»

AMD predstavil Radeona RX 6700 XT

vir: AMD
AMD - V AMDju so z novimi radeoni naposled pričeli polniti tudi srednji cenovni del trga grafičnih kartic. Radeon RX 6700 XT prispe 18. marca in bo konkurenca Geforcoma RTX 3070 in 3060 Ti.

Pri AMDju so aktualno generacijo grafičnih kartic, Radeone RX 6000, lansirali konec lanskega oktobra. Kot je za te izdelke običajno, so pričeli z najdražjimi primerki, zato je večina ljudi na zanje zanimive cenejše modele še čakala. Spričo pomanjkanja čipov in pandemije smo se načakali več kot štiri mesece, a marca bomo očitno vseeno videli prvo kartico za srednji del trga - Radeona RX 6700 XT. Izšla bo 18. tega meseca, za priporočeno prodajno ceno v ZDA pri 480 dolarjih plus davek. Žal sta tako dobavljivost kot navedena cena v teh časih zgolj in samo teoretična, kajti pomanjkanje polprevodniških vezij in vnovična kriptonorija pomenita, da kartice s polic zletijo praktično v hipu, zneski pa so posledično nerealno naviti. Kdor se bo v Sloveniji dejansko dokopal do novega radeona, naj tako računa na...

59 komentarjev

Človek lahko zazna šest okusov

Slashdot - Iz šol poznamo klasično pojmovanje okusa, ki pravi, da ljudje z jezikom zmoremo okusiti štiri različne okuse - sladko na sprednjem delu jezika, slano na konici in straneh, kislo ob straneh in grenko ob korenu jezika. Japonci so že pred več kot sto leti iz morskih alg izolirali posebno učinkovino, katere okus ni bil primerljiv z nobenim izmed do tedaj poznanih. Okus so poimenovali umami, kasneje pa so ugotovili, da gre za natrijev glutamat. Brbončice na jeziku namreč zaznavajo tudi glutamatni anion (anionska oblika neesencialne aminokisline glutamin s sistematskimi imenom 2-aminopentandiojska kislina), zato je ekstrakt teh alg klasični sestavni del japonske kuhinje.

Avstralski...

11 komentarjev

Razplet zgodbe

3dcenter - Se spomnite včerajšnje novice o ATI Radeon-u 7000 in Radeon-u 7200? No, danes so na Internetu neuradne, vendar 99,9999% resnične govorice, da gre v resnici za prejšnje Radeone. Torej ne nove R200, ampak stare Radeon 1-ke. Torej je Radeon 700 v resnici Radeon VE in Radeon 7200 Radeon SDR/DDR. Tako, zdaj veste.

1 komentar

Prve Radeon kartice neodvisnih proizvajalcev

Akiba - ATI po vsej verjetnosti ne bo imel takšnih težav s prepričevanjem proizvajalcev o uporabi svojih grafičnih čipov, kot jih ima STM s Kyrom. Tako je, sodeč po Akibi, nekaj proizvajalcev že najavilo in predstavilo svoje Radeon kartice. Gre za FIC (Radeon VE), Jetway (Radeon 32MB DDR) in Xelo (Radeon VE), sicer ne gigante, toda nikakor ne majhna podjetja. FICova kartica naj bi se začela prodajati zelo kmalu, na ostali dve pa bo potrebno še počakati.

FIC

vir: Akiba

Jetway

vir: Akiba

Xelo

vir: Akiba

0 komentarjev

ATI ceni

X-Bit Labs - Očitno se je kanadski gigant končno zavedal pojma konkurenčnost (v retail marketu...) in se začel hitreje odzivati na tržne spremembe. Posledica tega je tudi nedavno znižanje cen, po katerih so njihove kartice postale zelo privlačne in predvsem ostra konkurenca Nvidiinim stvaritvam v spodnjem in srednjem razredu grafičnih kartic. Kaj pa višji razred? No, ATI zaenkrat nima ustreznega odgovora na GF2 Pro in Ultra, pa tudi v bližnji prihodnosti ne bodo mogli odgovoriti na NV20, saj je izzid Radeona 2 postavljen na poletje. Vseeno pa mislim, da se je ATI resno prebudil in bo že pripravil ustreznbe strategije. Namreč, gre za nedvomno največjega proizvajalca grafičnih kartic z ogromno močjo, le usmeriti jo morajo v pravo smer... Pa še nove priporočene cene:
  • ATI Radeon VIVO 64MB: $199!!!
  • ATI Radeon 32MB DDR: $149
  • ATI Radeon VE Dual Display 32MB DDR: $99
  • ATI Radeon 32MB SDR: $99

1 komentar

ATI pokazal zobe

več strani - ATI je danes po pričakovanjih najavil mobilnega Radeona oziroma Radeon Mobility. Sicer bi bolj ustrezno ime bilo Radeon VE Mobility, saj je novi čip sestavljen precej bolj podobno Radeonovem slabšem bratu z VE oznako. Tako je Radeon Mobility opremljen samo z enim renderirnim cevovodom ter je brez T&L enote. Kako pa se pol primerja z Nvidiinim GeForce2 Gojem, ki je glavna konkurenca? Zelo dobro, hvala . Najmočnejša stran novega ATIjevega mobilnega čipa je hitra pomnilniška povezava. Tako bodo Radeon Mobility čipi opremljeni z 8-16MB embedded 128 bitnega DDR SDRAMa, medtem ko uporablja GeForce2 Go 64 bitni SDRAM. Seveda ne smemo pozabiti niti na HyperZ tehnologijo in tako je povsem verjetno, da bo Radeon Mobility GeForca2 Go potolkel na celi črti. Še nekaj specifikacij:
  • 200MHz hitrost jedra/pomnilnika,
  • PIXEL TAPESTRY arhitektura,
  • 1 renderirni cevovod s tremi teksturirnimi enotami,
  • 8-16MB embedded DDR SDRAMa na 128 bitnem pomnilniškem vodilu,
  • do 48MB dodatnega zunanjega SDR/DDR DRAMa...

5 komentarjev

Radeon VE pogorel že pred izidom

3D Concept - Sodeč po odzivih javnosti, bo pred kratkim najavljeni Radeon VE popolnoma pogorel. Kot že veste, gre za oskubljeno verzijo Radeona, toda vse kaže, da je oskubljeno skoraj premil izraz. Po nekaterih virih sodeč, naj bi Radeon VE vseboval le en rederirni cevovod, poleg tega pa naj bi imel onesposobljen Charisma Engine ( ATIjeva T&L enota ), kar seveda pomeni precej manjše zmogljivosti. Poleg vsega tega bo pomnilniško vodilo le 64 bitno. Če vse skupaj seštejemo, dobimo precej počasno kartico in napovedana cena 130$ se naenkrat sliši precej pretirana. Upajmo, da bo ATI spremenil svojo politiko do izida kartice ( februarja 2001 ), drugače stvar sploh ne bo nikomur konkurenčna.

1 komentar

ATI najavil Radeona VE

X-Bit Labs - Po pričakovanjih je ATI najavil "dietno" različico Radeona, Radeon VE ( Value Edition ). Dotične kartice naj bi bile direkten tekmec Nvidiini megauspešnici GeForce2 MX, tako da se ne gre čuditi nekaj podobnim rešitvam. Radeoni VE bodo tako na voljo v okusih z 16 ali 32MB SDR/DDR pomnilnika. Seveda tudi ATI sledi ( slabemu? ) vzoru Nvidiie in je pomnilniško vodilo DDR pomnilnika le 64 bitno. Odgovor imajo pripravljen tudi na Nvidiino TwinView tehnologijo, tako bo mogoče Radeone VE dobiti tudi z dvema D-Sub ali DVI ( ali kombinacijo teh dveh ) izhodoma za monitorje.Sedaj še najpomembnejši vprašanji, cena in dobavljivost. Prva je dokaj obetavna, saj naj bi 32MB DDR kartica z vsemi dodatki stala okoli 129$, medtem ko je odgovor na drugo precej bolj črn. Dobavljivost teh grafikulj je postavljena na februar 2001, kar je zelo milo rečeno zelo zelo prepozno [:(].

4 komentarji