»

Invazija spletnih gigabajtov

Hellacious Riders - Google je ustvaril toliko kvalitetnih brezplačnih servisov, da mu ostala podjetja z velikimi težavami sledijo. Ker pa je predmet vrednosti email uslug le in samo specifikacija strojne opreme, se v tej ponudbi lahko izživlja nemalo podjetij.

Tako je motociklistična revija Hellacious Riders medmrežju ponudila račun elektronske pošte s kapaciteto celih 100 gigabajtov.

Kaj bo navaden smrtnik počel s tako megalomansko količino razpoložljivega prostora pa lahko postavimo pod vprašaj, saj logika tukaj zelo peša - če samo 100 uporabnikov uporablja 50 odstotkov razpoložljivega prostora, to nanese pet terabajtov, kar je banalno rečeno 50 dobrih diskov. Za zanimivost naj omenim še to, da dotično podjetje prvemu, ki bo zapolnil ves prostor ponuja nadgradnjo predala na skromnih 1000 GB.

11 komentarjev

Bill Joy zapušča SUN

News.com - Bill Joy in Scott McNealy sta leta 1982 ustanovila podjetje SUN (originalno kratica za Stanford University Network). Več kot dve desetletji je sodeloval pri vseh znanih SUN-ovih projektih - SPARC, Solaris, Java, v zadnjem času pa Jini in JXTA. Znan je tudi po svoji vlogi v pionirskih časih open-sourca. Škoda, ker ni uspel (hotel?) prepričati svojih kolegov v podjetju, da je tudi SUN-ov paradni konj Java zrel za open-source in s tem omogočiti njen nesluten razvoj.
V zadnjem času je povzročil nekaj razburjenja s svojim člankom, v katerem razlaga svoj pogled na razvoj človeštva. Vsekakor zanimivo branje!

Njegov odhod nekateri povezujejo z vse večjimi težavami samega podjetja SUN. No, večina analitikov je prepričana, da s to potezo ne bo ogrozil samega podjetja, saj je najpomebnejša osebnost SUN-a vendarle Scott McNealy. Sam svoj odhod pojasnjuje z željo po novih izzivih in drugačnem okolju. Po mojem skromnem mnenju taki izjavi ne gre verjeti, temveč bolj dejstvu, da je McNealy...

4 komentarji

Ciscu gre dobro.

The Register - Finančna poročila za najzanimivejša podjetja so na Slo-Techu postala že stalnica -- in tako je tudi prav. Tokrat bomo razveselili delničarje Cisca: podjetje je imelo v 2. fiskalnem četrtletju $991 MIO čistega dobička, kar nakazuje 50 % rast v primerjavi z enkim obdobjem leto prej ($660 MIO). Ob tem je zanimivo poudariti dejstvo, da so bili sicer prihodki nižji za 2.1 % kakor v enakem obdobju lani ($4.7 proti $4.8 MRD).

Podjetje kot razloge navaja boljše rezultate pri poslovanju z grosisti, vendar pa bralec ne sme biti zaveden. Temu je lahko poleg vsega razlog tudi v knjigovodstvu -- to pa je (kot smo videli v primerih nedavno propadlih uspešnih podjetij) svojevrstna umetnost.

2 komentarja

Microsoft bo moral prilagati Sunovo Javo

The Register - Sun je dobil še eno pravno bitko: sodišče je Microsoftu odredilo, da mora namesto svoje verzije Jave izdelkom prilagati izvirno, Sun-ovo. Odredba sicer ni trajna, saj velja le v času trajanja sojenja. Sun se seveda trudi, da bi bilo temu tako tudi po koncu sojenja -- poleg tega pa si želijo še odškodnine za pretekli čas, ko je bila svetu široko ponujana pankrstka verzija Jave [>:D]. Klik!

Sodnik Judge Motz pa je med zaslišanjem podal zanimivo tezo, da se v kapitalizmu ne vrti vse le okoli denarja, ampak ima velik pomen tudi ponos izdelka. Nimam česa reči -- trditev mi je smiselnostno všečna.

6 komentarjev

Lucentovih 7.000 nesrečnikov

Slo-Tech - Po slabih četrtletnih finančnih rezultatih (padec prodaje iz 3.76 MRD GBP na 1.88 MRD GBP ter izguba 5 MRD GBP) je Lucent Technologies, znan predvsem po mrežnih izdelkih, najavil odpuščanje nadaljnih 7.000 zaposlenih. Klik!

Ti se bodo do konca tekočega leta pridružili letos že 12.000 odpuščencem, za kar gre kriviti drastičen upad prodaje opreme telekomom. Če pa posplošim, se iz rezultatov mnogih podjetjih lepo vidi, da podjetja z visoko vezanostjo na same izdelke recesijo prenesejo težje kot ona, naprimer Microsoft, ki vzporedno/istočasno tržijo 'mehkejše' izdelke ter storitve.

0 komentarjev

Transmeta v rdečih.

Vnunet - Se mi zdi, da sem zadnjič jamral o "primanjkljaju odpuščanj"; ne kliči hudiča, pravijo. Transmeta, procesorje razvijajoče in izdelujoče podjetje, najbolj znano po enem svojih ustanoviteljev, Linusu Torvaldsu, je namreč v preteklem četrtletju pridelalo celih $7.5 MIO prihodkov, s katerimi so ustvarili $25.2 MIO izgube (v enakem obdobju lani $10.5 MIO prihodkov ter $17.8 MIO izgube). Podjetje bo vsled tega odpustilo 200 zaposlenih, kar pa predstavlja kar 40 % vseh zaposlenih, polega tega pa opustilo delo na procesorju TM6000 ter se osredotočilo na TM5800; obisk črnih številk pa pričakujejo leta 2003... Klik!

2 komentarja

Tudi Sun v črnih številkah

Vnunet - Res je, družbi veselih podjetij (/delničarjev) se pridružuje še Sun. Ta je v enakem obdobju kot ostala podjetja, o katerih sem poročal v zadnjem tednu, pridelal $3.4 MRD prihodkov, kar je sicer 16.8 odstotkov manj kot v enakem obdobju leto dni nazaj, vendar del tega predstavlja tudi dobiček -- tega je kar $20 MIO oz. 1 cent na delnico -- kar pa se je zgodilo prvič po dolgem obdobju 'recesije'. Klik!

1 komentar

Microsoft: $1.53 MRD dobička v treh mesecih

Newsfactor - Podjetje Billa "Geeselover" Gatesa je predstavilo svoje finančne rezultate. Slednji so nad pričakovanju Wall Streeta; sami prihodki so v 4. (fiskalnem) četrtletju dosegli $7.25 MRD, dobiček pa $1.53 MRD. Nisem končal: prihodki zadnjega -- takisto fiskalnega -- leta so znašali $28.37 MRD, v naslednjem pa pričakujejo še 12 % več. Kl$ng!

Kakorkoli, Microsoft je eno redkih (opaznejših) podjetij, ki je doseglo dokaj dobre rezultate, pa še to brez večjih odpuščanj: sam se dobro spomnim, da sem slabo leto nazaj, ob začetku svojega pisunstva, skoraj vsak dan napisal nekaj novic o odpuščanjih. Prognoze analitikov pa so manj obetajoče, predvsem na račun nove licenčne politike. Gates, Hates, Hades.

8 komentarjev

Intel: rezultati pod pričakovanji

Vnunet - Intelovi rezultati 2. četrtletja so, kot omenjeno, pod pričakovanji ter skoraj polovico nižja od onih 1. četrtletja. Od prihodkov v višini $6.3 MRD je ostalo $446 MIO čistega dobička, za kar naj bi bila kriva predvsem še vedno nizka aktivnost trga (beri: recesija je še vedno aktualen izgovor) ter cenovne vojne z AMDjem. Klik!

Slednje bi sicer ne bile problematične, v kolikor bi se skladno z nižanjem cen povečeval tudi obseg povpraševanja, vendar se to zaradi toge elastičnosti trga žal ne dogaja v željenem obsegu. Intel tako v naslednji polovici leta kani opustiti nekje 4.000 delovnih mest (med njimi tudi planirana delovna mesta) ter zategovati pas z nižjimi investicijami, še posebej v raziskave in razvoj. Omeniti pa velja tudi plasiranje Itaniumov druge generacije, ki se bo zgodilo v prihodnjih mesecih.

4 komentarji

Yahoo v zelenih številkah

Australian IT - Omenjeno spletnousmerjeno podjetje je po spremembi finančne politike, ko je za nekatere svoje storitve pričelo zaračunavati, v drugem četrtletju tega leta ustvarilo dobiček -- prvič po letu 2000. 'Dobiček' je v v obdobju od aprila do konca junija znesel $21.4 MIO, kar pomeni 3 cente na delnico, v primerjavi z lanskoletno izgubo 9 centov. Klin$g!

Navedeni primer lepo dokazuje splošno nerazumevanje A. Smithove ekonomije laične (ali kvazi-strokovne, karkoli pač želite) javnosti, saj se je v 'prizadetih' uporabniških krogih na veliko govorilo o popolnem lapsusu, ki naj bi spletnega velikana popeljalo še dlje v rdečkovje.

11 komentarjev