»

Največji podvodni robot na svetu

Slashdot - Ste se kdaj spraševali, kako v svetovnih oceanih položijo telekomunikacijske kable, brez katerih ne moremo več živeti?
Del odgovora ponuja največji podvodni robot na svetu, ki zmore poleg kablov polagati tudi naftovode. UT-1 Ultra Trencher na kopnem tehta 60 ton, meri v dolžino in širino 7,8 in v višino 5,6 metrov, kar pomeni, da ga lahko ob bok postavimo manjši hiši, le da je mnogo dražji.

Podjetja, ki se želijo na rastočem trgu polaganja podvodnih telekomunikacijskih kablov uveljaviti, morajo zanj odšteti 15 milijonov evrov. Na morskem dnu se premika s hitrostjo od 2 do 3 vozlov, polaga pa lahko različne vode, ki imajo premer do 1 metra.

13 komentarjev

Nore modifikacije

mini-itx.com - Ste mahnjeni na modifikacije? Se vaši starši križajo, ko v roke poprimete "fleksarco" in se zaprete v vašo sobo? Potem bo tale stran kot nalašč za vas.
Na strani so na kratko predstavljene modifikacije mini ohišji - od vrtne svetilke do robota - vsekakor super za nove navdihe. Zdaj pa hitro na branje[:D]

3 komentarji

YeongYang A102 MATX ohišje

vir: Hexus
Hexus - Ohišja so dandanes vedno večja, kar ni ravno pripravno za pisarniško delo in nezahtevne uporabnike. Osnova današnjih računalnikov je ATX standard, saj je večina komponent zgrajena tako, da se ujemajo z ohišjem. Obstaja pa tudi Mikro ATX standard, ki je manjši in bolj pripraven. Ta standard pa potrebuje tudi drugačne matične plošče, saj običajna ATX plošča tu nima kaj iskati, ker je verjetno večja od samega ohišja. Poleg omejenosti števila komponent je tu ovira še zračni pretok, saj v njem ni dovolj prostora, da bi se zrak gibal. A da bi se zrak vsaj malo premikal lahko vgradimo 6 cm ventilator, ki je dokaj slaboten. Vstavili boste lahko le eno 5.25" in dve 3.25" enoti, ker je notranjost zelo natrpana. A tudi tako

0 komentarjev

Grajenje računalnika iz ničle

HardOCP - Ste se kdaj spraševali, kako izgleda gradnja računalnika iz ničle; tako, da posedujete samo komponente, ohišje pa si morate izdelati sami? No, če vas zanima kako vse to poteka, potem je članek na tej strani kot nalašč za vas. Neki tip se je spravil delati ravno to. Najprej je preizkusil komponente, potem pa se je spravil delat še ohišje, kar mu je vzelo kar precej časa. Vendar pa ohišje ni običajen ATX Midi tower, saj je imel izdelovalec v mislih tudi prenosljivost. Na koncu je izdelal precej všečen računalnik, ki je eden izmed najboljših v svojem razredu.

0 komentarjev

Kako izdelati akrilni cement

Pimprig - Modifikatorji, ki veliko delajo s prozornimi ohišji ali pa rezervoarji za vodo pri vodnem hlajenju izdelanih iz pleksi stekla, bodo najverjetneje veseli članka na tej strani, ki vas bo naučil, kako izdelati tako imenovani akrilni cement, ki je učinkovito lepilo za prej omenjeni material. Vse kar potrebujete je nekaj majhnih koščkov pleksi stekla, aceton, steklen kozarec in 24 ur, da proces steče do konca.

3 komentarji

Modifikacija

Slo-Tech - O tej modifikaciji ni pisati kaj dosti, saj je avtor naredil svoje ohišje iz ničle ter pokomentiral ves proces nastajanja le-tega. Končni izdelek? Kockasta oblika, kompaktna velikost, osvetljenost iz vseh strani ter zelena zavist s strani prijateljev. Klik! Še slika:

2 komentarja

Zanimivo zračno hlajenje procesorja

2fast CPU - Lepo je, da tudi proizvajalci ventilatorjev včasih uporabljajo malce drugačne metode hlajenja in da ne delajo samo ventilatorjev, ki uporabljajo stokrat preizkušene metode. Podjetje Cyber Cooler je hotelo biti izvirno, zato je izdelalo precej zanimiv hladilnik P-5500 HSF. Najbolj očitna lastnost hladilnika je, da piha zrak na procesor od strani. Čeprav vsak pomisli, da se tako hlajenje bolj slabo obnese, temu ni tako. Hladilnik dobro hladi procesor, poleg tega pa lahko s stranskim izpuhom še malce ohladi RAM-e. Hladilnik so preizkusili na nenavitemu Pentiumu 3 z 993 MHz, ki je imel temperaturo vedno okoli 35 stopinj C. Škoda, da ga niso preizkusili tudi pri navitem sistemu. Test hladilnika najdete tukaj. ...

1 komentar