»

Zamujanje DirectX 9 ter prodaja Radeona 9700

DigiTimes - Digitimeovci pišejo o tem, kako naj bi zamujanje DirectX 9 vplivalo na prodajo Radeona 9700. Kot najbrž že veste, je ATijev Radeon 9700 kronološko druga kartica (za Parhelio), ki podpira prihajajoči DirectX 9. Najbrž ste brali tudi njene teste, tako da veste, da je z nad 100 milijoni tranzistorjev, visoko frekvenco, širokim barvnim spektrom, širšim vodilom ter predvsem visoko ceno danes najbolj zmogljiva igričarska grafična kartica. Cena, 400 ameriških zelencev, mora biti upravičena, ako se spravimo v nakup take zverine. No, ker je ta kartica (na papirju) dobesedno odvisna od datuma prihoda DirectX 9, so se ljudje začeli spraševati, kako bo to vplivalo na prodajo čipa. Kanadsko podjetje nima bojazni, saj meni, da bo kartica delala nadpovprečno v vseh do danes izdanih igrah, katerih večina pa sploh še ne podpira DirectX 8.1 standarda. Klik!

2 komentarja

Podatki v prihodnosti

Slashdot - Že res, da so računalniki ena izmed najboljših pogruntavščin zadnjega časa - z njimi lahko pišemo, se igramo, računamo zapletene enačbe v delčku sekunde in seveda arhiviramo podatke. Ravno zaradi slednjega so nekateri strokovnjaki močno zaskrbljeni, saj se vedno več podatkov shrani v obliki digitalnega zapisa na diske, magnetne trakove, diskete ali kakšna druga sredstva za zapisovanje podatkov. Vedno manj pa je raznih zapisov na ploščice, table ali kakšna druga sredstva za navadno "analogno " zapisovanje podatkov. Zakaj so nekateri tako zaskrbljeni zaradi vedno večjega števila podatkov, ki so shranjeni v digitalni obliki? Največji problem je, da ti podatki nikoli ne bodo trajno zapisani, ampak bodo vedno izpostavljeni določenim nevarnim okoliščinam - disk z magnetnim zapisom se lahko kaj hitro skvari zaradi odpovedi glave, CD-ji se lahko hitro zlomijo ali stopijo na visoki temperaturi, da o disketah, ki se pokvarijo že tako, da jih samo malce grdo pogledaš sploh ne govorimo. Skrb...

0 komentarjev

Audigy driverji

Slo-Tech - Očitno je natečaj za Pisune povzročil kar precejšnje zanimanje! Zdaj nas ne samo opozarjate na novice, ampak jih tudi sami pišete! Spodnjo novico nam je poslal TrOn:
Na naslovu tu si lahko presnamete beta SB Audigy gonilnike, ki delujejo tudi z SBLive! karticami! Vendar pozor! Zadeva je ekstremno buggy in vse delate na svojo odgovornost.
Osebno sem zadevo stestiral na WinME in deluje kar ok. Kar je najboljse pri teh driverjih je native ASIO podpora (2ms latency v audio aplikacijah!) ter 1GB limit za SoundFonte! Natancno preberite vsa navodila, ki so na strani ter readme datoteke pred instalacijo!

0 komentarjev

Prihodnost izmenjave filetkov

Tech Report - Razsodba o usodi Napsterja je mimo nas potekla kar nekako neopaženo, saj so v ospredju bile druge stvari. Sicer je večini znano, da bo Napster poleti prenehal z zastonjskim poslovanjem, toda, po pravici povedano, se nihče ni prav zavzel za vse skupaj. Je tako prav, ali narobe? S tem vprašanjem in s posledicami, ki bodo nujno in neizbežno sledile, se ukvarjajo v tem zanimivem članku na Tech Reportu. Izmenjava glasbe in drugih datotek preko interneta se je zadnje čase razvila preko vseh pričakovanih meja, toda vprašanje je, kaj se bo zgodilo, ko bodo milijoni uporabnikov naenkrat ostali brez preprostih programčkov, kot je Napster... Ali lahko to pomeni konec proste izmenjave v širšem merilu?

4 komentarji

FSAA na Radeonu

Tech Extreme - Ob omembi kratice FSAA večina računalničarjev prvo pomisli na 3DFX, potem še na Nvidio, na koncu pa se oglasita še dva iz ozdaja, ki trdita da to zmore tudi ATIjev Radeon. Pa še res je! No, ATI je, tako kot pri večini drugih stvari, tudi pri Radeonovem FSAAju ubral malce drugačno pot kot drugi, kar seveda ni nič slabega. Kako in kaj zadeva dela, si lahko ogledate v tem zanimivem članku na Tech Extremu. Fantje so se potrudili in zadevo stestirali tudi v praksi na trenutno bolj popularnih igricah. Zanimivo!

0 komentarjev