»

FTC začenja novo preiskavo Googla

Slo-Tech - Manj kot pol leta po zaključku zadnje preiskave zoper Google v ZDA se začenja nova. Zvezna komisija za trgovino (FTC) po neuradnih, a zelo zanesljivih informacijah začenja preiskavo domnevnih kršitev protimonopolne zakondaje, ki naj bi jih Google zakrivil s svojim oglaševalskim imperijem, pišejo New York Times, Forbes, Wall Street Journal in Bloomberg.

Preiskava je še v začetni fazi, zato sploh ni nujno, da bo dobila kakršenkoli epilog. Toda FTC načeloma ne začenja preiskav zoper velikane, kot je Google, brez utemeljenega suma. Tako je bilo tudi januarja, ko jo je Google sicer odnesel le z zelo blagimi ukrepi. To pot je jabolko spora oglaševalska platforma, ki jo je zgradil in kupil.

Google si je...

6 komentarjev

Google prevzema AdMeld

CNet - Google je tik pred prevzemom podjetja AdMeld, ki se ukvarja s posredovanjem oglasov končnim naročnikom. Podjetja najamejo AdMeld, ta pa poišče najugodnejša in najbolj smiselna omrežja za oglaševanje njihovih ponudb, najcenejše pakete in podobno. Gre za eno redkih niš v oglaševanju, kjer Google svojega izdelka še nima, zato kupujejo AdMeld. Leta 2009 je Google kupil Teracent, ki sproti prilagaja prikazane oglase, lani so kupili Invite Media, ki omogoča kupovanje oglasov v realnem času, in ponovno zagnali DoubleClick, ki založnikom omogoča enostavno prodajo oglasnega prostora. Z AdMeldom zaokrožujejo svojo ponudbo, saj ponuja pristop z nasprotne perspektive - kupovanje oglasnega prostora.

...

7 komentarjev

Google bo ponudil nadzor brskanja

Ars Technica - Najnovejši izdelek Googlovih programerjev bi znal polepšati življenja tistim malce bolj pozabljivim, odločili so se namreč, da bodo uporabnikom ponudil pomnjenje vseh njihovih spletnih aktivnosti. Funkcija se imenuje Web History, uporabnikom pa omogoča, da si ogledajo različne strani, po katerih so v preteklosti brskali, ter po njih iščejo. Na prvi pogled vsekakor privlačna zadevica, seveda pa se poraja vprašanje, kaj se skriva za njo. Paranoiki menijo, da bi Google z lahkoto izkoristil zbrane informacije v svoj prid, posebno v navezi z DoubleClickom, ki so ga pred kratkim prevzeli. Izvorna novica.

22 komentarjev

Kaj bom danes počel?

Wired News - Wired poroča, da je Nathan Eagle, raziskovalec na MIT, nedavno končal projekt v katerem je spremljal življenjske navade in vedenjske vzorce stotih posameznikov ter na podlagi tako zbranih podatkov uspel s 85-odstotno zanesljivostjo predvideti ravnanje posameznika v naslednjih trenutkih oziroma bližnji prihodnosti.

Stotim posameznikom (študentom in zaposlenim na MIT) so bili razdeljeni mobilni telefoni Nokia 6600, na katerih je bila nameščena programska oprema, ki je glede na uporabo določene bazne postaje beležila lokacijo uporabnika ter preko vmesnika bluetooth iskala ostale preizkusne uporabnike, ki se morebiti nahajajo v dosegu modrozobega signala.

S tako zbranimi podatki, ki so jih dopolnjevali še podatki o opravljenih klicih, času pogovora ter zavrnjenih klicih, je Eaglu uspelo z metodami data mining-a predvideti ali se bo denimo določena oseba s prijatelji zvečer odpravila ven. Zbrani podatki so omogočali tudi vpogled v odzive posameznikov na določene dogodke ter...

18 komentarjev

Veliki Brat Google?

Slashdot - Google je te dni splavil še en svoj projekt, poimenovan Google Web Accelerator. Gre za nekakšen proxy strežnik, ki naj bi omogočal hitrejše surfanje po internetu.

Pravzaprav gre za program, ki si ga uporabnik namesti na svoj računalniki, program pa poskrbi, da uporabnik do spletnih strani dostopa preko Googlovega omrežja (ki verjetno promet preusmerja glede na obremenitve). Google Web Accelerator je optimiziran za širokopasovne povezave, ter se samodejno nastavi za Internet Explorer in Firefox, uporabniki ostalih brskalnikov morajo konfiguracijo vnesti ročno.

Po iskalniku Google, Google Toolbaru, GMailu, Orkutu in Google Dekstopu smo torej uporabniki dobili še eno brezplačno aplikacijo. Google pa si je ustvaril platformo s katero lahko nadzoruje uporabnikove iskalne nize, njegovo elektronsko pošto, vsebino njegovega računalnika, njegovo prijateljsko omrežje in sedaj še uporabnikove brskalne navade - skratka našo celotno on-line identiteto.

Če bi bil "striček Stalin" še živ, bi...

113 komentarjev

DoubleClick prijaznejši do zasebnosti

Wired News - Wired news je v članku DoubleClick to Open Cookie Jar obelodanil, da oglasno podjetje DoubleClick pripravlja t.i. "cookie viewer", ki bo uporabnikom omogočal, da se seznanijo s tem, v katere kategorije jih je DoubleClick uvrstil na podlagi njihovih brskalnih navad.

DoubleClick namreč preko zakupljenega oglasnega prostora spremlja brskalne navade obiskovalcev tistih spletnih strani, ki mu prodajajo oglasni prostor. Na podlagi tega podatka DoubleClick obiskovalcem prikazuje ustrezne oglase.

Ker je njegovo oglaševalsko omrežje precej veliko je tudi zbranih podatkov veliko, posledično pa je tudi velika zaskrbljenost zaradi ogrožanja on-line zasebnosti.

Predstavniki DoubleClicka niso želeli povedati kdaj bo njihov "pregledovalnik piškotkov" nared, so pa obljubili, da bodo podatke uporabljali samo v roku treh mesecev po zbiranju ter da bodo javno objavili svojo politiko uporabe podatkov.

Ni kaj, izgleda da se na področju spletnega oglaševanja oziroma spletnega sledenja postavljajo novi...

0 komentarjev

Ena 'vesela'

The Register - Zadnjič sem pisal o DoubleClickovem nakupu dveh konkurenčnih (spletnooglaševalskih) podjetij. Omenil sem, da se nam mogoče (kar je - upam da - čisti bollox) obeta nov monopolist... Morda, morda. Seveda, če le DoubleClick ne bi pisal izgub ter poleg že odpuščenih 700 načrtoval že 100 odpustitev.

Številke: v tretjem četrtletju je ustvaril $12.6 MIO izgube (leto prej $3.7 MIO dobička), prodaja pa je padla za 31 %.

0 komentarjev