»

V stilu modre.

vir: Mashie
Mashie - Mashie nas spet preseneča s svojimi umetninami. Iz aluminija je izdelal rebrasto ogrodje in ga osvetlil z modro lučjo. Mojstrsko izdelano ohišje nam ponuja tudi zanimiv pogled v drobovje računala, medtem ko težav s pregrevanjem pri tem ohišju verjetno ni. Ste spretni? Lotite se tega sami če imate dobro opremljeno domačo delavnico! Kako izdelati estetsko in očem prijetno ohišje, si preberite v temle članku.

5 komentarjev

Belkin OmniView 4-port KVM

ExtremeMHz - Kaj storiti, ko imate več računalnikov ter premalo prostora? Rešitev je tu! Preprosto na mizo postavite tipkovnico, podgano™ in seveda monitor ter vse skupaj priklopite na novi Belkin OmniView. Pod mizo se sedaj lahko bohotijo kar štirje računalniki med katerimi lahko s pomočjo te iznajdbe enostavno preklapljate.
    Lastnosti:
  • podpora štirim USB računalnikom naenkrat;
  • zmožnost preklapljanja zvoka in mikrofona;
  • LEDice za vizualno nadzorovanje;
  • 2 vgrajena USB vtiča;
  • nadgradljiv firmware (za Windows sisteme);
  • kompatebilnost z Mac-i;
  • emulacja USB tipkovnice in miške;
  • podpora video resolucije do...

1 komentar

V drobovje

Overclockers Australia - Ne, to ne bo novica s področja medicine, čeprav tja vsekakor računalništvo s hitrimi koraki prodira, ampak gre za zanimiv pogled v zgodovino.
Na OC Australia so se lotili preučevanja diskov. Tako so pred nekaj meseci na mizo postavili novega (uničenega) IBM-a in ga anatomsko secirali. Članek je poleg kratke zgodovine pogonov priporočljiv, ker dobite sliko o tem, kaj se sedaj nahaja v diskih.
Sedaj pa so se lotili še seciranja starega, 40 MB diska. Ugotovili sicer niso (po moje) ničesar presenetljivega, kljub temu pa članek lepo prikaže razvoj diskovnih pogonov.
Spet nekaj kratkega večernega branja.

0 komentarjev

WD 100GB

Mikhailtech - Če vam venomer znova zmanjkuje prostora na trdem disku, si bo počasi treba omisliti kakšen takle disk. Western Digital 1000JB SE 100GB so si ogledali na Mikhailtechu. To je disk s po 40GB prostora na ploščo, 8MB predpomnilnika, solidno ceno in drugimi bombončki. Očitali so mu le visoko porabu procesorske moči potrebne za delovanje diska. "Stara" toda zaradi spremenjene cene zanimiva zadevica.

6 komentarjev

Serial ATA vse bliže

GamePC - Videli smo jih na CeBitu, ko so jih (že pregovorno stereotipni) mali poševnooki ljudje molili obiskovalcem pod nos. Nekako nam je že znano, da bo "navadni" ATA standard šel v pozabo. Ne bomo več gledali širokih 40 do 80 žilnih kablov ter preklinjali ob ponovni ponastavitvi mostičev na zadnjem delu diska. Potreben bo je ozek sedemžilni kabel ter priključek za elektriko in disk bo zaznan. Highpoint je svojo SATA zverino na PCI vodilu že izdal. Nanjo lahko priključimo dva diska, podpira RAID, hot-plug ter hot-swap ter teoretično največjo hitrost prenosa 150 MB v sekundi. Klik! Počakajmo še na razširitev prodaje diskov ter začetek spajkanja SATA kontrolerjev na osnovne plošče. Moje osebno mnenje - dobro...

6 komentarjev

Seagate Barracuda ATA V 7200

Seagate - Seagate je prikazal demonstracijo že popolnoma delujočega novega orjaka - trdega diska Barracuda V (ATA). Zadevo so prikazali na PC Expo/TechXNY in sicer na prototipni Intelovi matični plošči.

7200 obratov se morda ne sliši tako silno veliko, toda če vam povem podatek, da bo ena plošča trdega diska nosila kar do 60 gigabajtov, se vse skupaj sliši drugače. Odgovorni pri Seagateu obljubljajo nove diske jeseni. Klik!.

0 komentarjev

200 gigabajtni trdi diski

X-Bit Labs - Western Digital je napovedal novo serijo diskov z 60 GB ploščami, vrtečimi se pri 7.200 obratih v minuti. Razen tega je znano samo še to, da bodo imeli FDB (Fluid Dynamic Bearings) in da bodo na voljo velikosti od 60 pa vse do 200 GB.

Drugega ni znanega nič - ne vemo niti detajlov o kapaciteti, hrupnosti, o velikosti predpomnilnika, kaj šele kaj o vmesniku.

Se pa pojavlja vprašanje o velikosti. Z 60 GB/ploščo bi pričakovali, da bodo velikosti diskov večkratnik 60 - se pravi 60, 120, 180, 240 GB. Tako da se zdi malo čudno, da bi imeli disk z 200 GB - vanj bi morali dati štiri plošče in eno tretjino zadnje preprosto pustiti neuporabljene. Čudno.

7 komentarjev

Utišajte ventilator!

PC Critic - Če ste se ušteli pri nakupu in hladilnika in morate sedaj prenašati hrup, ki ga proizvaja ventilator, potem bo ta članek ravno pravšnji za vas. Vendar vas opozarjam, da ga uporabite samo v skrajni sili. Če so triki z vato, volno, žeblji (se še spomnite, kako je neki tip tako utišal Delto?) in vsem drugim alternativam odpovedali, potem je edina rešitev nižanje voltaže samega ventilatorja. Z nižanjem voltaže se namreč zniža tudi število obratov, kar pa povzroči zvišanje temperature procesorja. Če se boste postopka lotili, pa itak presodite sami. Na OC Australia je bilo kar nekaj govora o teh stvareh, sam pa sem mnenja, da take stvari ne vplivajo ravno blagodejno na "zdravje" ventilatorja.

9 komentarjev