»

Danes je svetovni dan sistemskih administratorjev

Slo-Tech - Zadnji petek v juliju je že 11 let prav poseben dan za mnogo bralcev naše strani, saj se po svetu neuradno obhaja dan sistemskih administratorjev (System Administrator Appreciation Day). Izmislil si ga je in leta 2000 prvikrat praznoval ga je sistemski administrator Ted Kekatos.

Zgledoval se je po dnevu tajnic, ki ga v ZDA obeležujejo vsako sredo v zadnjem celem tednu v aprilu že od leta 1952 dalje. Kekatos je leta 2000 delal v računalniškem podjetju in ko je videl Hewlett-Packardovo reklamo za tiskalnik LaserJet 4000, na kateri je sistemski administrator dobival cvetje in sadje, se mu je utrnila zamisel za tovrsten...

20 komentarjev

Phantom z Windows XP tudi uradno

Warp2Search - Novic in napovedi o novi igričarski konzoli Phantom, ki jo izdelujeta Infinium Labs in Venturcom, je bilo že mnogo, tokrat pa samo besedica o operacijskem sistemu. Windows XP so sicer že od vsega začetka napovedovali kot operacijski sistem, ki bo tekel na konzoli, a vendarle je bilo to neuradno. No, danes so tudi uradno razkrili pogodbo, ki pravi, da bodo Phantoma poganjali Windows XP Embedded, ki so v osnovi zgrajeni na istem jedru kot XP Professional. Več o tem.

4 komentarji

Višinski rekord v poletu z balonom

New Scientist - Dva britanska znanstvenika se nameravata v torek, torej jutri, ob sedmih zjutraj po našem času, dvigniti s 381-meterskim balonom dobesedno na vrh atmosfere. Andy Elson in Colin Prescota bosta nadela svoji vesoljski obleki in se v balonu, napolnjenim s helijem, povzpela na višino 40.200 metrov nad zemljo. Trenutni rekord stoji pri 34.670 metrih, postavila pa sta ga dva ameriška pilota leta 1961. Material, iz katerega je balon narejen, je polietilen debeline malo več od navadne plastične nakupovalne vrečke. Volumen tega balona bo v popolnoma napihnjenem stanju narasel na 1.24 milijona kubičnih metrov. Največjo težavo, poleg dejanske luknje v balonu, predstavlja slabo vreme, ki je taisto misijo že prestavilo na današnji datum iz leta 2002. Želimo jima vso srečo [:D]. Klik!

10 komentarjev

Hynix predstavil gigabiten DDR-II čip

X-Bit Labs - Korejski izdelovalec pomnilnika je včeraj svetu pokazal svoj gigabiten DDR-II čip. Po njihovih napovedovanjih bo DDR-II pomnilnik nadomestil današnje DDR in SDR pomnilnike v bližnji prihodosti. Masovno proizvodnjo teh čipov tako obljubljajo že za prvo četrtletje prihodnjega leta, Intel pa naj bi jih v drugem četrtletju prihodnjega leta podprl še s svojim čipovjem, ki bo ta pomnilnik tudi podpiralo. Še besedica o samih specifikacijah tega pomnilnika: grajen bo v 0,11-mikronski tehnologiji, tiktakal pa bo pri 533 in 667 MHz. O ceni še ni podatkov. Več o tem.

1 komentar

Podrobnosti o NV36

Warp2Search -

Tako, nekatere spletne strani so se uspele dokopati do detajlnih specifikacij NVidiine naslednje kartice iz NV3x družine, ki zaenkrat nosi še kodno ime NV36. Po sedanjih predvidevanjih naj bi se kartica prodajala pod imenom FX 6500 Pro; imela bo dva 650 MHz RAMDAC čipa. Dobavljive bodo inačice z 256 ali 512 MB pomnilnika, omeniti pa velja samo še popolno DirectX 9.0a kompatibilnost. Ostale tehnične podatke si lahko preberete na tem naslovu.

Še besedica o našem stilistu, xbitexu. Slišati je namreč, da naš uveljavljeni član Slo-Techa s svojo deklino pričakuje naraščaj še letos. Podrobnosti še niso znane. [0:)]

5 komentarjev

Agenda VR3

Linuxorbit - Glede na to, da smo že pisali o Yopi-ju, se splača reči še besedico ali dve o Agenda VR3.
Stvar si ne želi biti pomanjšan PC, ampak bi stvari prej rekel Palm deluxe z Linuxom. No najprej specifikacije:
* Procesor: 66MHz 32 Bit MIPS (NEC VR4181)
* RAM: 8MB + 16 Flash
* Zaslon: 160x240 4 bit (16 sivin)
* Sync podstavek: preko serijskih vrat
* IR vrata: Commercial IR(CIR) & Serial IR(SIR)
* HeadSet: Kombinacija mikrofon/zvočnik
* Razno: Agenda periferni vrata / headset vrata

. Skratka zadevica je čisto nora, na njej lahko igrate MP3je in vse ostalo (dasiravno je premalo prostora). Dodaten orgazem pa zagotavlja to, da na njej dejansko tečejo Xi... Več o stvari si lahko...

5 komentarjev