»

SISPA sestankuje

Slo-Tech - V petek je potekal letni zbor članov Sekcije ponudnikov internetnih storitev Slovenije (SISPA). V skopem sporočilu za medije so izpostavili najbolj pereče probleme. Najbolj jih skrbi Zakon o telekomunikacijah, ki tudi govori o zakonitem prestrezanju komunikacij.

Izpostavili so tudi problem predloga direktive evropske unije, ki predvideva minimalni čas zadrževanja podatkov o komunikaciji. Traffic data retention, kakor je v izvirniku poimenovana direktiva, namerava standardizirati čas hranjenja podatkov znotraj držav članic. Predvsem, da se izognejo nepotrebnim zapletom, ko isti ponudnik nudi storitve v večih državah ali pa v primeru medsebojnega sodelovanja organov pregona.

Na področju pretakanja neleganih vsebin se SISPA zavzema za vzpostavitev službe, kateri se bo mogoče pritožiti in bo ocenjevala sporno vsebino. Glede na to da organizacija obvladuje praktično ves internetni promet bo verjetno svojim članom v tem primeru tudi podala predlog kako ravnati s kršilci. Povečali...

7 komentarjev

Američani za FastTrack, Evropejci vsakega po malem

The Register - Nedavna študija o uporabi P2P aplikacij v Zahodni Evropi in v Ameriki, ki jo je opravilo podjetje Sandvine, kaže, da je v Združenih državah še vedno najbolj priljubljeno omrežje za P2P izmenjavo datotek FastTrack, ki ima kar 76 odstotni delež med vsemi P2P omrežji.

Evropejci zanimivo ne uporabljajo zgolj enega omrežja v tako veliki meri, saj naprimer Nemci najčešče uporabljajo eDonkey in sorodne kliente, ki predstavljajo 52 odstotkov P2P prometa, FastTrack pa je šele na drugem mestu s 44 odstotki. Zgovoren je tudi podatek, da po ocenah študije v Evropi kar 60 do 70 odstotkov vsega internetnega prometa predstavljajo P2P programi. Več o tem.

11 komentarjev

Izmenjevalna omrežja: mastne obloge na kablovju

Vnunet - Podjetje Sandvine je objavilo rezultate raziskave o vplivu izmenjevalnih omrežih ala Kazaa na omrežno 'infrastrukturo'. Po njihovih rezultatih naj bi delež slednjih znašal kar med 40 % in 60 % vsega internetnega prometa -- o ekonomskih posledicah pa mi verjetno ni potrebno pisati. Klik!

Osebno sem bil nad tako veliko številko kar presenečen -- vendar ne začuden. Če samo pomislim, kako se je življenje mojega računala spremenilo s prihodom ADSL-ja: pred tem, ko sem bil happy ISDN user, je moj mesečni promet znašal 650 MB (ne hecam se -- ravno za en CD :)). Pa sem povezavico uporabljal za vse, kar sem dejansko potreboval. Kakorkoli, prvih 48 ur na ADSL-ju sem ustvaril za pol leta "ISDN prometa". Poslal nisem 5 emailov več, novic za Slo-Tech pa tudi ne napisal. Slaba vest?

15 komentarjev

LindowsOS: licenčnine za proizvajalce

News Forge - Lindows.com so oznanili, da je bil odziv na zastavljene pogoje preprodajalcem računalniške opreme pozitiven. V nasprotju z Microsoftom, kjer plačujemo licenčnino na sistem oz. uporabnika, so pri Lindowsu poskusili drugačen pristop: prodajalec plača članarino $500 ter vsak mesec nadaljnih $500 pavšala, nakar lahko izvede toliko inštalacij omenjenega sistema, kolikor pač potrebuje ali želi. Klik!

Osebno bi bil verjetno zadovoljen, če bi bilo enako tudi pri Microsoftu. Vprašanje pa je, če bi bilo to sploh dobro za sam Microsoft, da trga ne omenjam.

4 komentarji

Glasbeno založništvo se spametuje?

Vnunet - Koliko vode je preteklo, odkar ljudstvo opozarja, da največji problem glasbenega (in podobnega) gusarjenja po odprtih vodah niso le izmenjevalni sistemi, ampak predvsem sami pirati? Jok. No, Američani so le napovedali, da se bodo začeli bojevati proti večjim izmenjevalcem-osebkom. Klik!

Kakor se sam ne bojim ravno tega, da bi me 'dobili' (zakaj le? [:)]), pa me -- kot veliko ostalih -- skrbijo ekonomske posledice. Ne pozabimo, boj stane. Če bodo založbe svoje udinjanje financirale iz prodaje CDjev, pa bodo zopet zgolj pljuvale v svoje že tako zažgane žgance.

3 komentarji

Novi file sharing programčki

Slashdot - File sharing kljub smrti osrednjega simbola, ki se je nekoč imenoval Napster, ni podlegel sabotažam združenja RIAA. Še več, file sharing programčki so postali vse bolj in bolj priljubljeni, ob ukinitvi enega pa se jih je pojavilo vsaj trikrat toliko. Med velika imena, kot so KaZaa in Morpheus pa sta pred nedavnim vstopila dva nova igralca, ki slišita na ime RNL in Furthur. Prvi je že v polni različici in je pomemben zaradi tega, ker podpira Linux in je celo pod licenco GPL. Drugi pa je še vedno v fazi beta, vendar pa ponuja vseeno nekaj zanimivih možnosti. Preizkusite ju!

4 komentarji

Konferenca o P2P

Slashdot - V San Franciscu bo februarja potekala hekerska konferenca o Peer-to-peer networkingu. Stvar se bo dogajala v klubu DNA Lounge, ki ga je naredil legendarni JWZ (najbolj znan razvijalec Mozille, ki je projekt vodil prvo leto).
Predstavljene bodo nove rešitve za izmenjave podatkov, multimedijskih vsebin itd. Kaj bo prišlo za Napsterjem, Kazaa, Gnutello? A se lahko iskanja in prenosi še izboljšajo? Nekaj prihajajočih tehnologij je naštetih in opisanih tule. Peek-a-Booty, ki ga pripravlja Cult of the dead cow, nevidni irc, itd.

1 komentar

Obnovljena moda Fan Adapterjev

Club Overclocker - Overclockerska scena očitno doživlja neke retro flashbacke. Prvo ponoven razmah vodnega hlajenja, sedaj pa še Fan Adapterjev... Te overclockerji poznamo in z njimi eksperimentiramo že leta, pred kratkim pa so se nekatera podjetja lotila tudi masovne proizvodnje. Eno takšnih je tudi HighSpeedPC, ki nadebudnim množicam ponuja 60-80mm adapterje, ki jih lahko namontirate na vse standardne hladilnike. Njihov izdelek so pod drobnogled vzeli na ClubOC, toda z njim niso bili preveč zadovoljni. Po njihovih rezultatih so namreč z 80mm ventilatorjem dosegli precej slabše rezultate, kot s privzetim 60mm. Test si lahko ogledate tukaj, jaz pa se bom zaenkrat vzdržal komentarjev......

1 komentar