»

Hekerji večkrat napadli VeriSign, podjetje molčalo

vir: Reuters
Reuters - Na plano so pricurljale informacije, da je bil VeriSign v letu 2010 večkrat žrtev hekerskih napadov, a o tem do letos niso obvestili nikogar. Z napadom niso bili seznanjeni niti delničarji, nadzorni organi podjetja, regulatorji trga vrednostnih papirjev in celo višji menedžment podjetja. Reuters je odkril, da so neznani storilci leta 2010 večkrat napadli računalniške sistema podjetja VeriSign, a resnost in posledice napadov niso dobro znane.

VeriSign je napade razkril šele lani oktobra v poročilu ameriškemu regulatorju trga vrednostnih papirjev SEC-u, saj je ta 13. oktobra od kotirajočih podjetij zahteval razkritje vseh incidentov v zvezi z varnostjo računalniških sistemov (a zanimivo ni predpisal sankcij za...

29 komentarjev

Domena sex.com vnovič naprodaj

CNet - Najbolj slavna internetna domena sex.com ima za seboj burno zgodovino. Domeno je registriral Gary Kremen, Stephen Cohen mu jo je speljal s ponarejenimi dokumenti za prenos lastništva, sodišče jo je vrnilo Kremnu, ta pa jo je kasneje prodal podjetju Escom LLC. V podjetju se že nekaj mesecev trudijo domeno prodati, a jim je marčevsko dražbo preprečil zahtevek za stečaj, ki so ga vložili domnevni upniki podjetja Escom. Domena je zopet naprodaj, saj so se sporazumeli z upniki.

Prodajo bo za lastnika izvedlo podjetje Sedo, je bilo objavljeno včeraj. Escomov izvršni direktor Del Anthony je dejal, da so se zanje odločili, ker imajo veliko izkušenj pri prodaji dragih domen in bodo zagotovili, da bo domena dosegla ustrezno vrednost. Escom jo je kupil za 14 milijonov...

1 komentar

Prodaja Sex.com zakasnjena

Domena sex.com leta 1996

Doom9.org - Dražba domene Sex.com, po mnenju nekaterih najdražja domena na svetovnem spletu, bi se morala zgoditi pred tremi dnevi, 18. marca v New Yorku. A do dražbe ni prišlo, saj so tri družbe, ki si delijo istega lastnika, vložile zahtevo za bankrot lastniške družbe Sex.com, Escom LCC. Escom naj bi tem trem družbam skupaj dolgoval kar 10,1 milijona dolarjev. Odločitev o lastništvu imetja Escoma, kamor spada tudi domena Sex.com, bo tako zdaj v rokah sodišča. Lastnik podjetij, ki naj bi jim Escom dolgoval denar, Michael Mann, je za Domain Name Wire povedal, da je to potezo načrtoval že dolgo. Natančneje vse od naznanitve prodaje domene, a sprva ni bilo točno znano, kako bo to izvedel. Z zahtevkom...

7 komentarjev

Najslavnejša domena spet naprodaj

Domena sex.com leta 1996

Slo-Tech - Najslavnejša domena na spletu je sex.com in to ne le zaradi imena, temveč tudi svoje zgodovine. Vizionarsko jo je prvi registriral Gary Kremen leta 1994. Registrar jo je kasneje prenesel na Stephena M. Cohena, kar je slednji dosegel s pretvarjanjem in pošiljanjem ponarejenih pisem. Kremen ga je tožil in leta 2002 tožbo tudi dobil, z njo pa mu je bila vrnjena domena in dosojenih 65 milijonov dolarjev odškodnine. Cohen se je na razsodbo pritožil na vse možne ravni, a je pričakovano izgubil, nato pa poniknil v Mehiko, a so ga izsledili in deportirali v ZDA. Kremen je kljub temu unovčil legendarno domeno, saj jo leta 2006 za 14 milijonov dolarjev prodal podjetju Escom LLC. Da ne gre za le še...

18 komentarjev

Spamhaus obsojen na plačilo 11,7 milijona USD

CNet - Kot poroča CNews.com, je okrožno sodišče v Illinoisu organizacijo za boj proti spamu, Spamhaus, obsodilo na izplačilo 11.715.000 USD odškodnine. Odškodnino morajo izplačati podjetju e360insight, kateremu naj bi z uvrstitvijo na seznam smetilcev (spamerjev) povzročili finančno škodo. Sodišče je Spamhausu tudi naložilo, da e360insight odstrani iz seznama pošiljateljev nezaželjene pošte.

Spamhaus, ki je sicer lociran v Britaniji se sodne obravnave v ZDA ni udeležil (in se zato tudi ni ustrezno branil), prav tako pa so tudi napovedali, da odločitve sodišča ne bodo spoštovali. Mnenja so, da je podjetje e360insight v resnici pošiljalo nezaželjeno elektronsko pošto, na sodišču pa so uspeli zgolj zato, ker se nasprotna stran sploh ni branila. Smetilce pozivajo, naj se z njimi soočijo na britanskih sodiščih.

11 komentarjev

Odgovor VeriSigna MID-u

Ministrstvo za informacijsko družbo - Danes je Ministrstvo za informacijsko družbo objavilo sporočilo za javnost, v katerem so predstavili uradni odgovora podjetja VeriSign.

Naj spomnimo, da je podjetje VeriSign v svojem varnostnem poročilu, ki ga je objavilo julija, Slovenijo uvrstilio na četrto mesto na lestvici držav z velikim deležem goljufivih spletnih transakcij.

MID je zato od VeriSigna po diplomatski poti zaprosil za pojasnilo. VeriSign je odgovoril, da "še naprej verjame v verodostojnost svojih podatkov", vendar pa natančnejših podatkov o tehnikah analize in velikosti slovenskega vzorca niso navedli, saj so jih opredelili kot poslovno skrivnost.

So pa pri VeriSignu zagotovili, da se Slovenija v naslednjem varnostnem poročilu, ki izide novembra 2004, gotovo ne bo pojavila med prvimi desetimi državami po deležu goljufivih spletnih transakcij.

To pa verjetno pove marsikaj o kvaliteti VeriSignovega poročila ...

16 komentarjev

Sex.com, sodišče: Lahko tožite Verisign.

The Register - Alex Kozinski, sodnik 9. okrožnega prizivnega sodišča, je ustregel želji Garyja Kremena in mu dovolil tožiti VeriSign, domenskega registrarja, ki je z malomarnim gospodarjenjem nelegalno prepisal že marsikatero domeno, med drugim tudi najbolj znano, sex.com.

Kozinski je tako spletne domene opredelil za lastnino, podobno nepremičninam, kar pa je (jasno) v nasprotju z mnenjem VeriSigna. Primer bo obveljal kot pomemben presedan, saj je v preteklosti prišlo do mnogih podobnih primerov, registrarjem pa tako -- končno -- nalaga odgovorno ravnanje. Klik!

2 komentarja

Vrednost oglaševalskega prostora na Sex.com: 500.000 USD mesečno.

The Register - Nadaljujemo z razvpito afero domene sex.com, ki jo je VeriSign malomarno, na podlagi ponarejenega pisma in brez predhodnega preverjanja pri dejanskem lastniku, Garyu Kremenu, predal Cohenu, ki je po obsodbi prebegnil v Mehiko in postal priljubljena tarča lovcev na glave. Klik!

Tokrat je sodišče zavrnilo Cohenovo pritožbo -- ta mora tako plačati 65 milijonov dolarjev oškodovancu, vendar je svoje imetje prenesel preko meje, v Ameriki pa se izgovarja, da tolikšna odškodnina zanj pomeni propad in da bi moral vse svoje življenje delati le za Kremena.

No, nas pa bolj zanima nadaljevanje sojenja, saj je sedaj na vrsti VeriSign. Ta vztrajno zanika klasifikacijo domene kot lastnine in posledično tudi odgovornost, ki jo ima kot registrar, vendar je v ozadju nekaj več. Verjetno jih ne skrbi le to, da bo odločitev sodišča o odgovornosti registrarja pomemben presedan v podobnih zadevah (in bodo morali Kremenu izplačati $ 100 MIO) ...

... bolj zoprno je to, da so sami znani po neavtoriziranih...

3 komentarji

Tožba za sex se nadaljuje

The Register - Tožba v primeru lastništva domene sex.com se je vlekla dolgo časa, a Stephen Michael Cohen, po zadnji sodbi tudi krivec, se očitno še vedno ne strinja s sistemom. Za osvežitev: Pred osmimi leti je je registrator VeriSign prenesel lastništvo dotične domene z Garyja Kremena na Stephena Michaela Cohena na podlagi zahtevka, katerega je bil slednji ponaredil. Ker VeriSign njegove pristnosti preveril, se je celoten spor pričel. Po dolgotrajnih tožbah, med katerimi je bil Cohen nekaj časa tudi na begi v Mehiki, je bilo navsezadnje dosojeno, da je Cohen kriv in da mora Kremenu plačati $65 mio odškodnine.

Zakaj se stvar tu še ne konča? Cohen, ki je prepričan, da mu je bila storjena krivica, se je na obtožbo spet pritožil. Tokrat na Vrhovno sodišče. Pravnomočno. Pritožba ima sicer neznansko majhne možnosti, da bo sploh obravnavana na Vrhovnem sodišču, saj je sama po sebi že smešna. Zakaj jo je Cohen potemtakem sploh podal, je drugo vprašanje, a očitno je, da se je odločil, da če že ne bo...

2 komentarja

Domene: lastnina ali ne?

The Register - Kalifornijsko višje sodišče je včeraj zavrnilo posredovanje v primeru Gary Kremen vs. Verisign v odločanju, ali je spletna domena lahko obravnavana kot premoženje ali ne.

Osvežitev: registrar Verisign je pred osmimi leti izvedel prenos domene sex.com od Garya Kremena na Stephena Michaela Cohena; zahtevek pa je bil Stephen ponaredil, registrar pa želje po prepisu ni preveril pri izvirnemu lastniku. Sodišče je pred časom odredilo vrnitev domene zakonitemu lastniku, Cohenu naložilo $65 MIO globe, ta pa se je z vsem svojim premoženjem preselil iz ZDA.

Kremen je z odločitvijo višjega sodišča kakopak zadovoljen, saj bi se primer v nasprotnem primeru lahko zavlekel za še dodatna štiri leta. Odločitev sodišča kani imeti veliko veljavo, saj bo veljala kot precedens za podobne spore: primerov registrarjevih nemarnih ravnanj z domenami je nemalo. A po drugi strani Verisign zatrjuje, da bi označitev domene za lastnino imela velike gospodarske in ekonomske posledice (kar pa tudi ni ravno iz...

0 komentarjev

Sex.com -- Registrarji so nedolžne owce.

Vnunet - Od pričetka afere Sex.com pred šestimi leti je preteklo že precej vode (pomen rekla si razložite sami). Za osvežitev spomina: Stephen Cohen je z lažnim pismom sprožil prenos domene sex.com na svoje ime, sodišče ga je spoznalo za krivega ter mu naložilo nekaj malega milijonov odškodnine, Štefan pa je domnevno na begu v Mehiki.

V zadnjih sodnih obravnavah pa je sodišče odločilo, da Gary Kremen (zakoniti lastnik) ne more tožiti registrarja VeriSign, ki je prenos izvedel; Kremen pa povrh zatrjuje, da je VeriSign deloval v nasprotju z navedbami pogodbe, saj je z domeno ravnal kot 'slab gospodar' (prepis so izvedli na osnovi nepreverjenega pisma -- po novem vse tovrstne transakcije telefonsko preverijo). No, če bi sodišče kljub vsemu spremenilo odločitev ter registrarja spoznalo za odgovornega, bi ta predstavljala majcen presedan v nemalo tovrstnih primerih. Klik!

0 komentarjev

Obtoženec: sodišče me je zasužnjilo!

Vnunet - 13. amandma čezlužniške ustave prepoveduje služenjstvo. Ravno na to točko pa se sklicuje Steven Cohen, ki je aprila lanskega leta 'nezakonito ukradel' domeno Sex.com od izvirnega lastnika Garya Kremena. Krivec Steve mora Garyu plačati $65 MIO, kar pa ga po njegovih besedah postavlja na mesto sužnja, saj bi ves prihodnji zaslužek šel naravnost v žep oškodovanca, prav tako pa bi bil ogrožen njegov obstoj, saj si ne bi mogel kupiti življenjskih potrebščin (beri: hrana in skret papir). Nauk: računalniški kriminal se ne izplača. Če te ne dobijo.

4 komentarji

"Porn Baron" izgubil pravico do uporabe sex.com domene

The Standard - Ok, sedaj nekaj malo manj resnega, preden nadaljujemo z "delom" [:)]. Na The Standardu poročajo, da je Stephen Cohen, tako imenovani "Porn Baron", izgubil pravice do uporabe sex.com domene. Cohen, ki je bil tudi v zaporu, naj bi pred nekaj leti ponaredil dokumente o nakupu domene. Seveda ga je pravi lastnik, Gary Kremen, tožil in po par letih tožarjenja je tožbo tudi dobil. Če se sedaj sprašujete zakaj zavraga bi koga več let tožil zaradi domene, vam lahko povem, da vrednost dotične stvarce ocenjujejo na kar 100 milijonov $. Ni čudno, saj stran dnevno ustvari kar okoli 25 milijonov zadetkov! Več lahko preberete tukaj.

0 komentarjev