»

CES 2015: Mercedes-Benz predstavil avtomobil prihodnosti

Slo-Tech - CES sicer pomeni Consumer Electronics Show, a ni omejen le na domače igračke, ki jih lahko priključimo v elektriko. Avtomobili so dandanes pravi mali superračunalniki na kolesih, in tako je Mercedes-Benz danes na CES-u pokazal prihodnost avtomobilov. Prihodnost se imenuje F015.

Če gre soditi po delujočem prototipu, bodo avtomobili prihodnosti pametni v vseh pogledih besede: vozili bodi sami, povezani bodo v internet, uporabljali bodo kombinacijo vodika in električne energije, pa tudi videti bodo precej futuristično.

F015 je tak primer. Proizvajalec se rad pohvali, da so njegove emisije toplogrednih plinov nič, a seveda tudi energija, ki jo točimo vanj, ni zastonj....

47 komentarjev

BL003T00TH - hekanje Bluetootha

Crypto-Gram - Telefoni z vgrajeno Bluetooth tehnologijo niso nobena redkost več. Skupaj z avtoradijem, ki je opremljen z Bluetoothom, jih lahko uporabimo za prostoročno telefoniranje, lahko jih povežemo z računalnikom, žepnim računalnikom, itd. A pozor. Bluetooth morda ni varen.
15. avgusta 2000 je Bruce Schneier v spletnem varnostnem biltenu Crypto-Gram pisal o varnosti Bluetooth tehnologije. Schneier je bil do varnosti omenjene tehnologije precej skeptičen, in sicer predvsem iz dveh razlogov. Prvi razlog je bilo pomanjkanje informacij o varnosti tega protokola. Da "security through obscurity" (zagotavljanje varnosti s skrivanjem kritičnih detajlov) ne deluje se je pač že prevečkrat izkazalo in Schneier je pesimistično zapisal, da bi bil to prvi primer večjega protokola, ki bi bil izdan brez varnostnih napak. Drugi razlog je bilo dejstvo, da vsaka Bluetooth naprava oddaja edinstveno identifikacijo, kar bi bilo mogoče izrabiti za sledenje posameznikov. Svoje razmišljanje je sklenil s stavkom,...

10 komentarjev

Ford preskuša cestni informacijski sistem

Slashdot - Kolikokrat ste že stali v gneči in preklinjali počasno obveščanje o zastojih na cestah ali pa se zgolj pritoževali nad slabim vremenom, ki bi se mu lahko izognili? Ali pa ste ob gledanju predvsem ameriških filmov pomislili, kako si lahko enovit sistem kontrole prometa olajšal delo nadzornikom, ki nepretrgoma gledajo v ekrane?

Da se nam obetjo spremembe, kaže tudi sledeča novica. Tako je Ford začel dvostopenjski program testiranja opreme, ki bo preko merjenja parametrov vozila in okolja napovedovala razmere na cestah. Tako bo možno z merjenjem hitrosti, frekvence zaviranja, zunanje temperature in vlažnosti, pa tudi vklopa sistema za pomoč pri zaviranju ugotavljati prometne zamaške, stanje cest, ter celo vreme, in to v realnem času.

Druga stopnja, ki naj bi se v ZDA začela pozno jeseni letos, bo poleg merjenja vsebovala tudi opozarjanje voznikov z vgrajeno primerno napravo v vozilih. Če bodo rezultati uspešni, analitiki napovedujejo, da bo tehnologija postala komercialno dostopna...

3 komentarji

O Modremzobu tudi Microsoft

The Register - Končno je tudi Malimehki začel razmišlajati o Bluetoothu na osebnih računalih. Bluetooth, sistem brezžične povezave, je bil še ko je bil le ideja, namenjen povezavi med PDAji, PCji, GSMji, tiskalniki in podobnim. To pa na žalost do sedaj še ni prišlo na vrsto pri proizvajalcih računalniške "trde" in "mehke" opreme. Sedaj pa je MS končno najavil oddajno-sprejemno postajo za USB, na katerega bomo lahko "priklopili" do 7 Bluetooth naprav in tako uporabljali to napredno povezavo tudi za računalniške stvari. Izdal bo tudi miško in tipkovnico, obljubljajo pa tudi podporo že v Windowsih XP. Celotna novica na The Register-ju.

4 komentarji

Microsoft ne bo implementiral Bluetootha

EETimes - Microsoft se je odločil, da ne bo vgrajeval tehnologije Bluetooth v svoj prihajajoči operacijski sistem Windows XP. Razlog ukinitvi podpore je, da je Bluetooth na računalniškem velesejmu CeBIT naredil hudo napako, saj mu ni ratalo vzpostaviti nekakšne celovite brezžične pokritosti. Na tem dejstvu Microsoft sklepa, da Bluetooth pač še ni razvit do take mere, da bi lahko implementirali podporo zanj. To pa seveda ne pomeni, da sploh ne bomo mogli uporabljati Bluetooth naprav. To se (eventuelno, če se bo standard prijel toliko, da bomo kupovali naprave tega standarda) bo dalo z ustrezno namestitvijo gonilnikov, tako da ne zganjajte panike, če ste s tem standardom imeli kakšne velike načrte (v kar dvomim ). Če slučajno ne veste, kaj je Bluetooth: to je brezžični standard, ki naj bi omogočal vsesplošno povezljivost najrazličnejših naprav med sabo. Primer: V sobi je 5 računalnikov, mikrovalovna pečica, hladilnik, televizija ter pipica v svet. Če so vse naprave kompatibilne z Bluetooth...

6 komentarjev