»

Corsair vodno hlajenje

Tom's Hardware - Corsair se je v preteklosti že dostikrat dokazal kot proizvajalec dobrega pomnilnika. Da pa bi dokazali da znajo tudi kaj več kot samo sestavljati pomnilniške ploščice, so zapluli tudi v hladnejše vode, saj so izdelali komplet za vodno hlajenje. Hydrocool200 kot ga imenujejo, je njihov prvi proizvod, v osrčju katerega je podolgovato ohišje z radiatorjem in ventilatorjem. A kljub zelo majhnemu bloku, si je ta komplet še vseeno prislužil nagrado urednika.

0 komentarjev

2x 512 MB PC3500 XMS rama

ipKonfig - Corsairjev XMS (eXtreme Memory Speed) pomnilniški modul je znan po tem, da je zelo hiter in se odlično navija. Na ipKonfig so si ogledali, kako hitro delujeta dva 512 MB PC3500 Corsairjeva modula, ki nominalno delujeta s frekvenco 433 Mhz ter imata dostopni čas 5 ns, nanj pa so tudi nameščene aluminijaste ploščice, ki hladijo spominske čipe. Avtor testa je bil zelo zadoveljen nad temi paličicami in upa, da bo AMD čimprej izdal procesor z zunanjo frekvenco 433 MHz [:D]. No, šalo na stran -- če ste zelo navdušeni nad temi rami, počakajte še malo in poglejte ceno -- 400 ameriških zelencev na modul.

Pomnilnik so testirali na sistemu z Asus A7N8X, Bartonom 2800+, 2x 512 MB PC3500 rama, malo navitim Radeonom 9700 PR ter, 100...

11 komentarjev

Pomnilnik za ekstremne navijalce

Extreme Overclocking - Če hočemo svoj procesor naviti v megaherčne višave, bomo največkrat poleg dobre plošče in napajalnika potrebovali tudi dober pomnilnik, ki lahko deluje na čim večjih frekvencah. Na Extreme Cooling so testirali enega izmed takih, ki pa se sicer kar pošteno loči od drugih, saj je pravi ekstremist in lahko nemoteno deluje s frekvenco 433 MHz. Pomnilnik je tipa DDR SDRAM, sestavljajo ga 5 ns čipi, ustreza specifikacijam PC3500 in povrhu vsega vsebuje tudi kovinsko ploščico, ki je namenjena pasivnemu hlajenju. Pomnilnik proizvaja podjetje GEIL USA. Ker je na trg prišel precej pred svojim časom, je dokaj drag, s trenutnimi procesorji pa so le s težavo dosegali njegove osnovne zmožnosti, čeprav avtor članka verjame, da bi lahko pomnilnik deloval tudi z višjo frekvenco. Skratka, ocenjevalec je bil navdušen in pomnilnik priporočil zagrizenim navijalcem.

0 komentarjev

Gainward napovedal najhitrejšo GF Ti4200 kartico

The inquirer - Gainward je najavil novo kartico s čipom GeForce 4 Ti4200, ki bo namenjena navijalcem in bo delovala z malce nestandardnimi frekvencami 270/570 MHz. Za primerjavo lahko navedem, da običajne kartice na čipu GeForce 4 Ti4200 delujejo s frekvenco čipa na 250 MHz in frekvenco pomnilnika na 500 MHz. Ker pa bo kartica vsebovala še 3.3 nanosekundni pomnilnik DDR SDRAM, bomo lahko po trditvah Gainwarda grafični čip lahko navili na 290 MHz, pomnilnik pa na 610 MHz. Skratka, kartica, ki jo navijalci nebi smeli spregledati.

2 komentarja

DDR400 ni več tako oddaljen

The inquirer - Da, prav ste prebrali. Čeprav pomnilnik DDR333, ki je pravi magnet za navijalce, sploh še ni tako dolgo na tržišču, je Samsung napovedal, da se nam obeta že DDR400 pomnilnik. Ta naj bi deloval pri frekvenci 200 MHz, ker pa lahko DDR SDRAM prenese dva podatka na cikel, pa naj bi efektivno deloval pri 400 MHz. Samsung zaenkrat pošilja samo primerke tega pomnilnika, in sicer Nvidii, SiS-u in Vii, hkrati pa poudarja, da tega pomnilnika ni za pričakovati pred tretjo četrtino letošnjega leta. Za podporo se nam vsekakor ni treba bati, saj izgleda, da bo pomnilnik spet prvi podprl SIS. Več tukaj.

1 komentar

Intelovi načrti za procesorske nabore

X-Bit Labs - Spreminjanju raznih trendov smo prisotni povsod. Spreminjanje vidimo lahko tudi na področju računalništva. Primerov je veliko. Naj jih navedem samo nekaj: če so bili Windowsi še pred kratkim najbolj moderen operacijski sistem za osebne računalnike, danes njihovo vlogo vse bolj prevzema Linux. Drugi primer, ki bo tema te novice, pa je spreminjanje trendov na področju procesorskih naborov. Če je bil pred kratkim RDRAM "bog i batina" vseh vrst pomnilnika, danes njegovo vlogo vse bolj prevzema DDR SDRAM. To so ugotovili že številni proizvajalci in celo eden izmed največjih podpornikov RDRAM-a, Intel. Njegov odziv na spreminjanje pomnilniškega trga lahko opazimo v ukinitvi obetavnega Tulloch nabora za procesorje Pentium4 (podpora najnovejšemu PC1066 RDRAM-u). Nalogo Tullcoha bo prevzel nabor Tehama-E, ki bo samo rahlo izboljšana verzija trenutnega i850 (podpora PC800 RDRAM-u). Tehama-E je mišljen kot zadnji nabor, ki bo podpiral Rambusovo različico pomnilnika. In kateri pomnilnik bo...

0 komentarjev