»

Matrox pripravlja novo grafično čudo

X-Bit Labs - Pred leti slavno podjetje, Matrox, je prešlo v senco nVidie in ATi-ja ter šele pred letom dni uspelo na trg poslati Matrox Parhelio, ki pa ni bila grafikulja za strastne igričarje. V javnost so pricurljale govorice, da dotično podjetje pripravlja novo grafično kartico. Znanih ni dosti podatkov, z gotovostjo pa lahko trdimo, da bo šlo za prenovljeno Parhelio z 128 MB pomnilnika in vodilom AGP 8x. Zaenkrat še ne vemo, kateremu delu trga bo namenjena, a Tv-izhod kaže na to, da bi morebiti lahko bila namenjena domačim uporabnikom.

Prav zanimiva pa je tudi novica o PCI Express, ki naj bi ga Matrox uporabil še to leto, da bi si pridobil prednost in uporabnike prvih sistemov, ki bodo vsebovali tovrstne reže na matični plošči. Klik!

11 komentarjev

Strmoglavljena Nasina Columbia že na tržnici

Finance - Le nekaj ur po nesreči Columbie so se na eBayu, spletni dražbeni hiši, pojavili številni zbirateljski predmeti, povezani z vesoljskim plovilom. V zelo kratkem času so dosegli tudi do 30-krat višje cene od izhodiščnih, čeprav še pred nekaj dnevi sploh ni bilo zanimanja zanje, poročajo internetni viri.

Število predmetov na dražbi se vseskozi veča, saj želijo njihovi lastniki čim več zaslužiti, dokler je še kaj zanimanja. Izkušnje po pisanju internetnih virov namreč kažejo, da bo val zanimanja kmalu upadel. Našitek z logotipom plovila Challenger, ki je eksplodiral leta 1986, je danes vreden le nekaj dolarjev. Klik!

0 komentarjev

VIA objavila oktobrske rezultate

AnandTech - Tajvanski gigant, največji izdelovalec čipovij, podjetje VIA je danes objavilo oktobrske mesečne rezultate. Prihodki od prodaje so znašali 73 milijonov ameriških dolarjev, kar je skoraj 20 odstotno povečanje glede na septembrsko prodajo (60 milijonov), so sporočili. V lanskem letu je podjetje enak čas pridelalo 88 milijonov dolarjev, kar znaša za slabih 30 odstotkov več. Več informacij na tem naslovu.

0 komentarjev

VIA vstopa v posel grafičnih čipov

Gambit - VIA naj bi vstopila v posel grafičnih čipov. Za ta korak so se verjetno odločili zaradi slabih poslovnih rezultatov, saj podjetje nadzoruje le še 22% trga naborov za matične plošče, medtem ko Intel napreduje s kar 60 odstotki obvladovanja trga. Nova čipa naj bi se imenovala Columbia in Columbia 2. Prvega lahko pričakujemo na trgu spomladi prihodnjega leta, deloval pa naj bi na frekvenci med 300 in 400 MHz. Izdelan bo v 0,13-mikronski tehologiji in bo opremljen s 350 Mhz DDR pomnilnikom; napovedujejo pa, da bo dosegel 15.000 točk v 3D Marku. Njegov naslednik, Coulumbia 2, je predviden za leto kasneje, zmogljivost pa naj bi se povečala trikrat.

Velikokrat se napovedi izkažejo za pretirane, kot na primer pri Matrox Parhelii, ki ni dosegla pričakovanj. Uspeh Columbie pa bo verjetno odvisen od cene in od grafičnih čipov, ki jih bo takrat ponujala konkurenca. Izgleda, da se konkurenca na tem področju hitro povečuje s vstopom oz. ponovnim vstopom podejtij, kot so Matrox, Trident in SiS....

1 komentar

Test VIA KT400 čipovja na Tom's Hardware

Tom's Hardware - Na Tom's Hardware so dobili v roke še neuradno izdano Viino čipovje KT400. V članku je opisana razlika med novim čipovjem in starima KT333 in KT266A ter dodobra razložena zgradba in delovanje KT400 čipovja.

Preizkusili so QDI Kudoz 7X matično ploščo. Sintetičnih testov in primerjave hitrosti s strima čipovjema ni, so pa pošarili po BIOSu in si ogledali različne nastavitve, ki jih ta plošča prinaša.
Branje je zanimivo predvsem, če vas bolj kot test plošče zanima zgradba in teorija delovanja novega čipovja. Klik!

2 komentarja

VIA kupuje AMD?

The inquirer - Computex je, kot kaže, sejem turbulenc. The Inquirer namreč poroča, da je VIA resno razmišljala o tem, da bi kupila AMD. Sicer od tega na koncu ni bilo nič, najbrž zaradi megalomanskih vsot denarja v igri, novonastalem položaju, ki bi ga še bolj odrinil od Intela, in tako dalje. A se lahko vseeno, če je bil Inquirerov vir pravilno obveščen, zamislimo, kakšno moč ima na trgu to podjetje, ki je del velike tajvanske korporacije Formosa Plastics. Je VIA res zmožna narediti tako veliko potezo? Nazadnje, ko je prišlo do nakupa, ki je resno pretresel javnost (beri: pretresel mene, pa pustimo sedaj "združitve" tipa HP & Compaq), je takrat izjemno močni 3dfx kupil STB. Pa najbrž veste, kaj je sledilo.

5 komentarjev

Nov digital signal procesor

Yahoo News - Analog Devices je predstavil nov procesor (DSPs), ki bo pospeševal internetni video. Blackfin čip (kot ga imenujejo) uporablja tehnologijo, ki so jo razvili v sodelovanju z Intelom. Razvijajo pa tudi Blackfin čip, ki ga bodo vgrajevali v mobilne telefone in druge naprave. Prav tako so najavili nov power management čip, ki bo raduciral porabo DSP čipov za več kot 60 odstotkov tako, da se bo prilagodil trenutni situaciji z zmanjšanjem napetosti in ferkvence samega procesorja. Tako npr. zahteva glasovna komunikacija veliko manj procesiranja kot video. Nov Blackfin DSP čip teče na hitrosti 300 MHz (prej 160 Mhz), ki pa zagotovo ne bo njegova zadnja, saj imajo v načrtih za prihodnost tudi izdajo 1 GHz čipa.

0 komentarjev

VIA in grafika

X-Bit Labs - Že pred par dnevi sem vam govoril o basanju tržišča grafičnih kartic prek vseh meja. Ker pa se VII trg očitno ne zdi dovolj "zabasan", bo še ona vrgla svojo rešitev levom (nam).
Na srečo ne bo šlo še za eno izmed srednje sposobnih grafičnih čipov. VIA se je stvari lotila precej resno. Načte za čip bo izdelal S3 (ki je po prevzemu del VIE). Čipovo kodno ime je Columbia. Čip bo popolnoma podpiral funkcije DirectX 9. Lastnosti bodo podobne tistim, ki jih ima ATI-jev Radeon2 R300. Čipove specifikacije bodo:
  • 4. renderirni cevovodi z po 2. teksturnima enotama na vsakem
  • frekvenca jedra 300MHz
  • podpora 128bit-nemu DDR SDRAM-u
  • podpora DirectX 8/9
  • 0.13 mikronska tehnologija proizvodnje
Torej če seštejete vse novice iz zadnjih dni, pridete do rezultata, da bodo, v bližnji prihodnosti, na tržišču kar štiri grafični čipi in vsaj dvakrat več kartic z njimi. Bazirali bodo torej na: NVIDIA GeForce3 Ultra, ATI R300, STM KYRO III in VIA Columbia. To je za potrošnika zelo dobro, saj bo cena padla. ...

8 komentarjev