»

Pentium4: DDR ali RAMBUS?

HardOCP - Kaj kupiti, če se odločate za nakup nove osnovne plošče ter Pentium4 procesorja? Prodajalci vas bodo zagotovo prepričevali, da je RAMBUS pomnilnik tisto pravo (ker je pač dražji). Kaj pa se bolj splača za nas, overclockerje?

S tem so se ubadali na Tech PC, kjer so testirali dve matični plošči za Pentiume: Abitovo IT7-MAX2 (DDR) ter Asusovo P4T533 (RAMBUS). Prišli so do zelo zanimih zaključkov. Klik!

1 komentar

Intel: November?

Slo-Tech - Jep, obetajo se nam novosti. Naj jih naštejem nekaj malega:

  • 4. novembra se nam obeta nov padec cen.
     
  • Proti koncu istega meseca lahko pričakujemo izid 3.06 GHz P4 procesorja, še vedno bo zgrajen v 130-nanometrski tehnologiji, poraja pa se problem napajanja, saj naj bi porabil preko 70W.
     
  • Septembra se bodo proizvodne linije poslovile od 1.8 GHz P4 procesorja ter mesec kasneje še 1.9 GHz P4..
     
  • Celeroni? 1.2 GHz bo adijo rekel septembra, oktobra bo salutiral 1.3 GHz, 1.4 GHz pa bo svoj Amigos Para Siempre zapel decembra.
     
  • 3 nove matične plošče. "Silver Reef" (integrirana zvočna karta, usb2, ddr 333...), "Ashland 2" (audio, grafični čip, 533 MHz FSB), "Blue Mountain 2" (raid, 6-kanalna integrirana zvočna kartica, lan, ..., SATA).
Zaenkrat bodi to vse [0:)]. Ne bi rad, da mi na vrata potrka najhujša nadloga po Borgih...

1 komentar

Namiznosnik

Slo-Tech - Zadnjič sem na forumu zasledil vprašanje, če je možno zaradi racionalnih razlogov kupiti prenosnik, ki nima baterije. Kako se to splača, je drugo vprašanje, samo kot kaže, menda se.

Na PC Review sem zasledil opis prenosnika, ki pa niti ni to. Namreč, za razliko od pravega prenosnika nima baterije, in procesor in pomnilnik sta namenjena namiznim računalnikom. S tem pridobijo na teži, ker pa nima baterije, je pa tako ali tako vseeno, če ima navadne komponente. Za hlajenje je menda tudi dobro poskrbljeno, prav tako za oči, katerim je namenjen 15" zaslon.

Kot so ugotovili na testu, je ideja zelo dobrodošla za vse, ki želijo imeti poceni "prenosnik", in pri tem ne potrebujejo dela brez priključka za elektriko, kot za razne lan-partye. Če imate veliko časa, poglejte cel članek.

Samo še vedno je občutek, da lahko delaš, ko vsi preklinjajo Eles, enkraten..

2 komentarja

Pentium 4 2.2M v ponedeljek

News.com - Kot kaže, se bomo lahko kaj kmalu nadejali še hitrejših notesnikov, saj bo Intel v ponedeljek izdal že kar 2.2 gigaherčno izvedenko svojega Pentium-4 Mobile procesorja, namenjenega izključno za uporabo v prenosnikih. Od svojega počasnejšega bratca, Pentiuma 4 2.0M, se procesor, razen po frekvenci, ne bo razlikoval. Proizvajalci prenosnikov nameravajo ta procesor vgraditi v vrhunske prenosnike, katerih cena se začne pri 2000 dolarjih. Več informacij tukajle.

0 komentarjev

Pentium 4 3.6 GHz

Tom's Hardware - Ja, vojna bo zagotovo krvava. Se vam zdi nenavadno, da je Intel vzporedno z AMDjevo detajlno klasifikacijo ter datumi izida družine Opteron dal Tomu na test Pentiuma 4 3600? Enivej, procesor kani Intel dati v roke javnosti šele v prvi polovici naslednjega leta, a vseeno, kliknite in se slinite, kaj ta beštija dejansko zmore. Z množilnim količnikom 27 ter zunanjo frekvenco 533 (quad-pumped 133×4), logično pusti za sabo Thunderbirde ter Thoroughbrede. Primerjali so ga v večih programih, od Quake III, 3D Marka 2000 ter 2001, preko kodiranja MP3 datotek, do Sandre 2002 ter uporabe v programih. Definitivno vredno izločanja sline iz žlez, vam povem.

A tu mora zagotovo stati moje mnenje, saj kot urednik slovenske računalniške spletne strani ne pridem do ekskluzivnih primerkov strojne opreme, ampak le-to testiram skupaj s prihodom na naš trg. Menim, da je test procesorja, ki bo na trg prišel čez pol leta, nesmiseln. Cenovni pogoji so še neznani, konkurenca še ni prišla na trg s svojimi...

7 komentarjev

Intel: prihodnost biti svetlejša.

The Register - Intel je po kljub vsemu dokaj dobrim rezultatom drugega fiskalnega četrtletja najavil nove napovedi za tretje četrtletje. Napovedani prihodki tako ne bodo znašali med $6.3 MRD in $6.9 MRD, ampak do največ $6.7 MRD. Klik!

Seveda pa Intel -- kot tisoč ostalih podjetij petič zapored -- pravi, da se bo stanje že 'kmalu' povrnilo na onega izpred parih let. Drugače ubesedeno, recesija se končuje. (najmanj) Petič.

0 komentarjev

Saga: AMD in Intel

Emulators Online - Tukaj si lahko preberete četrti del precej zanimivega članka ali bolje rečeno razmišljanja. Saga se je začela leta 2000, ko je Intel na trg poslal Pentiuma 4 - takrat je bil ta procesor predrag in se je preslabo obnesel, da bi bil vreden razmisleka. To je bil čas, ko si za performance kupil Athlona. Sedaj, nekaj let kasneje, je Intel toliko izboljšal svoje Pentiume 4, da so spet prevzeli krono hitrostnega prvaka, AMD pa je, kot kaže, zaspal na lovorikah...

Osebno upam, da se bo AMD prebudil in ostal konkurenčen Intelu, ker bomo potrošniki tako na boljšem - s tem mislim seveda na nizke cene procesorjev.

26 komentarjev

Intel najavil 2 in 1.9 GHz P4-M procesorja

X-Bit Labs - Intel je pred kratkim najavil, da sta na voljo dva nova mobilna P4 procesorja, ki delujeta s frekvencama 1.9 in 2 GHz. Glede same zgradbe se ne razlikujeta pretirano od namiznih (desktop) različic, saj se oba ponašata z 0.13 mikronsko tehnologijo, 512 KB L2 predpomnilnikom in 400 MHz vodilom. Njuna posebnost je seveda varčevanje z energijo, saj pri normalnem delu proizvedeta 32, pri varčnem pa 20 W toplote. Močnejša različica stane $637, šibkejša pa $401 pri naročilih po 1000 kosov.

0 komentarjev

Banias živi!

The inquirer - O Intelovemu ultra tajnemu projektu kodno imenovanem Banias je spet ušlo nekaj informacij. Izvedelo se je, da na projektu delata dve ekipi, kar pomeni, da bomo v prihodnje lahko videli najmanj dve različici tega procesorja. Intelova strategija pravi, da bodo poizkušali narediti procesor, ki bo porabil malo energije in bo zato kot nalašč za tako imenovani "server blade" trg, za katerega Intelovci menijo, da bo postal v prihodnje vse bolj popularen. Zanimivost: na projektu Banias delajo tudi inženirji, ki so razvijali procesor Timna (Intel je razvoj na temu procesorju ustavil).

0 komentarjev

Hlajenje za prenosnike

Overclockedcafe - "Dodaten hladilnik za prenosnike? Sliši se obetavno. Gremo navijat prenosnike ... " No, lepo počasi, saj se nikamor ne mudi. Ta hladilna rešitev, katere opis si lahko ogledate na tej strani (ali pa si samo ogledate slikico, ki je dodana moji novici) gotovo ni namenjena oz. ni bila namenjena strastnim navijačem, ki navijajo vse, kar vsaj malo diši po siliciju. Pa saj tudi prenosniki niso bili nikoli namenjeni strastnim navijalcem, saj bi v tem primeru žrli, že tako preveč dragoceno električno energijo, kot za stavo. Hladilna enota se sicer ne ponaša s kakšnimi hitrimi ventilatorji (3900 RPM), vendar pa jih je dovolj, da zmorejo 52 CFM. Kot gotovo že veste, so se tudi prenosniki iz hladnih kalkulatorjev prelevili v vroče zverine, ki kar prekipevajo od surove računske moči, zato je enota namenjena predvsem tistim, ki jih moti preveč toplo dno prenosnika. Hladilno enoto so testirali na prenosnikih Dell Latitude CPxJ (PIII 750, HD, DVD, ATI Rage Mobility), IBM Thinkpad 600E (PII 366,...

1 komentar