»

Največji disk za nabor BX

Overclockers Australia - Avstralski navijalci niso poznani samo po odličnih člankih in novicah, ampak tudi po zelo dobrem forumu, na katerem vsak dan poteka kar veliko zanimivih debat. Ker se počasi uvrščam že med računalniške metuzaleme, ki životarijo s procesorjem Celeron in matično ploščo na naboru BX, mi je najbolj padla v oči debata, v kateri udeleženci razpravljajo o tem, kolikšen je največji disk, ki ga to nekdaj odlično, a danes močno zastarelo čipovje podpira. Aja, pa še to: če boste hoteli brati prispevke forumašev, se boste morali prej še registrirati [;(].

1 komentar

Čipovja za P4

X-Bit Labs - Na x-bit labs so naredili test čipovij za Pentium4, ki podpirajo 533 megaherčno vodilo. Za test so bili zato primerni naslednji čipseti:
- Intel 850E;
- Intel 845E;
- Intel 845G;
- SiS645DX in
- VIA P4X333.

Sicer so izpustili VIA P4X266E, toda razlog je dober: trenutno še ni matične plošče na tržišču, ki bi ta čip vsebovala. [:D] Test je precej obsežen in zelo pregleden, tako da ga priporočam vsem, ki mislite kupovati P4. Tukaj.

0 komentarjev

Prva plošča na VIA P4X400

X-Bit Labs - VIA se še vedno ne da motiti s strani Intela in pravnikov, ki ji še vedno niso podali uradne licence za proizvodnjo veznih čipov za Pentium4, sej bo bojda v kratkem na voljo nova izboljšana različica čipovja P4X333, ki se bo izvirno imenovala VIA P4X400. Novi čip glede na predhodnika ne prinaša nobenih pretiranih novosti: najpomembnejša je podpora pomnilniku DDR400, ki pa ironično še ni uradno podprt s strani združenja, ki postavlja nove standarde.
Prve plošče je na tem čipovju je napovedal nam dobro znani Soltek. Plošče se bodo imenovale SL-85ERV in 85ERV-L ter se bodo prodajale vzporedno s Soltekovimi karticami Xabre, saj novo čipovje obenem podpira tudi AGP 8x.

0 komentarjev

Pentium 4 2.53 GHz

FiringSquad - Pa je prišel Pentium 4, ki uporablja novo, 533 MHz, vodilo. Zgrajen je na 0,13 mikronskem Northwood jedru s 512 KB L2 predpomnilnika. Z 2530 MHz je tudi najhitrejši procesor, tako v megahercih kot v preformansah, ki si ga lahko kupimo danes. Seveda ima tudi slabe strani - največja je prav gotovo cena, saj za 673 zelencev, kolikor velja, dobimo najboljšega Athlona XP in še nam ostane denarja za kakšno osnovno ploščo. Intelov dirkač torej ostane tistim, ki hočejo najhitrejšo mašino in ki imajo dovolj denarja, da si ga lahko privoščijo, hkrati pa ne navijajo procesorjev (hehe, me zanima, koliko nas je takih tukaj? [>:D]).

2 komentarja

Northwood B prihaja v trgovine

več strani - Intel je pred kratkim izdal nove Pentiume4, kodno imenovane Northwood B. Kot gotovo že veste, se ti procesorji ne razlikujejo bistveno od njihovih predhodnikov Northwoodov A. Razlikujejo se le po frekvenci vodila, saj novi Northwoodi sedaj uporabljajo 533 MHz vodilo (133 MHz*4), kar jim omogoča tudi do 4.2 GB/s prepustnosti. Istočasno je Intel izdal tudi posodobljen nabor i850E, ki naj bi podpiral tudi najnovejši PC1066 RDRAM, o katerem pa ni ne duha ne sluha. Novi procesorji bodo na voljo v 2.26, 2.4 in 2.53 GHz različicah. Ali bomo nove Northwoode navijali tudi tako uspešno kot stare pa bo pokazal čas. Testi: Skratka bere za celo deževno popoldne [:D].

4 komentarji

Par plošč za Pentiuma 4

AMD World - Na AMD World so si ogledali dve plošči, namenjeni za Intelov Pentium 4. Prva je MSIjeva MSI 654E Max2-LRU, na kateri je SIS645DX severni in SIS961B južni most, podpira ATA 66/100/133, priklop diskov ter doega 533 MB/sec prenose med severnim ter južnim mostom. Nenazadnje ima podporo PC2700 DDR SDRAMu.

Druga plošča, EPOXova EPOX 4BDA2+ ima Intelovo čipovje in sicer i845D, ki podpira PC2100 DDR SDRAM.

Več o ploščah, kako se obneseta in predvsem o njunih navijaških sposobnostih, pa si lahko preberete tukaj.

0 komentarjev

Viini nabori

The inquirer - VIA se kljub slovesu proizvajalca precej hroščatih čipovij (čeprav Intelovi nabori niso bili nič boljši) ne da in napoveduje nova čipovja, ki jih bomo v tem letu ugledali na matičnih ploščah številnih proizvajalcev. Poleg nabora P4X333, ki ga bo VIA v kratkem poslala v prodajo, se bodo počasi začeli pojavljati prvi primerki obetavnega čipovja P4X600, ki bo podpiralo 533 in 400 MHz vodilo, 128 bitni 266 in 333 MHz pomnilnik DDR, ter vodilom V-Link (533 MB/s), ki bo povezovalo North in Southbridge. Po zadnjih podatkih sodeč, bo nabor šel v proizvodnjo v drugi četrtini tega leta in bo (kakopak) namenjen procesorjem Pentium4. Zanimivi so še P4M333, v katerega bo vgrajeno grafično jedro Zoetrope GFX in P4M266A, ki bo prav tako imel integrirano grafično kartico in bo podpiral 533 MHz vodilo.
Najbolj zanimiva pa so čipovja za prihajajoče Hammerje, ki naj bi (Hammerji namreč) po številnih informacijah sekali. Vendar - ne prenaglimo se. Nabor K8 HTB bomo v prvih primerkih ugledali že...

0 komentarjev

Viine plošče bo izdeloval Soltek

X-Bit Labs - Že ob sami Viini najavi, da želi izdelovati tudi matične plošče, je marsikdo pomislil, da se kaj takega ne bo nikoli zgodilo, saj VIA nima in nikoli ni imela posebnih proizvodnih prostorov za izdelovanje plošč. Bolj verjetna rešitev je bila, da bi VIA prepustila proizvajanje matičnih plošč s svojim logotipom drugim proizvajalcem. Vendar katerim? Po zadnjih informacijah bo proizvajalec Soltek, ki se je v preteklosti že izkazal s svojimi rešitvami za AMD-jeve procesorje. Soltek trenutno proizvaja dve matični plošči za Vio - VIA P4X266 PR22-R, ki je v bistvu Soltek SL 85DRV+ in VIA P4X266 PR22-S, ki je v originalu Soltek SL-85DRV.
Soltek pa gotovo ne bo ostal edini Viin partner, saj so v igri najverjetneje še številni drugi proizvajalci. Po zadnjih podatkih je pogodbo podpisal celo EpoX, ki ga imajo številni overclockerji v lepem spominu. Kdo bo naslednji?

0 komentarjev

Za vse VIA+Intel ljubitelje

Acid Hardware - Saj vem, da je to nasprotujoč si pojem. VIA, ki jo Intel toži v treh državah (Veliki Britaniji, Nemčiji in na Kitajskem; Hong Kong) zaradi kršitve Pentium 4 patenta, ni v ravno najboljših odnosih s tožnikom. Amapak govorim o povezavi, ki je (vsaj meni) zelo privlačna. To pa je Pentium 4 procesor (ki mu cena vztrajno pada) in VIA P4X266 čipovje, ki podpira DDR pomnilnik. Vprašanje je le še katero matično ploščo vzeti.
Tu je odgovor. Namreč gre za test dveh P4X266 matičnih plošč. Obe sta bolj tako-tako. Prva je Shuttle AV40R druga pa ACorp 4VPX266A. Poglejte si.

0 komentarjev

Intel le podprl PC2100 DDR SDRAM v svojem i845D

X-Bit Labs - Morda ste pred časom zasledili novico (jaz je nisem), da namerava Intel v svojem prihajajočem naboru i845D podpreti samo PC1600 DDR SDRAM, zmogljivejši PC2100, pa naj bi uporabil v naboru z imenom Brookdale-G. No, ker je konkurenca huda in ker Intel nima nobenih možnosti proti zverinam, kot so SiS645, ALi ALADDIN-P4 in VIA P4X333, so se pri Intelu na koncu odločili, da bo i845D vseeno podpiral PC2100 DDR pomnilnik. S to izboljšavo bo Intel lažje tekmoval proti prej omenjenemu triumviratu, ki bo imel precej bolj zmogljiv pomnilniški podsistem, saj bodo vsi trije podpirali PC2700 DDR SDRAM. Vendar tudi če Intel ne uspe s svojim i845D naborom, ki ga bomo ugledali zgodaj leta 2002, lahko še vedno računa na precejšen "licenčni" prihodek, ki ga bodo plačevali SIS, ALi in mogoče tudi VIA.

0 komentarjev

Nove ABITove plošče

Adrian's Rojak Pot - ABIT že nekaj let velja za tistega proizvajalca, ki pri skoraj vsakem svojem produktu gre v skrajnosti in overclockerski skupnosti omogoča izživljanje še tako izkrivljenih idej, ki se porodijo v naših možganih. Zato jih seveda postavljamo na poseben položaj nad ostale proizvajalce in pozorno spremljamo vsak njihov korak. Na Rojak Potu so dobili sveže informacije o novih produktih, ki nam jih prej omenjeno podjetje pripravlja. Fantje in dekleta v vsakem primeru nameravajo ostati aktivni, saj nam bodo do prvega četrtletja 2002 postregli s kar sedmimi novimi matičnimi ploščami:
  • ABIT BL7E - Intel i845 čipovje,
  • ABIT BD7- RAID - Intel i845 čipovje,
  • ABIT BD7II- RAID - Intel i845 čipovje,
  • ABIT VX7- RAID - VIA P4X266 čipovje,
  • ABIT SD7- RAID - SiS 645 čipovje,

  • ABIT KR7A- RAID - VIA KT266A čipovje,
  • ABIT KS7 - SiS 735 čipovje,
  • ABIT NV7 - nVidia nFore čipovje
Če vas zanimajo podrobnosti o vsaki izmed plošč, potem kliknite sem za Intel plošče in sem za AMDjke.
Zanimivo je, da je tokrat napovedanih več...

0 komentarjev

P4 kmalu na DDR SDRAM-u?

X-Bit Labs - Intel je presenetil z novico, da je možno, da bosta njegovi čipovji, ki podpirata SDRAM in DDR SDRAM izšli prej od načtrovanega. Intel 845 čipovji Intel 845A, ki podpira SDRAM, in Intel 845B, ki podpira DDR SDRAM, naj bi izšli v tertji četrtini tega leta (Q3). Najprej je bil prihod teh čipovij načrtovan za začetek naslednjega leta.
Enako velja tudi za druge proizvajalce P4 čipovij. SiS že hiti s svojim SiS 645, ALi pa z ALi 1741. VIA že ima pripravljeno čipovje za ta namen (PX266), ampak še nima licence s strani Intel-a za njegovo prodajo. Intel ji bo licenco verjetno prodal ob začetku prodaje svojega Intel 845 čipovja. Cena Intel 845A naj bi bila $40, Intel 845B pa $45.
Smiselnost uporabe P4 z DDR SDRAM-om je vprašljiva. Sodeč po testih, se P4, v povezavi z DDR SDRAM-om, obnese veliko slabše kot navaden Duron. Intel priznava, da gre tu le za začasno rešitev, dokler se RDRAM ne poceni. ...

4 komentarji

Končana posodobitev testov

Jaz - Ok, posodobitev testov je bila končana že včeraj, ampak na žalost zadev nisem mogel uploadati na server, ker je le-ta smrčal nekje v kotu. No, vse skupaj je sedaj uploadano, kar pomeni, da tudi v testih ne boste več našli mrtve povezave, prevelike slike, neskladja pri obliki in podobnih zadev. Prav tako sem posodobil indeks testov, ki sedaj vsebuje vse teste, je bolj očesu prijazen ter vsebuje informacije o avtorjih. Pri tolikšni količini dela je čisto možno, da sem kaj spregledal, tako da mi v primeru odkritja napake to prosim sporočite.Sedaj še samo članki, potem pa DL sekcija in Povezave. Mah, bom že... [:\\]

0 komentarjev