»

Maxtor dobičkonosen

X-Bit Labs -

Podjetje Maxtor Corporation je objavilo poslovne rezultate preteklega četrtletja. Prihodki od prodaje so znašali dobro milijardo dolarjev, kar je za slabe tri odstotke manj kot v enakem obdobju leta 2001. A to niti ni tako pomembno, pomembnejše je dejstvo, da je Maxtor posloval z dobičkom, ki je znašal $37 mio. V primerjavi s predlanskimi $150 mio izgube je to več kot odlično.

Če pogledamo še celoletne lanske podatke. Lani so njihovi dohodki od prodaje znašali $3.780 mio, kar je za slab odstotek več kot predlani. Lanska celoletna izguba je sicer znašala $260 mio, kar je manj v primerjavi s predlanskimi $600 mio, vsekakor pa lahko trdimo, da gre Maxtorju, vsaj glede na zadnje rezultate, na bolje. Celotna novica.

1 komentar

Prevetritev na trgu dlančnikov

The Register - Zadnje čase se mi dozdeva, da se v ospredje med podjetji pomika predvsem Dell. Če se spomnite, je eden od redkih, ki beleži tako povečanje prodaje kot dobička, pa še kaj bi se našlo.

Toda veliko ni nikoli dovolj, so rekli vodilni možje pri Dellu, in se odločili, da začnejo s proizvodnjo dlančnikov. To samo po sebi ni tako nenavadno, večji vpliv naj bi to povzročilo na trgu. Kot napoveduje tržna hiša Gartner Dataquest, naj bi Dellov vstop prisilil druge proizvajalce v nižanje cen, prav tako pa naj bi pomen odločilni korak na poti do t.i. Pocket PC-jev.

Članek je tudi krajši statistični povzetek trga dlančnikov. Če vas zanima ... Klik!

0 komentarjev

Dell spet prvi

The inquirer - Zadnje čase postaja jasno, da se v krogih velikih prodaj vrtita bolj ali manj dve podjetji, združeni HP-Compaq in Dell.

Slednji je bil pred združitvijo glede na prodajo na prvem mestu, medtem ko se je po združitvi poznal vpliv povečanega trga, ki ga je pridobil HP. Kljub temu pri Dellu niso spali, in so, kot smo poročali tudi na Slo-techu, racionalizirali prodajo brez odpuščanja. Trud se je izplačal, poročajo na Inquirerju, saj se je Dell spet povzpel na prvo mesto po prodaji. Glede na to, da tudi beleži dobičke, kaže, da recesija le ni tako neobvladljiva.

0 komentarjev

Dell se vrača v črno

The inquirer - Kljub temu, da vsi informacijski tehnologiji napoveduje izgube in recesijo, še obstajajo podjetja, ki temu kljubujejo.

Tako sem danes na Inquirerju našel podatek, da naj bi Dell v tretjem kvartalu imel za 9,1 milijarde ameriških dolarjev prometa, kar je 200 milijonov več, kot so napovedoval analitiki. To še niti ni tako pomemben podatek, bolj je zanimivo to, da jim je uspelo zmanjšati stroške poslovanja za celo milijardo US$, in to brez odpuščanja. Celotna prodaja je od Q2 zrasla kar za 22%. Razliko je prinesla racionalizacija poslovanja in lastna mreža prodaje.

V primerjavi s HP-jem (ki mimogrede planira velika odpuščanja), ki je zelo odvisen od posrednikov, lahko Dell svojo dejavnost izvaja bolj svobodno. Temna plat vsega pa je, da nameravajo del proizvodnje seliti na Daljni vzhod. Še en made in China, očitno...

Podrobnejši opis pa najdete tukaj. Za razliko od prve objave ima ta zgolj več številk.

0 komentarjev

Nič več prenosnikov na letalih?

The Register - Ne dvomim, da na medcelinskih poletih radi letite v poslovnem razredu, in temu primerno se tudi oborožite s svojimi prenosniki za preganjanje dolgega časa. Če gre verjeti raziskavam, katerih povzetek so naredili na Registru, lahko uporaba dotičnih računalnikov ogroža vašo varnost, da ne omenjamo niti ostalih potnikov in ljudi na letališčih.
Posebej nevarni naj bi bili prenosniki, ki imajo podporo UWB, torej širokopasovnim povezavam. Sodeč po testih, ki jih je objavil Times, so testiranja na Boeingovih modelih 737 in 747 (torej, najbolj uporabljanih modelih na srednjih in dolgih razdaljah), pokazali napačno delovanje sistemov za preprečevanje trkov v zraku in pristajalnih sistemov.
Sicer večina prenosnikov še nima UWB podpore, samo kakor navajajo, osebje nima ravno diplom računalniških smeri, tako da obstaja nevarnost prepovedi vseh prenosnikov na letalih. Smola, kajne?

Še sreča, da moj laptop nima UWB podpore, in da ne letim ravno vsak dan.....

1 komentar

Dell v črnem

Newsfactor - Dellovi črni prenosniki so mi kul, a ne bomo o njih govorili [:)]. Ker se mi ne da tipkariti, bo tole bolj na kratko: prihodki so znašali $8.46 MRD (11 % več kot v prejšnjem obdobju), pričakovali so sicer vsega $100 MIO več. Čisti dobiček tako znaša $501 MIO v primerjavi z izgubo $101 MIO v prejšnjem obdobju, Klik!

4 komentarji

Notebook Wars

Newsfactor - Segment prenosnih računal ni pomemben le zaradi dejstva, da je relativno gledano vrednostno pomembnejši ter zavzema vedno večji del vsega računalniškega tržišča, ampak predvsem zaradi hitrosti naraščanja, ki je vsako leto mnogo višja.

V svetovni bitki je tako še vedno vodilni Dell, predvsem s svojo dokaj umirjeno tržno naravnano politiko, kateri je v prvem četrtletju doživel 4 % padec obvladovane kvote, Toshibi pa je prodaja narasla za kar 19,3 %, predvsem na račun japonskega tržišča, kjer omenjeni ameriški konkurent nima predstavništev.

Na strani manj uspešnih je IBM s svojo proizvodno orientirano politiko, ki pa proti konkurentom vztrajno izgublja delež (padec prodaje v zadnjem četrtletju 11,8 %). No, to se zna spremeniti ob ponovnem vzponu poslovnega sektorja, ki IBM-ovi politiki bolj pritiče. Pa, saj "ekonomisti" že lep čas pravijo, da je recesije že (bilo) konec, ne? [:\\] Klik!...

0 komentarjev

Magnezij v ohišjih prenosnikov

DigiTimes - Sodeč po tem članku na DigiTimes, se Dell odloča, da bo po novem svoje prenosne računalnike odel v magnezij namesto v plastiko. Podjetje se je odločilo za to potezo, ker je magnezij lažji ter ima višjo toplotno prevodnost (ma nemoj [:D]) od plastike. Zaradi trdnosti zlitin se bo magnezij uporabljal tudi kot zaščitno sredstvo pred poškodbo integralnih delov prenosnega računalnika. Zakaj se proizvajalci kot Dell že prej niso odločili za ta korak? Težava naj bi bila v dobavljivosti takih zlitin, saj so bili produkcijski procesi prepočasni in niso mogli izpolnjevati tako visokih zahtev, kot jih narekuje Dell. Podjetje tudi napoveduje, da bo leta 2003 kar 80% njigovih prenosnikov narejenih iz te zlitine. Vseeno - še vedno si ga ne bi upal metati po tleh [:D].

0 komentarjev