»

Francija subvencionira spletne nakupe glasbe

Slo-Tech - Evropska komisija je odobrila francoski program subvencioniranja nakupovanja glasbe prek spleta v okviru sheme Carte Musique (slov. zemljevid glasbe). Prebivalci Francije, stari med 12 in 25 leti, bodo lahko kupili vrednostno kartico s prednaloženim dobroimetjem v višini 50 evrov za 25 evrov, ki ga bodo nato porabili za nakupe glasbe v spletnih trgovinah. Vsak prebivalec, ki ustreza pogojem v razpisu, bo lahko pridobil eno subvencionirano kartico na leto, tako da Francija načrtuje prodajo okroglega milijona kartic. Dodatna omejitev velja za udeležene založnike, ki iz te sheme ne bodo smeli zaslužiti več kot pet milijonov evrov, kar bi lahko od sodelovanja odvrnilo največje, denimo iTunes, FNAC ali Amazon.

Francoska vlada se je bala, da bo Evropska komisija pobudo zavrnila kot državni intervencionizem, a so bili njihovi strahovi neupravičeni. Še več, Evropski komisar za konkurenco Joaquin Almunia je pozdravil idejo, saj EU podpira iniciative držav članic, s katerimi želijo...

14 komentarjev

Prodaja CD-jev upada, digitalni albumi popularnejši

Ars Technica - Tržni analitiki iz NPD Group ugotavljajo, da se je število kupcev glasbe lani zmanjšalo v primerjavi s preteklimi leti. V zadnjih treh letih se je število kupcev glasbe v katerikoli obliki, torej prek spleta ali zgoščenk, skrčilo za 24 milijonov. Glavni krivec za zmanjšanje je slaba prodaja CD-jev, ki so vedno manj priljubljeni. Kljub temu založniki razlogov za skrb nimajo, saj se je število kupcev glasbe prek spleta povečalo. V tem času se je zvišala tudi poraba povprečnega kupca, ki je na spletu zapravil kar polovico več kot pred tem.

Podobne rezultate so naračunali tudi v Nielsnu, saj naj bi se prodaja digitalnih albumov okrepila za 16,1 odstotka med leti 2008 in 2009. Posebej pa je založnike razveselilo dejstvo, da se je količina pretočne glasbe prek omrežij P2P zmanjšala, kar pripisujejo slabi kakovosti datotek sumljive provenience in bogati ponudbi spletnih radiev in drugih možnosti neposrednega poslušanja glasbe prek spleta. Več o tem.

5 komentarjev

Primerjava kodekov

NeroDigital

vir: Doom9.org
Doom9.org - Na zelo znani strani (predvsem za tiste, ki se ukvarjate z luščenjem DVD-jev) doom9.org so spet primerjali video kodeke. Tokrat so pod drobnogled vzeli: 3ivx, Divx3, Divx5, Xvid, ffvfw, NeroDigital, RealVideo9 in VP6.

Preizkus je obsegal Matrix, Saving Private Ryan in Futuramo. Hitrostni prvak je tokrat najnovejši NeroDigital kodek, saj je v testu kodiral s kar 59 fps, divx5 je bil 10-krat počasnejši, divx3 in XviD pa sta s 46 in 37 fps pokazala, kako hiter bi naj bil kodek. Seveda niso pozabili na slike tako, da se lahko sami odločite, kateri je najboljši ter presodite o kvaliteti slik. V zaključku so še dodali, da je novi NeroDigital sicer zelo hiter, vendar pa sliki manjka...

9 komentarjev

Windows Media Player 9 Final

Microsoft -

Med 120 novimi funkcijami, ki jih prinaša Windows Media Player 9, bo vsakdo našel kaj zanimivega. Verjemite, ne boste se dolgočasili! Skušali smo sestaviti seznam desetih najboljših novosti, a jih je bilo preveč.

Zato smo zbrali dober ducat novih funkcij predvajalnika Windows Media Player 9

  • Hitro pretakanje
  • Mini predvajalnik
  • Novi zvočni učinki
  • Čakalna vrsta
  • Spremenljiva hitrost predvajanja
  • Pogled informacijskega centra za WMA in MP3 datoteke
  • Urejevalnik oznak za WMA in MP3 datoteke
  • Urejanje z glasbenim avtomatom
  • Samodejno pridobivanje informacij
  • Samodejni seznami predvajanja
  • Zapisovanje na CDje
  • Podpora za Windows Media Audio in Video 9
  • Pet vrst vtičnikov
Datoteka je na voljo na MS download...

26 komentarjev

Microsoft Media Player 9 Series

The Register - Redni užitkarji Windows Update-a ste verjetno zasledili možnost vunpotega (beta) 9. verzije Microsoftovega medijskega predvajalnika, ki je vključen v vsa Okna (v .Net serverjih manjka le ikonica :)). No, program, ki je vsaj zame postal pogojno uporaben v svoji 8. različici, pa v trebušasti devetki prinaša nemalo novih bonbončkov. Klik!

Tako boste oni, ki cenite umotvore današnjih glasbenikov, veseli vgrajenega servisa za nakup glasbe večjih založnikov; izboljšani so predvajalni kodeki, veliko sprememb pa je deležna koda, ki je odgovorna za predvajanje glasbe preko spleta. No, Media Player 9 bo na mojem strežniškem računalu vsekakor zelo uporaben substitut MM Jukeboxu.

Sedaj si grem pa ogledat postavko 'Streaming media server' v seznamu strežnikov tukajle...

10 komentarjev

Windows XP - SP1

Microsoft - Microsoft je SP1 Final - Build 1106 popravek za XPje izdal nekaj dni prej, kot se je nazadnje govorilo. Ako si lastite najnovejši MS sistem, potemtakem je download obvezen. Če imate naloženo piratsko kopijo originala, se pripravite na težave, saj lahko pride do zapletov pri namestitvi kasnejših updatov ali celo do problemov pri sami instalaciji. Ni pa nič kritičnega. V končni fazi dobite bolj stabilen in izboljšan sistem [:D]

Direktna povezava.

6 komentarjev

Winamp se širi!

Slowwwenia - Winamp - produkt ameriškega podjetja AOL Time Warner je zopet dobil nove razsežnosti na področju prikazovanja video datotek - odslej boste lahko na dotičnem programu uvideli tudi modul za zloglasni format Windows Media Player, v kratkem pa tudi za format RealNetworks.

Winamp bo tako ogrožal obstoj sedanjih, nekoliko bolj uveljavljenih tovrstnih programov a la MS Media Player, Apple QuickTime ter RealPlayer podjetja RealNetworks.

Winamp ima velik sloves po organiziranem in dodelanem vmesniku za poslušanje MP3 glasbe in dvomim, da se tudi ostale funkcije ne bi uveljavile na tako visokem nivoju.

Več o tem tule.

3 komentarji

Jaz grem pa hitro Windows .Net Server vunpotegnit

Microsoft - Microsoft je včeraj pričel velikodušno (narekovaji niso potebni) akcijo v okviru 'Windows .NET Server Customer Preview Program'-a, v kateri zainteresiranim ponuja strežniški operacijski sistem (beri: obstaja 99 % možnost, da tega tudi dejansko ne potrebuješ [:D]) Windows .Net Server v različicah 'Standard', 'Enterprise' ter slednjega v 64-bitni varianti. Sistemi so seveda verzije RC1 (Release Candidate; za nepoučene: verzija, kakršna bi se sicer lahko že pojavila na policah trgovin, a v primeru Microsofta 1 ali 2 različici pred finalno verzijo :]), katere lahko legalno uporabljamo kar 360 dni, pa še to na celih 10 računalnih -- konec koncev, gre za strežniški sistem, ki ga nekako ni možno stestirati na enem računalo v mesecu dni, ne?

OS lahko pridobite v okviru brezplačnega vunpotega, ali pa za stroške medijev ter pošiljanja (predvidoma 20 - 30 USD) prejmete izvirne CDje. V vseh primerih vam je omogočen dostop do posebne novičarske skupine. Klik!

Kako pravijo? Če hočeš vohuniti za...

5 komentarjev