»

Microsoft zakrpal 22 hroščev

Priporočeni vrstni red posodabljanja

Microsoft - Včeraj je bil drugi torek v mesecu, kar pomeni, da je Microsft izdal vrsto popravkov za svoje programe. Z 12 posodobitvami so zakrpali 22 lukenj in hroščev v Windows, Internet Explorerju in IIS. Najpomembnejši luknji, ki ju tokratni popravki odpravljajo, sta MS11-003 v IE (znan hrošč v CSS v IE) in MS11-006 za Windows Shell Graphics Processor, saj sta označeni kot kritični, koda za zlorabo pa že kroži po internetu. Kot kritična je označena še ena posodobitev, ostale pa so pomembne. Poleg tega je Microsoft pripravil še eno posodobitev, ki je sam ne imenuje popravek. Gre za spremembo Samodejnega predvajanja zgoščenk (Autorun) v Windows XP in Visti, ki je doslej omogočilo širjenje Confickerja. Popravki so že na Windows Update.

5 komentarjev

Microsoft oživlja nadaljnji razvoj Internet Explorerja

Slashdot - Po tem ko je Microsoft prišel do zaključka, da je Internet Explorer 6 SP1 najboljši internetni brskalnik pod soncem in da nadaljnji razvoj, razen za nove opreracijske sisteme, ni potreben, so sedaj ugotovili, da to le ni tako.

Kot piše Dave Massy, (nekanji) razvijalec IE-ja, v svojem blogu, se je ponovno vrnil k ekipi, zadolženi za razvoj Internet Explorerja. Na Microsoftovem razvijalskem forumu tudi krožijo pogovori, kaj lahko pričakujemo novega. Med drugim bi naj ugledali lističe (tabe), izboljšano podporo za stadarde W3C, download manager ter še nekaj bonbončkov, ki jih Internet Explorer potrebuje za pomladitev. Zaradi očitkov, da Microsoft ne upošteva zahtev svojih uporabnikov, so razvijalci postavili tudi Internet Explorer Wiki, v katerega bi naj uporabniki zapisovali želje ter javljali napake.

64 komentarjev

Internet Explorer se poslavlja

PC Linux Online - Microsoft je ugotovil, da Internet Explorer izkorišča vse možnosti, ki mu jih ponuja operacijski sistem, na katerem teče, kar pomeni, da je najboljši brskalnik v okolju Windows. Podjetje iz Redmonda je s pomočjo zgornje ugotovitve prišlo do zaključka, da bo Internet Explorer 6 SP1 zadnja različica, dosegljiva za prenos z Interneta, saj bodo nove različice na voljo le kot del operacijskega sistema.

Seveda je jasno, da Internet Explorer nikakor ni najboljši brskalnik, saj nima nobene napredne možnosti sodobnih brskalnikov, kot sta zavračanje pojavnih oken (pop-ups) ali brskanje z zavihki (tabs). Microsoft se je za potezo odločil samo zaradi želje po večji prodaji prihajajočega operacijskega sistema. Bomo videli, če jim bo uspelo. Klik!

39 komentarjev

Remote Desktop

The Register - Odkar imam doma dve računali ter na enem prihajajoča okna .Net, je Remote Desktop moj najboljši prijatelj.

Zato pa sem danes doživel pravcati šok, ko sem odkril tale članek na The Register-u. Uporabnike namreč opozarja na nemajhno leglo Luknjov™ na strežniški in odjemalniški strani tega pripomočka za nadzor in delo na oddaljenem računalniku. No, nemalo napak je bilo odpravljenih v prvem servisnem paketu za Windows XP -- o katerega koristnosti (ter težavah pri namestitvi, ahem) se na našem forumu krešejo mnenja, vendar Microsoft tega ni kaj preveč objavljal. Sicer gre povečini za napake, ki delujejo v dokaj specifičnih okoljih, a se uporabniku vseeno odvali kamen od srca.

p.s.: Ne, vnc mi nikakor ne predstavlja primernega substituta.

6 komentarjev

Lukenj™: Microsoft JVM

Vnunet - Strokovnjaki so odkrili napake v slamnati strešni kritini Microsoftove različice navideznega javanskega stroja. Ta omogoča vpad sršenov... Pardon. Omogoča pravilno sestavljenim spletnim stranem (Internet Explorer) ter e-mail sporočilom (Outlook [;(]) obvoz varnostnega mehanizma ter izvršitev poljubne ZleKode™ na uporabnikovem računalu. Klik!

Pri tem pravzaprav ne gre za eno samo napako, ampak za pravilno sistematično izkoriščanje večih programskih hroščev. Uporabniki Sun-ove verzije niste ogroženi, oni, ki pa uporabljamo različico našega ljubega MS-ja, pa še čakamo na popravek.

Kaj se je zgodilo s tridesetletno garacijo? [>:D]

11 komentarjev

Microsoft Media Player 9 Series

The Register - Redni užitkarji Windows Update-a ste verjetno zasledili možnost vunpotega (beta) 9. verzije Microsoftovega medijskega predvajalnika, ki je vključen v vsa Okna (v .Net serverjih manjka le ikonica :)). No, program, ki je vsaj zame postal pogojno uporaben v svoji 8. različici, pa v trebušasti devetki prinaša nemalo novih bonbončkov. Klik!

Tako boste oni, ki cenite umotvore današnjih glasbenikov, veseli vgrajenega servisa za nakup glasbe večjih založnikov; izboljšani so predvajalni kodeki, veliko sprememb pa je deležna koda, ki je odgovorna za predvajanje glasbe preko spleta. No, Media Player 9 bo na mojem strežniškem računalu vsekakor zelo uporaben substitut MM Jukeboxu.

Sedaj si grem pa ogledat postavko 'Streaming media server' v seznamu strežnikov tukajle...

10 komentarjev

Windows XP - SP1

Microsoft - Microsoft je SP1 Final - Build 1106 popravek za XPje izdal nekaj dni prej, kot se je nazadnje govorilo. Ako si lastite najnovejši MS sistem, potemtakem je download obvezen. Če imate naloženo piratsko kopijo originala, se pripravite na težave, saj lahko pride do zapletov pri namestitvi kasnejših updatov ali celo do problemov pri sami instalaciji. Ni pa nič kritičnega. V končni fazi dobite bolj stabilen in izboljšan sistem [:D]

Direktna povezava.

6 komentarjev

IE in Outlook Lukenj™

ZDNet - Očitno bom primoran Primožu začet težit za izdelavo "pošlji novico o Luknju™" obrazca, ki bo sam sestavil novico iz podanih podatkov :]. No, tokrat je na tapeti zopet Internet Explorer oz. Outlook, težava pa tiči v cross-domain skriptiranju v HTML objektih na spletnih straneh ali v email sporočilih, preko katerega bi ZlaSila lahko brala uporabnikove piškotke, dokumente oz. celo izvršila ZloKodo™. Nič novega torej, popravek pa še ni na voljo. Klik!

Že velikokrat pa se je govorilo o problemu obveščanja javnosti o hroščih, za katere še ni zdravila. V nekem primeru je Microsoft zelo glasno javno napadel oz. celo prepovedal objavo tovrstnih informacij, saj s tem potencialno povečajo nevarnost izrabe varnostne luknje. Kaj o tem menite vi -- je prav, da se javnost obvešča, ali pa naj se raje počaka do trenutka, ko je na voljo popravek? Hvala.

19 komentarjev