»

Benchmarki Athlona 64

ComputerBase - Na Computerbase so objavili teste verjetno najbolj pričakovanega AMD-jevega procesorja, ki bo deloval tako v 32- kot v 64-bitnem načinu. Procesor z imenom Athlon64 bo namenjen predvsem domači uporabi (64 bitov za vsakogar [:D]), uradno predstavitev pa bomo lahko videli v prvi četrtini leta 2003. Uporabljal bo čisto novo podnožje.

Ker procesor še ni doživel končne verzije so na test dobili A1 steping procesorja, obstajata pa tudi A0 stepping (ki ni ravno stabilen) in B0 stepping (novejši od tukaj testiranega), tako da lahko test vzamemo z veliko rezervo. Test je seveda potekal samo v 32-bitnem načinu, sodelovali pa so: AMD Athlon64 1.2 GHz, Athlon XP 1.2 GHz in Intel P4 2.2 GHz.

Rezultati so kar zanimivi: recimo v Q3:A je na prvem mestu Athlon64, za katerega ne smemo pozabiti, da ima 1 GHz manj kot P4, ki je bil drugi. Tukaj!

7 komentarjev

Hammerji s podporo DDR-II

X-Bit Labs - Kot vemo, bodo AMDjevi 64-bitni x86 procesorji imeli vgrajen pomnilniški krmilnik, ki bo omogočal višje hitrosti ter nižjo zakasnitev (latency). Slaba lastnost bo jasno strožja izbira pomnilnikov, saj bo tako posledično manj pomnilnikov delovalo z njim, ker bo potrebna podpora v procesorju in ne samo v samem čipovju.

AMD je potrdil, da zdajšnja revizija Hammerja podpira izključno PC2700 DDR SDRAM pomnilnik, vendar bodo v roku leta dni dodali podporo DDR-II standardu, ki bo prinesel večjo pasovno širino ter izboljšane zmogljivosti. Evolucija Hammerjev tako izgleda dokaj logična, pojavlja pa se vprašanje, ne ali bo Hammer podpiral DDR-II, temveč kdaj bo AMD sposoben izdati masovno dovolj takšnih čipov. Na žalost AMD noče reči ničesar gotovega o datumih, pravijo le, da bodo Hammerji na voljo prihodnje leto. Klik!

1 komentar

Prva plošča za Hammerje

Tom's Hardware - Kljub temu, da so Hammerji še daleč od masovne proizvodnje ter prodaje, smo dobili že prvi test njim namenjene osnovne plošče. Na Tom's Hardware so si ogledali AOpen AK86 Tube imenovano ploščo, ki bazira na čipovju VIA K8T400M, posebej pripravljenem za Hammerje. Test te osnovne plošče je rahlo smešen, saj ploščo težko resno testirati brez procesorja, a Tom je moral narediti ravno to, saj Hammerji, razen na papirju, sploh še ne obstajajo. Kljub temu je test dokaj zanimiv, saj si lahko preberite vse o Hammerjih, njihovem PR indeksu, zgradbi čipovja ter plošče in še in še. Klik!

Celih 754 pinov

9 komentarjev

Izšel je Red Hat Linux 8.0

Linux Compatible - Red Hat je danes izdal osmo verzijo svoje linux distribucije za domačo uporabo, ter uporabo v manjših podjetjih. Nova različica prinaša izboljšan grafični vmesnik, s čimer po enostavnosti ter prijaznosti do uporabnika konkurira Microsoftovim Oknom™. Red Hatova umetnina sestoji iz šestih CDjev, od katerih so trije nujni za namestitev. Dolvleka™ in originalen članek tukaj.

10 komentarjev

Benchmark Clawhammerja

The inquirer - Nek bralec The Inquirerja je v centru Moscone "srečal" mašino s procesorjem Clawhammer in ker nikogar od pristojnih ni bilo v bližini je pognal benchmark, ki je vgrajen v Linux sistem. Procesor se je identificiral s 797,7MHz in 256k predpomnilnika, poganjal pa je sistem Mandrake Linux (kernel 2.4.18-24mdk).

Nedobudni računalničar je zadevo pognal in si hitro zapisal rezultate, nato pa jih je primerjal s Celeronom pri 400 megahercih. Če vas zanimajo rezultati si le oglejte tole.

0 komentarjev

Redhat bo uradno podprl Hammer - x86-64

Slashdot - RedHat je napovedal, da bo v svojih produktih podprl procesorje temelječe na arhitekturi Hammer. Vse skupaj bo namenjeno predvsem strežniškemu trgu, poskrbeli pa bodo tudi, da bo linux hkrati dobro poganjal tudi stare 32 bitne programe. Glede na to, da RedHat vse popravke Linux jedra in ostalih komponent pridno prispeva nazaj v community, to pomeni, da bo celoten Linux zelo dobro podpiral Hammerja. Verjetno bo podpora Hammerju dostopna prej kot bo MS uspel izdati 64 bitna polkna. V bistvu nova jedra 2.5 podporo že vsebujejo, prilagoditi pa bo treba še ostale dele sistema. Klik tukaj!

10 komentarjev

Smešna Microsoftova poravnava

Linux Today - Torej MS bo očitno odnesel celo rit iz tožbe, ki jo je proti njemu sprožilo 20 zveznih držav. Zadnji MSjev predlog za poravnavo je bil, da bi plačali 1.1 miljarde dolarjev za računalništvo v 14000 najrevnejših ameriških šolskih okrožjih. ... Ne boste verjeli... 900 miljonov od te miljarde naj bi MS dal v lastnem softwareu. Pa koga oni zajebavajo?

No ... po drugi strani pa se je odzval RedHat in rekel, da bo dal zastonj software in podporo za _vse_ ameriške šole. S tem namerava priskočiti na pomoč MSju, da lažje izpolni obljubljeni cilj - pomagati otrokom. RedHat mu predlaga, da naj prihranjen denar raje investira v hardware, ki ga šole krvavo potrebujejo. Evil :)))))

14 komentarjev

Nov Linux kernel - 2.4.9.

kernel.org - Nov Linux kernel z zaporedno številko 2.4.9 je star že skoraj mesec dni, vendar ker ni nihče poročal o njem, bom to dolžnost prevzel jaz. Novosti novega Linux jedra si lahko preberete tukaj, downloadate pa si ga lahko tukaj (pogoj za uporabo je seveda nameščen Linux ). Kot vedno, so Linuxaši tudi tokrat sledili tradiciji in po izdaji najnovejšega kernela izdali tudi kup popravkov. Verzija 2.4.9. pa je tudi nekakšna prelomnica, saj nas bo (upam) kmalu obiskalo novo jedro 2.5. Sam sem pričakoval, da bodo nov kernel 2.5 izdali ob 10. obletnici Linuxa, vendar se to na žalost ni zgodilo. Ne preostane nam drugega, kot da še malo počakamo.

10 komentarjev