»

Današnje težave s telefonskim omrežjem A1

Slo-Tech - Danes smo imeli premnogi težave pri uporabi komunikacijskih rešitev na svojih mobilnikih. Uporabniki so se spopadali z različnimi problemi, od nezmožnosti vzpostavljanja telefonskih povezav z drugimi uporabniki, do večurnega zamujanja SMS sporočil. Čeprav so težave imeli vsaj še uporabniki Telekoma Slovenije, kaže, da so bile povezane z nedelovanjem medomrežne povezave do mobilnega operaterja A1. Kot so sami priznali v večernih urah, je omrežje A1 danes vsaj 5 ur delovalo “nepravilno”. Kaj točno se je dogajalo z njihovo medomorežno povezljivostjo, pri operaterju še ugotavljajo. Trenutno so težavo rešili s preusmeritvijo klicev prek okoliških držav. Tako naj bi bile težave vsaj začasno odpravljene.

62 komentarjev

Microsoft patentiral telefon z izmenljivimi moduli

Wired News - Modularnost je popularna beseda v načrtovanju programske opreme, a Microsoft je patentiral modularnost pametnih telefonov v strogo strojnem smislu. Dodeljen jim je bil patent za pametni telefon z drsnim predelom (slide-out section), v katerem pa to pot ni nujno samo tipkovnica, ampak se lahko dodatki izmenjujejo.

Na ta način lahko modul uporabljamo kot tipkovnico, daljinski upravljalnik za televizijo, prostor za dodatno baterijo, igralno podlogo itn. Večina teh izdelav že obstaja, recimo telefon z igralno podlogo, medtem ko so telefoni s tipkovnico že široko razširjeni, a še nihče ni resno razmišljal, da bi vse združil v en telefon.

Obstajajo sicer poizkusi (Modu Phone, NTT...

21 komentarjev

Zob za zob, email za email...

The Register - Obstajajo ljudje, katerih zgodbe o uspehu so prav zavidanja vredne, a je kaj zanimivo opažati njihovo reakcijo, ko se znajdejo na drugi strani -- internetne povezave.

Alan Ralsky je takorekoč zaslužil milijone s svojim biz-om: pošiljanje milijarde neželjene elektronske pošte dnevno. [Članek si -- prosim lepo -- preberite. Morda dobite idejo za modifikacijo svoje sobe [>:D].]

Vprašanje pa je, kako mu bo T1 pomagal sedaj, ko so ga Zli in Jezni uporabniki pričeli prijavljat na vse mogoče spamerske sezname. Verjetno bolj malo -- se je pa odločil za tožbo teh spletnih neotesancev. TheRegister.

2 komentarja

HotMail: Vključili smo vas v svojo premium spam storitev!

The Register - Ojej -- že nekajkrat sem bentil nad izvrstnimi anti-spam filtri, ki jih uporabljajo pri MS-jevem servisu HotMail, katerega -- mimogrede -- uporablja preko 110 milijonov uporabnikov širom Plavine. Klik! Tokrat so uporabniki nejevolje odkrili, da imajo sporočila, ki jih pošlje uporabnik 'staff' iz katerekoli domene pač že (beri: staff@slo-tech.com), diplomatsko imuniteto -- filtri jih ne prestrežejo niti, če so na uporabnikovi block-listi. Pfuj.

Sorry, you cannot add 'info@microsoft.com' to Outlook junk list.

4 komentarji

Microsoft nadaljuje z bojem proti spamu...

The Register - [:))]

Koristniki servisa Hotmail verjetno razumete poanto tegale smeškota pol centimetra višje. Ostali bodite veseli.

No, Microsoft je včeraj podpisal pogodbo s podjetjem Brightmail, ki bo poskrbelo za izboljšanje protispamerskih filtrov, ki že danes zelo uspešno ščitijo imetnike hotmail naslovov pred nadležnimi sporočili. Klik!

Microsoft me prijetno preseneča: povečana pozornost na varnost izdelkov, izboljšanje anti-spamerskih filtrov, izboljšani licenčni pogoji...

2 komentarja

Mobilni spam

ZDNet - ZDNet v članku Big fine handed down for mobile spamming poroča, da bo podjetje Moby Monkey kaznovano s 50.000 britanskimi funti kazni. Razlog? Na mobilne telefone so pošiljali SMS spam.

Vendar pozor. Razlog za kazen ni bil spam sam po sebi. Problem je bil ker je Mobilna Opica potrošnike s spamom zavajala. Potrošnike so namreč pozivali naj pokličejo na neko telefonsko številko (kasneje se je izkazalo, da gre za komercialno linijo, ki je potrošnike vsako minuto olajšala za 1,5 funta) in jim potem obljubljali nagrado v višini 500 funtov. Izkazalo pa se je, da v resnici ne gre za nagrado, pač pa za nekakšne popuste, za katere je bilo potrebno izpolnjevati določene pogoje.

Poleg tega se je Mobilna Opica očitno malce zmotila, saj so na neko številko poslali enako sporočilo v 40 kopijah.
Kazen je bila torej izrečena zaradi zavajanja potrošnikov. Kaj pa spam?

George Kidd, direktor ICSTIS (kratica označuje neodvisni komite za nadzor standardov telefonskih informacijskih sistemov), ki je...

0 komentarjev

Email, Fax, Mobilni telefon.

The Register - O emajliranem spamu govorimo, o faksiranem smo govorili, o mobilnem mesnem zajtrku pa bo teklo olje zdajle.

Japonci -- ter 'multimedijski' DoCoMo -- se spopadajo z zanimivo obliko oglaševanja: Zlikovci oz. njihovi ZliAbaki™ na slepo kličejo telefonske številke mobilnega omrežja ter 'odložijo' po prvem pisku. Če uporabnik tako 'zgrešen klic' kliče nazaj, se oglasi reklama ... uporabnika pa čez čas preseneti visok račun svojega ljubega mobilnega operaterja, saj so te številke ustreznice slovenskih 090 [:D]. Rin..!

DoCoMo že napoveduje povračilne ukrepe, začenši s softverom za telefone. Ti tako klicev, krajših od dveh zvonjenj ne bodo pokazali oz. ne bodo zvonili; prav tako pa bo prikazan čas zvonjenja, da bo uporabnik lahko presodil o kredibilnosti™ klica.

2 komentarja

Spam: tudi v resničnem življenju

Newsfactor - Onim prizadetim, ki nam vsak prejet UCE artikel manjša genitalije, bi znala dejanja Fax.com-a povzročiti takojšno kastracijo.

Podjetje se namreč preživlja s pošiljanjem nenaročenih komercialnih FAX sporočil -- fax uce spam torej :). Za razliko od elektronskih sporočil pa dotična povzročajo veliko večje stroške: papir, toner, vzdrževanje, zasedenost telefonskih linij. V navezi s tremi miljoni dnevno poslanih sporočil, kolikor znaša produktivnost podjetja, pa...

Fax.com se je tako že znašel na zatožni klopi. Zahtevajo 2.2 trilijona dolarjev odškodnine, toženi pa se zgovarja na ustavne pravice. (Pravica povzročati stroške? :]) Klik!

8 komentarjev

Dvolični kot procesor

Vnunet - Saj ne gre verjeti, kako znajo politiki svoje stališče do spama oz. uce-ja spremeniti, ko so pred vrati volitve ter je vsak glas vreden malo bogastvo. Če gre verjeti nekdanjemu Clintonovemu predstavniku za tisk, naj bi se na naslednjih volitvah (kakršnihkoli in katerihkoli že) kar nekaj dirkačov poslužilo oglaševanja svojega imena preko e-maila. Stvar je pač cenejša, če pa prejemnik ne želi več prejemati tovrstnega materiala, zadostuje preprost klik... Ja, potem pa Bill Gates za tekočim trakom zapakira škatlo winsev. Flop!

1 komentar

Zakonska regulacija SPAMA v Sloveniji

Dnevnik - Današnja spletna različica Dnevnika piše o novem zakonu o poštnih storitvah, ki prepoveduje vročitev nenaslovljenih oglaševalskih, marketinških in drugih oglasnih sporočil v predalčnik, če uporabnik to prepove. Kazen za to bo znašala od pol do milijona tolarjev. Vendar pa bo prepoved vročanja takšnih pošiljk veljala samo v primeru, če bo uporabnik na predalček nalepil nalepko, ki jo bo izdala Agencija za telekomunikacije, pričakuje pa se da bo Agencija te nalepke začela izdajati prihodnje leto. Zaradi tega pošiljanje "nezaželenih pošiljk" še ni prepovedano. Kaj torej prinaša nov zakon o poštnih storitvah? Predvsem troje. Kot prvo tim. opt-out načelo. Kot drugo prepoved govori o "oglaševalskih, marketinških in drugih reklamnih sporočilih" (glej 38. člen Zakona o poštnih storitvah), ne pa tudi o anketah, raziskavah ali nekih splošnih obvestilih. Kot tretje pa Jože Fošt iz Pošte Slovenije pravi, da bo Pošta poskusila najti drugačno pot za oglaševanje in sicer direktno pošto. Pošiljali...

6 komentarjev

Mobilna evolucija

Slashdot - Mobilna revolucija je pred kakim letom dni doletela tudi našo državo. Kar na lepem nismo več bili odvisni od telefonskih govorilnic, saj smo lahko telefonirali iz katerega koli kraja (no ja, podzemne jame še vedno ostajajo razred zase ). Vendar pa je mobilna revolucija prinesla tudi nekaj sitnosti, od katerih je najbolj moteče zvonjenje. Saj poznate primere, ko sedite v šolski klopi in se poizkušate skoncentrirati, potem pa od nekje zaslišite zoprno piskanje. Ali pa ko v kinu gledate svoj najljubši film in vam od nekje pripiska trenutna uspešnica, ki jo vrtijo po MTV-ju. Čeprav je zvonjenje mobitela lahko precej zoprna stvar, pa ima tudi nekaj drugih pomanjkljivosti - npr. ste v gruči ljudi, enemu zazvoni telefon in že vidite, kako vsi pogledujejo proti svojim mobilnikom. To pa je največji problem, saj možgani le s težavo ugotovijo izvor zvoka. Ravno zaradi tega (in zaradi zoprnih melodij) se je nek znanstvenik odločil, da uvede nov način zvonjenja. Po novem naj bi se mobilni...

4 komentarji

Virus za mobilne telefone

Wired News - Mobilni telefoni so predstavljali eno izmed zadnjih neosvojenih trdnjav, ki so bile odporne na viruse, vendar nič več. Zadnje čase so se začeli pojavljati tudi virusi za naše ljubljene mobilce. Vendar bati se nič, zaenkrat se problemi pojavljajo samo na Japonskem omrežju i-mode, vendar se kaj kmalu lahko zgodi, da ne boste več varni pri sprejemanju SMS-a. V čem je problem pri i-mode? Pred kratkim so se začele pojavljati čudne reči. Na Japonskem so začeli na veliko zvoniti telefoni na policijah in v gasilskih domovih. Razlog? Vsega je bil kriv virus, ki je bil napisan za mobilne telefone. Tukaj nastopi spet novo vprašanje - kako je virus sploh prišel v mobilne telefone? Preprosto. Vsega je kriv servis DoCoMo, ki omogoča uporabnikom omrežja i-mode, da pregledujejo elektronsko pošto, spletne strani ali uporabljajo kake druge internetne storitve. Uporabniki servisa DoCoMo so bili izpostavljeni (izpostavljenih je bilo približno 13 milijonov mobilnih telefonov) e-mailu, ki je vseboval...

2 komentarja