»

Še enkrat o brezžičnih omrežjih

The Register - Če me spomin ne vara, sem že vsaj trikrat pisal o varnosti brezžičnih omrežij. Ponavadi je bilo govora o velikem potencialu, vendar preslabo zagotovljeni varnosti.

Sedaj pa je 20 IT vodilnih managerjev, ki jih je na konferenco v London povabil Defcom, prišlo do sledečih zaključkov:
  • Brezžična omrežja bodo v treh do petih letih podobno varna kot sedanji LAN-i
  • Glavni razlog za slabo razširjenost je še vedno pomanjkanje varnosti
  • Rast prodaje naj bi letos dosegla 73%
To je samo nekaj povzetkov, ki so jih sprejeli. Več pa najdete tukaj.

0 komentarjev

Prihajajo mobilni hekerji

The Register - Kot poročajo na Registru, hekerji niso več samo temna stran "klasičnega" računalništva, če temu lahko tako rečemo, ampak so začeli prodirati tudi na področje mobilnih komunikacij.

Tako sem zasledil, da se je precej uporabnikov T-Mobilovega GPRS lokalnega omrežja v ZDA pritožilo nad čudnim obnašanjem računalnikov. Kot so kasneje ugotovili, je prišlo do pošiljanja prob, gre za zametek pravih napadov. Seveda so na strežnike takoj postavili požarni zid, poročajo tukaj.

Bomo ph33r us našli tudi že preko ModregaZoba?

0 komentarjev

Spet o varnosti WLAN-ov

The Register - O tem, kako se spreminjajo kriteriji in varnost brezžičnih omrežij, smo na Slo-techu že poročali. Da se zadeva pelje kot jara kača, je logična posledica nedefiniranih standardov.

Ker naj bi nov standard 802.11i prišel šele konec naslednjega leta, so se pri Wi-Fi Alliance odločili izdati Wi-Fi Protected Access (WPA), ki bo nasledil WEP (Wired Equivalent Privacy) protokol. Prvi bo za razliko od drugega omogočal dinamično razporejanje ključev, večjo varnost pa naj bi zagotavljal še na druge načine. Če vas zanima, na katere, in kaj vse si lahko obetamo v brezžičnih omrežjih prihodnosti, potem odklikajte sem.

5 komentarjev

Tiskajte brezžično

ZDNet - Predstavljajte si situacijo. Pridete v službo in na dlančniku imate obsežne dokumente. Nobenega prostega računalnika, vam pa se mudi. Ni ravno prijetno ...

Dileme, ki se loteva čedalje večjega števila uporabnikov, so se lotili pri HP-ju. Razvijajo programsko opremo za tiskalnike, ki bo omogočala, da boste tiskali brezžično s pomočjo svojega dlančnika. Opremo, ki naj bi jo predstavili danes, naj bi uporabljala predvsem podjetja in pa višje opremljeni (konferenčni) hoteli. Test, ki so ga izvedli v eni od ameriških bolnišnic, je pokazal, da sicer niso vsi pripravljeni na novo obliko dela, vendar se je čudovito obnesel na Japonskem.

Več na ZDNet-u.

0 komentarjev

Spet brezžična omrežja

PC Stats - Čeprav se morda tega ne zavedate (hm, živite verjetno v Sloveniji), ampak brežična omrežja ali WLANi so na pohodu.

Zadnjič sem sicer pisal, kako naj bi bilo poskrbljeno za varnost, danes pa sem našel članek, ki se spusti v primerjavo mrežne opreme, za vsakega proizvajalca posebej. Članek je relativno dolg, in če ste nestrpni, kaj so ugotovili, potem poglejte sem.

Jaz pa še vedno nisem prepričan, da se sosedov mulc ne bo priključil na mojo 100 Mbit linijo..

1 komentar

Varnost brezžičnih omrežij

Elite HW - Kljub temu, da smo po tehnološki razvitosti v Sloveniji še kakšno leto ali dve stran od brezžičnih omrežij, se po svetu že ubadajo z njihovo varnostjo. Tako se avtor članka na EliteHW na zelo poljuden način loti brezžičnih omrežij in varnosti le-teh. V članku odgovarja na vprašanja, kako lahko sosedovemu mulcu preprečite, da bi se obesil na vašo 100 Mbit linijo, kako je s cenami, kaj je "WEP stuff" in podobna vprašanja. Zanimivo (in dokaj kratko) večerno branje.

3 komentarji

ICS -- Interneted Content Sharing?

The Register - Uradno -- ne. Na Registru sem našel članek, iz katerega je razvidno, da naj bi okensko orodje za iskanje po računalu (ter tudi internetu) poskušalo vzpostaviti povezavo z MSjevim strežnikom ter na uporabnikov računalnik celo naložilo nekaj datotek. Po MSjevih besedah naj bi šlo zgolj za rutinsko posodabljanje sistema. Enako pa ne more veljati za dejstvo, da se pošiljajo tudi podatki o tem, kaj uporabnik išče po internetu: tovrstne raziskave znajo biti zelo vredno blago. Klik!

6 komentarjev

Članek o C#

ZDNet - Verjetno vas ni malo, ki so oz. še bodo naročili Microsoftovo razvojno orodje (oz. zbirko) Visual Studio .net (beta 2). V njem se je pojavil tudi programski jezik C# ('C sharp', za morebitne neznalce), katerega Microsoft hvali kot najboljšo stvar po C++ -u. Lutajoč po ZDNet-u sem našel članek, v katerem se je njihov novinar pogovarjal z glavnim inženirjem jezika C#. Če ne zaradi drugega, branje priporočam zaradi razgledanosti ter nekaterih zanimivih misli (tudi o Javi, saj MS-ju nekateri očitajo, da si je C# veliko stvari sposodil ravno pri slednji). Klik!

p.s.: članek se tam nahaja od sredine avgusta, tako da lovci na ažurne novice - miške proč :]

6 komentarjev