»

Druga faza misije ExoMars preložena za dve leti

vir: ESA
ESA - Ker je pandemija koronavirusa otežila mednarodno sodelovanje, sta agenciji ESA in Roscosmos sklenili, da ne moreta pravočasno izvesti vseh testov, potrebnih za varno letošnje lansiranje druge etape svoje ekspedicije na Rdeči planet ExoMars, in vse skupaj zamikata za dve leti, z izstrelitvijo v letu 2022.

Evropska in ruska vesoljska agencija že dobro desetletje tesno sodelujeta na ambicioznem projektu raziskovanja Rdečega planeta ExoMars, ki obsega dve glavni etapi. Prvo že lahko spremljamo; lansirali so jo pred štirimi leti in vsebuje satelitsko sondo Trace Gas Orbiter ter pristajalnik Schiaparelli. Oziroma - pri pristajalniku je potrebno uporabiti preteklik, ker se je ob pristanku neslavno raztreščil. Zato so v nadaljevanju vsi prisotni še toliko bolj pazljivi. Druga faza ExoMarsa bo namreč poleg ruskega pristajalnika Kazačok nosila tudi prvi evropski marsovski rover, poimenovan po kemičarki Rosalind Franklin. Namen misije je med drugim iskanje življenja na Rdečem planetu, pri...

4 komentarji

Zbogom i815

The inquirer - Izgleda, da so matične plošče na starih i815 naborih že preživeta stvar, saj se je Intel odločil, da preneha prodajati naslednje modele teh plošč: BOXD815EEA2L, BLKD815EEA2L, BOXD815EEA2, BLK815EEA2, BOXD815EPEA2, BLKD815EPEA2, BOXD815EFVL, BLKD815EFVL, BOXD815EPFVL, BLKD815EPFVL, BOXD815EPFV in BLK815EPFV. Intel bo od 1. novembra dalje začel manjšati proizvodnjo teh matičnih plošč, naročniki pa imajo možnost naročanja teh izdelkov do 1. decembra. Kljub temu, da je 1. december zadnji dan za naročila, pa bomo zadnjo serijo teh najpomembnejši koščkov elektronike videli februarja prihodnje leto, ko bo Intel poslal svojo zadnjo pošilko. Minuta molka :)=.

1 komentar

Sony in tiskalniki

Slo-Tech - Po zadnjih novicah naj bi se japonski velikan kaj kmalu lotil tudi proizvodnje tiskalnikov. Na področju, ki je že tako ali tako zelo konkurenčno napeto, nameravajo do leta 2006 ustvariti dobiček 2.5 milijardi zelencev. Do konca tega leta naj bi tako ugledali foto tiskalnik za digitalne kamere, pozneje pa tudi "prave" ink jet tiskalnike za domačo uporabo. Sony zaenkrat še ne razmišlja o proizvodnji laserskih tiskalnikov. Živela konkurenca... I guess . Thnx, OZZY!

1 komentar

Poročilo o prodaji čipovij

Digit Life - Chaintech je objavil, kako mu je v prvi četrtini (Q1) šel promet z matičnimi ploščami. Poročilo samo po sebi sploh ni zanimivo. Pozornost pa pritegne podatek o prodaji plošč na točno določenem čipovju, ker nam da približno sliko priljubljenosti različnih čipovij. Torej podatki so sledeči:
  • i815E 21,80%
  • KT133 20,95%
  • Apollo Pro133 19,59%
  • Apollo Pro133A 16,37%
  • i440BX 10,01%
  • i815 6,30%
  • i815EP 2,83%
  • i810E 1,91%
  • SiS 630E 0,23%
Po podatkih sodeč, je najbolj priljubljeno i815E čipovje, sledi mu KT133, nato Apollo Pro133 in tako naprej.

7 komentarjev

Intel favorizira i815EP

X-Bit Labs - Iz "zanesljivih neuradnih virov" so fantje na X-Bit Labs izvedeli, da je Intel začel postopoma zmanjševati število i815E veznih čipovij, ki jih dobavljajo proizvajalcem matičnih plošč. Namesto i815E sedaj potiskajo v ospredje cenejši in atraktivnejši i815EP (i815E brez integrirane grafike), svoja prizadevanja pa so še dodatno podprli s povečanjem razlike v ceni med čipovjima: i815E je tako sedaj za kar $4 dražji od i815EP, ki stane $30.
Tako je precej jasno, da se je Intel zavedal napake, ki jo je naredil z i815E čipovjem. Moderno in zmogljivo čipovje je zaradi obremenitve s popolnoma neuporabno integrirano grafiko stalo precej več, kot bi moralo, in tako je VIA dobila še dodatne priložnosti za uspeh...

0 komentarjev

Še malo o Intelu...

Heise - Ok, še malo novic o Intelu. Prva se nanaša na Slot1 podnožje. Že dolgo se pojavljajo napovedi o propadu tega vodila in izgleda, da bo res tako. Intel namreč skoraj zagotovo (sodeč po tem) ne bo izdal Slot1 procesorjev s frekvencami nad 1GHz. Sicer bo možna uporaba cD0 stepping Copperminov s pomočjo posebnih konverterjev, toda novi Pentiumi3, Tualatini, zagotovo ne bodo podpirali Slot1 podnožja. Piko na i doda še podatek, da bo Intel prenehal z proizvodnjo Slot1 procesorjev že to četrtletje...

Druga novica govori o Coppermine-T procesorjih. Šlo naj bi za vmesni člen med sedanjimi Coppermini in novimi Pentiumi3 s kodnim imenom Tualatin, toda pri Intelu so se očitno premislili (tako pravijo tukaj)... Toda glede na to, da je Almador čipovje ukinjeno iz vseh načrtov in bo že i815E (revizija B) podpiral Tualatine, potrebe po Copperminih-T enostavno več ni!

0 komentarjev

ABIT SA6R proti ASUS CUSL2

Jaz - Intel do sedaj nekako ni uspel nadomestiti legendarnega i440BX čipovja, ki je približalo overclockanje tolikim računalniškim zanesenjakom. Pravi naslednik naj bi bil i820, toda to čipovje je žalostno potonilo v pozabo zaradi številnih hroščev in nepodpore SDRAM pomnilniku. No, z izidom i815E čipovja so se stvari končno začele obračati na boljše, saj smo overclockerji končno dočakali nekaj, kar bi lahko bilo vredno nasledstva starega BXa. Ali je temu res tako si lahko preberete v novem testu, kjer sem med seboj primerjal dve trenutno najboljši i815E plošči, ABIT SA6R in ASUS CUSL2. Veselo na branje!

Mimogrede, v tem testu sem prvič uporabil novi način procentulanih grafov in upam, da bodo tako grafi bolje odražali resnično stanje/razliko v testih. Prosim, da zadevo pokomentirate...

4 komentarji

Gigabyte GA-6OXE

Hardware Central - No, končno se je pojavila ena plošča za Intelove procesorje, ki bo pospravila z starim, a coolskim BX naborom čipovja, ki je po mnenju mnogih še vedno najboljše čipovje za Intela (overclockano, seveda ). Ta plošča je tako zgrajena okrog i815EP (to kar bi mogel biti že i815E - brez integrirane grafike). Kaj je še zanimivega:
  • 4 dimm reže (512MB max)
  • 6 PCI rež, AGP 4x, CNR reža
  • Dva biosa (če vam virus enega povozi, ali če vam prvega ne uspe flesh-at)
  • 153MHz maksimalna frekvenca vodila
Slin, slin...

8 komentarjev

ABIT na Comdexu

Adrian's Rojak Pot - ABIT je na jesenskem Comdexu razgrnil še zadnje tančice z novih modelov svojih matičnih plošč. Nekatere med njimi zagotovo že poznate, druge pa so po drugi strani kar prava mala presenečenja. Pa si poglejmo.
  • VP6: Plošča, ki smo jo na Slo-Techu omenjali že kar velikokrat in o kateri ni več nič neznanega. Vseeno: gre za dvoprocesorsko Socket370 plato na VIA Apollo Pro133A čipovju. Z 4 DIMM, 5 PCI, 1 AGP režami obljublja dobro razširljivost, VIAin 686B SouthBridge ter HPT370 krmilnik pa bosta poskrbela za ATA100 in RAID podporo. Kmalu...
  • SA6PR: Socket370 plošča zgrajena okoli novega i815EP čipovja ( brez vgrajene grafike ) s 4 DIMM, 6 PCI, 1 AGP ter 1 CNR režami. Seveda bo na njej tudi HPT370 krmilnik, po moje pa gre za bodočo uspešnico med overclockerji.
  • SA6R-1394: V bistvu gre za osnovno SA6R matično ploščo, na kateri je, presenečenje, dodaten FireWire krmilnik za vse ljubitelje hitrega videa in podobnih zadev. 4 DIMM, 6 PCI, 1 AGP, 1 CNR reže ter, seveda, HPT370.
  • SV6: Precej eksotična...

0 komentarjev

Prijava...

Jaz - Še zadnja "novica"... Če še vedno niste uspeli rešiti težav s prijavo v našo bazo uporabnikov ( preverite, ali ni vaš Inbox poln... ja, tudi to se je zgodilo [;)]), potem pišite Primožu, našem dežurnem programerju, in on bo opravil prijavo za vas. Pa veliko sreče!

0 komentarjev

Še ena ABITova i815E plata

OC Workbench - Po neuspešni SE6 plošči je ABIT najavil pravo poplavo i815E matičnih plošč. Prvi stabili SA6R in SH6, sedaj pa so najavili še ABIT SV6 platko. Zaenkrat ni znanega veliko, le to, da bo opremljena z IEEE1394 ( FireWire ) in HPT370 krmilniki, ter da bo vsebovala 6-kanalski AC97 zvočni kodek ( sploh prva i815E plošča, ki ga uporablja ). Čudno pa je to, da so se pri ABITu raje odločili za 3 dvo-kanalske kodeke namesto enega štiri-kanalskega in enega dvo-kanalskega. To pomeni, da bo upočasnitev v igrah pri uporabi zvoka visoke kvalitete že kar precej opazna. Bomo videli...

0 komentarjev