»

McDonald's izgubil osebne podatke

Slo-Tech - Seznamu podjetij, ki so jim ušli osebni podatki, se je pridružil tudi McDonald's. Za pripravo spletnih strani in promocij so sodelovali s podjetjem Arc Worldwide, ki je skrb za bazo podatkov o strankah zaupal podizvajalcu. Temu so hekerji vdrli v sistem in odtujili podatke o nekaterih strankah McDonald'sa.

V podjetju so povedali, da je šlo zgolj za podatke, ki so jih stranke posredovale prostovoljno. Šlo naj bi za imena, priimke, naslove, elektronske naslove in podobno, ne pa za kakršne koli finančne ali bančne podatke. Kljub temu gre za vreden paket informacij, ki ga bodo spamerji rade volje odkupili. McDonald's ni želel povedati, kje se je napad zgodil in ali so odtujeni podatki zgolj iz ZDA ali pa tudi iz katere druge države. So pa zapisali, da že sodelujejo z organi pregona pri iskanju krivcev.

9 komentarjev

Wolfram Alpha s plačljivimi API-ji

Ars Technica - Wolfram je ponudil knjižice API, ki bodo programerjem omogočile vključitev zadetkov iskanja z iskalnikom WolframAlpha v lastne aplikacije. To ni neka sveža iznajdba, saj podobne API-jeve nudi veliko ponudnikov spletnih servisov. Večinoma v zameno zahtevajo prikaz kakšnih oglasov, načeloma pa je uporaba brezplačna. Wolfram se je odločil, da to ne zadostuje, tako da je uporaba njihovega API-ja plačljiva. Rezultate vrnejo v formatu XML v več individualnih podih, ki ustrezajo različnim gručam podatkov, ki jih prikazuje WolframAlpha. Poleg tega v posameznih poljih iskalnik vrača informacije o privzetkih in atributih odziva, potencialno zanimive informacije iz tretjih virov in povezave nanje. Skratka, rezultat je precej bolj uporaben kot golo iskanje po WolframAlpha.

Žal to stane kar precej. Vsak zahtevek mora biti opremljen z identifikacijsko številko, po katerih Wolfram preveri, ali je uporabnik res plačnik. Eno iskanje nato stane od 6 centov do 2,2 centa, odvisno od količine. Ni še...

1 komentar

Nov, učinkovitejši napad na SHA1

Slo-Tech - Kot na svojem blogu poroča prof. Luke O'Connor so avstralski raziskovalci Cameron McDonald, Philip Hawkes in Josef Pieprzyk odkrili nov, izboljšan napad na algoritem SHA-1.

Napad s katerim je mogoče izračunati kolizijo, zahteva 252 računskih operacij in je 2000-krat izboljšan glede na prej znane napade. Napad z grobo silo bi zahteval 280 računskih operacij, leta 2005 pa so trije kitajski raziskovalci predstavili napad, ki je zahteval le 269 operacij. Omenjeni avstralski raziskovalci pa so nov napad predstavili na neformalnem delu konference Eurocrypt 2009, podrobnosti pa bodo znane v kratkem, ko bo o omenjeni tematiki objavljen članek.

Nov napad večjim organizacijam z bogatejšimi proračuni že potencialno omogoča zlorabe. Po drugi strani pa se v praksi še vedno uporablja celo MD5, za katerega je že dlje časa znano, da ni več zanesljiv.

17 komentarjev

Microsoft razvija P2P aplikacijo

PC World - Kot pišejo na PC World, strokovnjaki v Microsoftovih laboratorijih v Cambridgu razvijajo novo tehnologijo za deljenje datotek, ki bo omogočala lažjo internetno distribucijo npr. filmov, televizijskih programov in večjih programskih aplikacij končnim uporabnikom.

Pod kodnim imenom Avalanche se skriva podoben P2P sistem, kot ga najdemo pri BitTorrentu - velika datoteke so razdeljene v manjše dele, kar zelo olajša distribucijo. Končni uporabnik tako dobiva dele od ostalih uporabnikov in s tem bolje izkoristi zmogljivosti svoje povezave, obenem pa tudi ne obremenjuje strežnikov podjetij oz. organizacij, ki so dale original v javnost. Glavna pomanjkljivost vseh trenutnih sistemov pa je, da morajo končni uporabniki včasih čakati izredno dolgo časa preden dobijo še zadnji del originala. Zaradi različnih vzrokov se namreč zgodi, da se poslednji del nahaja le pri nekaj uporabnikih, ki nato predstavljajo ozko grlo celotnega prenosa.

Po besedah Microsofta bodo ta problem rešili s...

22 komentarjev

Cyber McDonald's

News.com.au - Ja, stric McDonald bo postal kiber klovn. V McDonald'sovih restavracijah bodo namreč kmalu verjetno začeli ponujati tudi dostop do interneta. Kot pravi tehnološki direktor David Lloyd, naj bi nova ponudba pritegnila nove stranke in jim še izboljšala ponudbo.

Toda dostop ne bo zastonj. Pri pultu bo osebek primoran kupiti kartico (trenutno obstajajo 2, 5 in 10 dolarske), ki bodo vsebovale določeno identifikacijsko številko, ki jo bo potrebno vpisati in voila, internet bo tvoj ob vročem krompirčku in hamburgerju.

12 mesecev bodo zadevo na Japonskem, v Angliji in Nemčiji testirali, nato pa, upajmo, tudi pri nas. Več tukaj.

Pazi, kokakola strmoglavi na tipkovnico!

3 komentarji

Spletni zalezovalec dobil 7 let zapora

ZDNet - In še ena novička iz področja spletnega kriminala...
Spletni zalezovalec je bil obsojen na sedem let zapora zaradi vdora v spletno stran najstnice in objave njenega domačega naslova z vabilom, naj jo posilijo.
37-letni Donald Ridley se je spoprijateljil z dekletom, da bi ji pomagal z njeno spletno stranjo, nato pa se je obrnil proti njej, ko je ta odklonila njegovo zapeljevanje.
Potem ko je na spletni strani objavil žrtvino sliko in njenim naslovom, je bilo dekle dobesedno bombardirano z obscenimi emaili iz vsega sveta. Dekle in njena mati sta se bili celo prisiljeni preseliti, ko sta dobili kar nekaj čudnih obiskov.
Ridley je bil obsojen zaradi 25 kaznivih dejanj, vključno z objavljanjem obscenega materiala, in pošiljanjem nespodobnih fotografij. Prav tako je priznal, da je imel in tudi posredoval 100 fotografij z otroško pornografijo.
Heh, kot je luni že rekel... Kill them all... :) Sicer jaz nisem za takšne drastične ukrepe, vendar pa me vseeno veseli, da so kaznovani in za...

4 komentarji