»

Elektronsko hranjenje dokumentov

Slo-Tech - Marca letos je bil objavljen Zakon o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva, ki v svojem 31. členu med drugim pravi:
Na podlagi zakona se vsaka enota varno hranjenega gradiva v digitalni obliki šteje za enako posamezni enoti izvirnega gradiva, če sta bila zajem in varna hramba opravljena v skladu s pri državnem arhivu potrjenimi notranjimi pravili ter če drug zakon izrecno ne določa drugače.
Iz Arhiva pa so pol leta kasneje pričeli kapljati prvi osnutki tehničnih zahtev za pridobitev akreditacije po zgoraj omenjenem členu.

Kresovanje zaenkrat odpade.

8 komentarjev

Prvi test Radeona X1950

Slo-Tech - Na DailyTech-u so objavili prvi kratek test ATi-jeve prihajajoče grafične kartice Radeon X1950XT v CrossFire načinu. Gre za primerjavo naveze dveh X1950XT ter nVidiinih GeForce 7950GX2 (torej Quad-SLI). Test je potekal na Dellovem sistemu XPS 700 opremljenim s procesorjem Core 2 Duo Extreme X6800 ter enim gigabajtom DDR2-800 pomnilnika. Pri testiranju ATi-jevih kartic so uporabili matično ploščo z veznim naborom Radeon Xpress 3200, medtem ko so test nVidiinih kartic opravili na matični plošči z veznim naborom nForce 590 SLI Intel Edition. Rezultate testa si lahko ogledate na spodnji sliki:

Pri tem velja omeniti, da je bil test opravljen pri 4x Anti-aliasing in 8x Anisotropic filtering, pri čemer naj Quad-SLI še ne bi dosegel svoje prave zmogljivosti, saj naj bi se le-ta...

39 komentarjev

13 diskov na test je šlo...

X-Bit Labs - Sicer je tole "že" dva dni star članek, a ne mi zameriti njega objave, ker je res koristen in zanimiv ter ima veliko vrednost. Na x-bit labs so namreč stestirali kar 13 (nesrečna številka? [:8)] ) diskovnih pogonov in jih med seboj primerjali. Ogled priporočam vsem, ki se odločate za nakup novega trdega diska pa tudi tistim, ki le želite biti na tekočem s stvarmi. Tukaj!

0 komentarjev

Anti-Aliasing

X-Bit Labs - Na x-bit labs so spisali res zelo podroben in natančen članek o anti-aliasingu, ki vsebuje primerjavo med različnimi načini senčenja robov ter različnimi grafičnimi karticami in njihovimi načini zglajevanja nazobčanih robov tekstur. Članek je že skoraj strokovno gradivo, tako da ga priporočam vsem, ki želite biti dobro osveščeni in podučeni v tej temi.

0 komentarjev

Predogled NV17M

Amdmb.com - Nvidia zadnje čase kar uspešno osvaja trg grafičnih kartic, vendar pa ji pot do popolne dominacije onemogoča ATI s svojimi odličnimi Radeoni 2, ki se lahko brez težav postavijo po robu procesorjem GeForce3. Prav tako je Nvidia naletela na prepreko v obliki ATI-ja na "mobilnem" delu računalniškega tržišča, zato so Nvidiini inženirji precej hitro ugotovili, da s samo hitrejšimi procesorji tu ne bodo uspeli. Uspeli bodo samo z rešitvami, ki ponujajo dovolj ugodnosti tako za proizvajalce kot tudi kupce. Nadmočna rešitev za trg prenosnikov pa naj bi bil čip NV17M. Le ta ne bo samo hitrejši kot predhodnik GeForce 2 GO, ampak bo ponujal še kar nekaj dobrot. Prva bo 0.15 mikronska tehnologija izdelave, ki bo močno vplivala na porabo procesorja. K večji varčnosti NV17M pa bo pripomogla še tehnologija PowerMizer, ki je podobna Intelovemu SpeedStepu in AMD-jevemu PowerNOW!. Nvidia bo v čip vključila tudi podporo Anti-Aliasingu, ki bi v prenosnikih še kako pomemben. To bodo dobrote, ki bodo...

1 komentar

Multi sample anti-aliasing

FiringSquad - Na FiringSquad so spisali članek, v katerem so razložili v čem je poanta multi sample anti-aliasinga (če poskusim prevesti: mehčanje robov z večimi vzorci). V članku so tudi podrobno opisali rotated grid super sampling (RGSS, ki je uporabljen na Voodoo 5) ter ordered grid super sampling (OGSS, ki je uporabljen na večini ostalih kartic). Priporočeno branje za vse, ki bi radi vedeli, kaj je sedaj ta kup raznih metod za doseganje mehčanja robov. Vendar pazite, da vas še bolj ne zmede . Klik!

0 komentarjev