem primeru seveda relativno z vidika igričarja. Če bi bil okulist, bi vam svetoval drugače [:D]). Tema pa nam lahko v ključnem trenutku pokvari igro, saj se pogosto zgodi, da ne moremo pritisniti prave tipke v dovolj hitrem času, ker je enostavno ne vidimo. In če imajo lahko GSM aparati osvetljeno tipkovnico, zakaj je ne bi mogli imeti tudi osebni računalniki? Katera je že najlepša barva svetlobe? Mooodra, tako je. Podjetje EluminX je vse, kar sem napisal, upoštevalo pri izdelavi tipkovnice EluminX Gaming Keyboard.

Pod prste jo je dobil Axle, eden od opisovalcev pri MeetTheGeeks.org, prisodil pa ji je devet in pol točk od desetih. Odlike tipkovnice naj bi bile predvsem njena majhnost in kompaktnost (priročno za Lan Partyje) ter seveda lep in uporaben dizajn v modročrni barvni kombinaciji....

8 komentarjev

Infrardeča tipkovnica

Infosync - Se spominjate infrardeče tipkovnice, ki jo je Siemens predstavil na CeBitu? Nekaj podobnega je sedaj začelo proizvajati kalifornijsko podjetje Canesta. Tipkovnico se lahko uporablja na dlančnikih, mobilnih telefonih in drugih prensosnih napravah, kjer primankuje prostora. Sestavljajo jo oddajnik, ki projecira IR svetlobo na površino in sprejemnik, ki zazna, če ste se dotaknili projecirane tipke. Delež napak pa je podoben deležu pri običajni tipkovnici.

Upajmo, da bomo tako tipkovnico kmalu zagledali vgrajeno v kakšen dlančnik. Klik!

9 komentarjev

FingerWorksove napredne tipkovnice

Slashdot - Na spletni strani podjetja FingerWorks si lahko ogledate 3 vrste malo bolj naprednih tipkovnic. Naj omenim samo verzijo Stealth (sestavljena iz tipkovnice tipa QWERTY, DVORAK ali QWERAK [:)], miške in njihove posebne začimbice, ki se imenuje "two handed gesture set"), poprej videno samo v kakem ZF filmu [:)].

Omogoča cel kup naprednih funkcij. S preprostim tipkanjem zaporednih ukazov (v stilu Mortal Kombat kod [:)]) omogočate in onemogočate različne nastavitve. Kot opisujejo tukaj, odprete enk program za urejanje besedil (recimo Notepad) in pritisnete "vse štiri vogale MultiTouch-a" in v urejevalniku se vam pokaže /* Enter a Gesture Map: 1=Mac 2=Win 3=ThreeButton 4=KDE 5=Unix/BeOS ... . Po pritisku ustrezne tipke se tipkovnica prestavi v...

3 komentarji

Dlančnik s specifikacijami PCja

CNN - Dokaj neznana firma OQO iz San Francisca je predstavila računalnik v velikosti dlančnika. Napravica je velik
a 5 x 3 palcev, na njej pa teče polno delujoči operacijski sistem Windows XP. Najmočnejša različica ima 1000 megaherčni procesor, 256MB pomnilnika, 10GB disk in dve brezžični povezavi. Lahko pa se tudi priklopi na običajni PC in se uporablja z običajno tipkovnico. Mini računalo naj bi se prodajalo po ceni okoli 1000$ v prodajo pa naj bi prišlo jeseni ali pozimi tega leta. Bomo videli, če se bo prijelo. 0:)
Za več informacij si oglejte stran podjetja OQO.

7 komentarjev

Navidezna tipkovnica

Yahoo News - Presenečenjem, ki nam jih trenutno prinaša CeBit kar ni in ni videti konca. Po opisih bolj ali manj običajnih gizmov je na internet kot strela iz neba treščila novica o navidezni tipkovnici, ki so jo kazali na Siemensovem razstavnem prostoru. Navidezno tipkovnico poseben projektor projektira na ravno podlago in obenem zaznava uporabnikovo tipkanje po tej "tipkovnici". "Tipkovnico" so razvili Izraelci in je kot idealna za vgradnjo v mobilne...

5 komentarjev

Zanimanje za SIS na CeBitu

The inquirer - Kar zanimivo je tole podjetje SIS, kajne. Potem, ko so ga po vrsti zavoženih projektov nekateri uvrstili že kar na smetišče računalniške zgodovine, se je podjetje vrnilo v velikem loku in postalo skorajda gonilna sila razvoja procesorskih naborov, oz. že kar gonilna sila, če pogledamo nabor SIS648, ki so ga predstavili na CeBitu. Največje presenečenje je, da nabor že v času najave podpira pomnilnik DDR400 in novo vodilo AGP 8x, ki bo skrbelo za grafične kartice prihodnjih rodov. Vendar pa nabori niso edina stvar, s katero se lahko podjetje pohvali. Če gre verjeti spletnim virom, je odličen tudi nov grafični procesor SIS 330, ki je močno napredoval od cenenega SIS 315. Z zelo zgodnjim silicijem serije A0 je čip dosegel v 3D Marku 2001 SE, kjer je čip ob izdatni podpori procesorje Intel Pentium4 1800 dosegel dobrih 5000 točk. To ga uvršča na raven GeForca 4 MX440 in Radeona 7500. Pred slednjima pa ima tudi to prednost, da vsebuje pixel shader, ki zadostuje specifikacijam 1.3, ne...

1 komentar

Linux PDA-ji na CeBitu

ZDNet - Med množico različnih naprav na CeBitu so se znašli tudi dlančniki, ki temeljijo na posebej prilagojenem operacijskem sistemu Linux. Na ZDNetu so spisali krajši članek o dveh predstavnikih tega dela tržišča. Eden izmed bolj zanimivih predstavnikov je Filewalker, ki je plod znanja inženirjev nemškega podjetja Invair. Njegova posebnost je, da je dlančnik v pravem pomenu besede, saj za njegovo upravljanje potrebujemo samo eno roko. Vse postorimo s kombinacijo treh tipk in koleščka. Ravno zaradi tega Invairjevi inženirji navajajo, da je dlančnik še posebej prirejen za na pot. To potrjuje tudi s svojo težo 98 g, sivinskim zaslonom ločljivosti 160x240 in vzdržljivim ohišjem. Nekaj je govora tudi o Fujitsu-Siemens Pocket LOOXu, vendar pa je, sodeč po napisanemu, ta primerek bolj evolucija, kot revolucija. Več tukaj.

2 komentarja

Čudne tipkovnice

več strani - Ni minilo dolgo časa od objave združka miške in tipkovnice, ko sem spet zasledil novice o dokaj čudnih tipkovnicah (no v bistvu je čudna samo ena, druga pa je dokaj normalna. Gremo lepo po vrsti:

Na Gaming in 3D so stestirali miniaturno tipkovnico, ki je namenjena bolj raznim prenosnim računalnikom, dlančnikom in podobnim stvarem. Vendar pa ima eno posebnost. Večina vas bo opazila iz slike, da je to v bistvu samo polovica običajne tipkovnice. Kje je druga polovica, povprašate. Proizvajalec je v tipkovnico vgradil zanimivo rešitev. S preprostim pritiskom na tipko lahko menjavate razpored tipk. Tako je enkrat v rabi ena polovica običajne tipkovnice, drugič pa druga polovica običajne tipkovnice. Sliši se zapleteno, vendar vam bo po ogledu strani že v prvo vse skupaj jasno.

Drug primer je popolno nasprotje prvemu in spada bolj v rubriko "Saj ni res, pa je". Če je prva tipkovnica v trdi obliki, potem je ta v mehki. Ne verjamete? Poglejte si slike na tej strani). Čeprav stvar izgleda...

5 komentarjev