»

Terratec pravi nič več grafičnih kartic

X-Bit Labs - Nemški Terratec, podjetje, ki je pri nas bolj znano po kvalitetnih zvočnih karticah, se je odločil, da bo zapustil trg grafičnih kartic s tem, ko bo prenehal pakirati Mystify grafične kartice. Kot razloga za to navajajo prenasičenost grafičnega trga in posledično majhen doprinos k prihodkom in dobičku podjetja.

Terratec je vstopil na grafični trg septembra 2002, ko je ponudil GeForce 4 Ti4200/4600 in MX pod blagovno znamko Mystify, naslednje leto pa je začel proizvajati tudi Mystify kartice na ATI-jevih Radeonih. Sedaj ko so se umaknili s tega trga, se pri Terratecu nameravajo posvetiti zvočnim karticam in ostali avdioopremi. Več o tem.

0 komentarjev

STM in Imagination podaljšala pogodbo o sodelovanju

X-Bit Labs - Podjetji STM in Imagination Technologies sta objavili podaljšane pogodbe o sodelovanju. Podjetji sta "krivi" za trenutno zelo vroče Kyro/II čipe in očitno ne mislita odnehati. Z novo pogodbo sta namreč sklenili pogodbo o razvoju/izdelovanju grafičnih čipov serij 4 in 5 (Kyro II spada v serijo 3).
Avgusta bomo tako videli zadnjo kartico iz serije 3, nekakšen Kyro II Ultra. Šlo bo za overclockano (200MHz) različico Navadnega Kyra II. Konec leta bomo videli prvi čip serije 4, po vsej verjetnosti poimenovan Kyro III. Zadevica bo poleg višje frekvence delovanja (250-300MHz) in boljše TBR tehnologije imela tudi T&L enoto in več renderirnih cevovodov. Prvi čip serije 5 pa bomo videli nekje na sredini 2002.

0 komentarjev

Kyro III

Segatech - Odgovor na prejšnje vprašanje je da. Kako? S Kyrom III, seveda. Vse kar manjka Kyru II, kot je Sergio poudaril že v testu, bo Kyro III imel. Čipu bo ime STG 5000 in bo imel:
  • 4 renerirne cevovode
  • T&L enoto (končno)
  • SDR/DDR SDRAM podporo
  • Možnost uporabe 32/64/128MB pomnilnika na kartici
  • frekvenco delovanja 150MHz
  • 0.18 mikronsko tehnologijo izdelave čipa

3 komentarji

T&L?

Nvidia - Po včerajšnji objavi testa Kyra so se pojavile določene kritike, da pomanjkljivost T&L enote sploh ni tak primanjkljaj. Verjamem, da je to samo še mlin na vodo nVidii, ampak na tej strani je lepo zapazno, v kakšnem obsegu se je prijela ta tehnologija. Recite, kar hočete - T&L je večja nuja iz dneva v dan. Hvala, Matej!

37 komentarjev

Test Kyra II

Hardware Avenue - Ker bo Kyro II izšel 16. maja, je dobro vedeti, če se ga bo splačalo kupiti. Tukaj vam bodo na to vprašanje tudi odgovorili. Meni se je test zdel zelo zanimiv. Prvič sem videl, da je nekdo uporabil Serious Sam-a uporabil za testiranje kartice. Ja, stare kartice že, ampak nove? To pomeni, da se je SS res prijel kot testirno orodje. Seveda so testi še v 3DMark2001 in Q3. Ampak najbolj zanimiv je seveda SS-ov.
Na testu je, končno, bila kartica in ne tehnologija Kyra II. Testirali so torej Hercules-ov Prophet 4500, ki se ponaša s Kyro II čipom. Ugotovili so, da ima zelo dobre 32bit-ne barve, da je najboljša izbira v kategoriji cena/vrednost, da je 64MB dobra izbira (v primerjavi z 32MB), da ima zelo dober FSAA pogon in seveda, da je PowerVR's Tile Based Rendering zelo dober in uporaben kos tehnologije. Slabo pa je, da nima T&L enote, da je v DirectX-u malo pačasnejša in da ima slabe navijaške sposobnosti. Končna ocena je bila 7.5 točke od 10. ...

11 komentarjev

Kyro II kmalu!!

Riva Station - Fantje pri STMicru so se dejansko podvizali z delom in tako so že jasne specifikacije njihovega paradnega konja, ki naj bi izšel v naslednjih parih mesecih. Kyro II bo v bistvu navadni Kyro z navito uro, še vedno pa NE BO imel T&L enote.
Proces izdelave so premaknili na 0.18 mikrona, kar jim je omogočilo, da so frekvenco čipa/rama iz zares skromnih 115/115 spravili na 175/175. Pri Kyru sta pač frekvenca čipa in rama sinhronizirani, tako da navijanje te kartice ni ravno idealno, saj če odpove čip, RAM bi pa rad še gonil svojo naprej, enostavno ne gre! Količina pomnilnika bo ostala ista, torej 64 MB SDRAM.
Najboljše pa za konec! Namreč, prvi ki je napovedal kartico s Kyro II čipom je Hercules! Yep, you heard right! Ime se glasi: Hercules 3D Prophet 4500 64MB. To, da se je za Kyrota II odločil tudi Hercules (oziroma Guillemot), priča da ne gre za zajebantski produkt, ker dejansko se je o Kyru govorilo veliko in je kljub zares nizki uri delovanja pokazal kar precej. Iz vsega tega...

2 komentarja

Kyro2 že marca?

več strani - Sodeč po nekaterih informacijah se bo naslednik ne preveč popularnega Kyro grafičnega procesorja pojavil že marca. Proizvajalec, STMicroelectronics naj bi novi grafični čip redstavil na CEBITu, specifikacije pa so kar zanimive:
  • 0.18 mikronska tehnologija izdelave,
  • 166MHz hitrost jedra,
  • 4 renderirni cevovodi,
  • T&L enota s sposobnostjo predelave 20-25 mil. trik. na sekundo,
  • podpora DDR pomnilniku,
  • teoretične zmožnosti zapolnjevanja okoli 1.8 gigapixla na sekundo,
Vsekakor čip ni kakšen novi hitrostni rekorder in nekako si kar težko predstavljam kako se bo kosal proti NV20, toda močna stran bo po vsej verjetnosti cena. Če bodo kartice z dotičnimi čipi dejansko širše dosegljive (kar za originalne Kyrote težko rečem) se zna zgoditi, da bo veliko število manj zahtevnih uporabnikov poseglo po njih...

6 komentarjev

Kyro II

Media Xplosion - Kyro je na grafični trg vnesel nekaj prepotrebne svežine, toda kljub temu čip ni posebej uspel, verjetno predvsem zato, ker nikoli ni postal širše dobavljiv. Večina velikih podjetij z dobrimi prodajnimi kanali pač uporablja Nvidiine čipe... Kakorkoli, STM (ki je, mimogrede, eden izmed največjih proizvajalcev polprevodnikov na svetu) že pripravlja naslednika s presenetljivim imenom Kyro II. Čip bo izdelan v 0.18 mikronski tehnologiji, imel bo 4 renderirne cevovode, T&L enoto (s sposobnostjo predelave in senčenja kakšnih 20-25 milijonov trikotinokov) ter bo podpiral do 128MB DDR SDRAMa. Da ne gre za kakšno potegavščino kaže tudi dejstvo, da novi gonilniki za Kyro kartice že vključujejo podporo za Kyro II. Očitno bo na grafični trg kmalu vstopil še eden močen igralec, o katerem pred par meseci ni bilo ne duha ne sluha. Kot naročeno!

1 komentar

Cene DDRja niti niso tako grozne

X-Bit Labs - Ko so se pojavili prvi DDR DIMM moduli, je večina računalničarjev bila zgroženazaradi veliko previsokih cen. Približno ob tem času so namreč padle tudi cene navadnega SDRAMa, tako da je razlika bila še večja in kmalu so se pojavili dvomi o dejanski uporabnosti DDR SDRAMa. No, z Tajvana prihajajo dobre novice. Tamkajšnji proizvajalci pomnilnika zatrjujejo, da so današnje cene posledice ogromnega pomanjkanja in velikega povpraševanja za pomnilnikom in da bodo v prihodnosti zelo padle. 128MB DDR SDRAMa naj bi kmalu veljalo le še 135$, 256MB pa 270$. In kot bi to zvedeli tudi drugod, so cene DDRja te dni dejansko padle. Pricewatch poroča, da se DDR SDRAM dobi že za 179$ (128MB) in 384$ (256MB... moduli so zelo redki). Juhej .

1 komentar

Nvidia ne bo uporabila 3DFXovih čipov

X-Bit Labs - Nvidia je danes objavila novico, da ne bo uporabila nobenega izmed 3DFXovih čipov ali načrtov za čipe za katerega od svojih prihodnjih produktov. Obljubili so le, da bodo preučili možnost vgradnje katere od pridobljenih tehnologij v svoje produkte enkrat v nedoločeni prihodnosti. To je seveda precej žalostno, saj so Rampage čipi, od katerih nas je ločil le še kakšen mesec, bili zelo obetavni. Pa poglejmo, kaj vse smo izgubili s prodajo 3DFXa:
  • Daytona:Verjetno bolj poznan kot VSA-101. Čip naj bi bil izdelan v 0.18 mikronski tehnologiji, deloval bi pri 200MHz, podpiral pa bi AGP 4x in dva renderirna cevovoda. Dobava naj bi se začela že koncem tega leta.
  • Rampage Rev.A: Prva različica Rampaga naj bi bila izdelana v 0.25 mikronski tehnologiji, delovala pa bi pri 200MHz. Čip bi podpiral 32MB pomnilnika, AGP 4x ter 4 renderirne cevovode. Pojavil naj bi se v začetku naslednjega leta.
  • Rampage Rev.B:Ta verzija naj bi bila izdelana v 0.18 mikronski tehnologiji, delovala pa bi pri 225MHz. Vse...

2 komentarja