»

Toshiba potrdila predajo tovarne Sonyju

Obrat v izmenjavi

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Toshiba je potrdila, da bodo tovarno v svoji lasti, v kateri so izdelovali procesorje Cell, vrnili Sonyju, ki bo v njej namesto procesorjev začel izdelovati senzorje CMOS za digitalne fotoaparate. S tovarno sicer upravlja Nagasaki Semiconductor Manufacturing Corp. (NSM), ki je bil ustanovljen v letu 2008 in ki je pravzaprav skupinski projekt Toshibe, Sonyja in Sony Computer Entertainment, ki bdi nad igričarskimi platformami PlayStation. Po predaji tovarne bo trojica partnerjev navezo NSM razpustila.

Glavni del pogodbe o prenosu lastnine so proizvodni prostori z možnostjo izdelovanja 300 mm rezin, v katerih so poleg procesorjev Cell in grafičnih čipov RSX za PlayStation 3 izdelovali še nekatere druge čipe, predvsem sisteme-na-čipu,...

0 komentarjev

Sony s čipi iz PlayStationa3 konkurent Intelu?

Design Technica -

Na spletu so se pojavile informacije o novi Sonyjevi video-konzoli, ki bo luč sveta ugledala nekako do leta 2005, če bo šlo vse po načrtih. Po Sonyjevih besedah bo ta konzola, če jim bo uspelo premagati vse tehnične težave, revolucionarna na tem področju, saj naj bi bila do stokrat zmogljivejša od sedanjih osebnih računalnikov, po potrebi pa se bo lahko povezala tudi z ostalimi napravami iste vrste in izkoristila njihove zmogljivosti -- vse seveda prek interneta.

Uporabili bodo t.i. cell microprocessor tehnologijo, ki so jo potihem patentirali že septembra letos. S to tehnologijo naj bi ustvarili unverzalne čipe, ki ne bodo uporabljeni le v PlayStation3, marveč tudi v veliki večini ostalih računalniških naprav -- od PC-jev do zmogljivih strežnikov, upajo Sony in partnerja IBM ter Toshiba. Če bodo uspeli, se lahko nadejamo celo resne konkurence Intelu, pravijo.

Na en čip nameravajo spraviti 72 procesorjev -- osem primarnih PowerPC-jev, od katerih bo vsak kontroliral še osem pomožnih...

13 komentarjev

IBM napada

ARNet - IBM bo že avgusta izvrgel iz tovarn nov procesor za svoje PowerPCje (tako vsaj pravijo analitiki [:8)] ). To bo malce oslabljen strežniški procesor Power4, ki bo s svojimi 64-imi biti in osemsmernim cevovodom lahko v enem ciklu izvedel 8 operacij. To se pravi, da bo procesor teoretično predelal 6.4GB podatkov na sekundo in bo imel poleg tega še vektorsko enoto, ki bo sposobna predelati še 160 vektorskih ukazov (to bo pospeševalo delo z grafiko).

IBM je te domneve potrdil, niso pa hoteli izdati ničesar novega. "Slaba stran" teh procesorjev je ta, da bodo uporabljeni le v delovnih postajah z Linuxom ali v Applovih "PCjih", ker imajo popolnoma drugačno arhitekturo in nabor navodil kot x86 AMDjevi in Intel procesorji. Hitrosti se bodo začele pri 1.6GHz in bodo naraščale s časom, ko se bo IBM "navajal" na nove tehnologije. Več.

3 komentarji

PlajŠtacjon 3 in procesor "Celica"

News.com - IBM, Toshiba in Sony skupaj razvijajo zelo skrivnostni procesor poimenovan "Cell". Sicer še ne vedo čisto točno, kaj bodo počeli z njim, toda veliko je možnosti, da ga bodo privijačili v PlayStation3, dele tehnologije pa bo IBM porabil za svoje nove serverske izdelke.

Ravnokar so zaključili postopek inženiringa in načrtovanja ter preverjanja, sedaj pa so zadevo predali inžinirjem, ki bodo izdelali testne primerke. News.com.

12 komentarjev

Še en udarec Intelu

EBN - Mhja, kaj naj rečem... Intelu definitivno gre precej slabo in dogajajo se stvari, o katerih pred leti nismo mogli niti sanjati. Po inetu se je namreč razvedelo (vir je ta novica), da je IBM za svoje mrežne front-end strežnike izbral AMDjeve dvoprocesorske konfiguracije. Mogoče se to ne sliši tako katastrofalno, todi veliki modri ima strašen vpliv na računalniško industrijo. Spomnite se samo, kako so padle delnice Rambsu, ko je IBM najavil svojo podporo DDR SDRAMu. Zelo verjetno se bo kaj podobnega zgodilo tudi Intelu...

4 komentarji