»

Microsoft patentiral telefon z izmenljivimi moduli

Wired News - Modularnost je popularna beseda v načrtovanju programske opreme, a Microsoft je patentiral modularnost pametnih telefonov v strogo strojnem smislu. Dodeljen jim je bil patent za pametni telefon z drsnim predelom (slide-out section), v katerem pa to pot ni nujno samo tipkovnica, ampak se lahko dodatki izmenjujejo.

Na ta način lahko modul uporabljamo kot tipkovnico, daljinski upravljalnik za televizijo, prostor za dodatno baterijo, igralno podlogo itn. Večina teh izdelav že obstaja, recimo telefon z igralno podlogo, medtem ko so telefoni s tipkovnico že široko razširjeni, a še nihče ni resno razmišljal, da bi vse združil v en telefon.

Obstajajo sicer poizkusi (Modu Phone, NTT...

21 komentarjev

Dlančnik velikosti kreditne kartice

Slashdot - Dlančniki, kot kaže, zadnje čase pridobivajo na pomemu, saj ne samo, da so postali hitri, lepi in zanesljivi, ampak tudi cenovno veliko bolj dostopni. Poleg tega, prav tako kot na področju mobilnikov, pa podjetja tekmujejo, kdo bo uporabnikom ponudil najbolj "kompakten" izdelek.

Tokrat je štafeto prevzel Citizen, ki je predstavil dlančnik velikosti kreditne oziroma debetne kartice. Njegove dimenzije so 60 x 90 x 9,3 milimetra, zaslon pri ločljivosti 240 x 320 sicer prikazuje zgolj sivine, vendar pa naprava podpira tudi IRDA, USB 2.0 in režo SDIO za priključitev Blutooth in Wi-fi vmesnikov. Litij-ionska baterija omogoča, da ITRON4, ki napravo...

9 komentarjev

Hibridni dlančnik

Infosync - Podjetje bsquare se je odločilo narediti nekaj drugačnega. Naprava je mešanica med dlančnikom in prenosnim računalom. Poimenovali so ga z imenom Maui, njegove specifikacije pa so sledeče: ima 400 MHz Intelov procesor, 64MB pomnilnika, 32 MB Flash ROM in odličen zaslon z diagonalo štirih palcev, resolucijo 640x480 in 16-bitno barvno globino.

Njegova teža znaša 280 gramov, meri pa 140×87×19.5 milimetrov. Baterija zdrži tri tedne v stanju pripravljenosti, 3 do 7 ur pogovorov po omrežju GSM in 3 ure WAPanja preko GPRSja.

Na voljo sta dva modela in sicer s podporo 900/1800 MHz ali 900/1900 MHz. Klik!

3 komentarji

Tri v enem

Infosync - Samsung predstavlja novo različico dlančnika z imenom SPH-i700. Zakaj 3 v 1? V njem najdete prav vse, od integrirane kamere prek vseh značilnosti PDA-ja do mobilnega telefona. Edino, kar lahko pogrešimo pri tej dokaj majhni, a zelo zmogljivi napravici, je Bluetooth.

Za vse tehnične informacije odbrzite sem.

1 komentar

Palmi tudi namesto daljinca

Infosync - Philips je izdal programček Pronto Lite, ki dlančniku z vmesnikom IR doda zmožnosti daljinca. Na voljo je 15-dnevna demo verzija -- dobite jo tu. Če pa vam bo zadevica všeč, si jo lahko privoščite za $19.95. Vse podrobnejše informacije dobite na tej strani.

Proizvajalec upa, da se bo programčič dobro vnesel in da bo združljiv s skoraj vsemi napravami. Zgleda kar lepo [:)]

9 komentarjev

Za študentski žep

Infosync - Sony je predstavil nov PDA, ki je za 13 % manjši od standardnih dlančnikov (T-serija). Ima visokoločljivostni (320x320 pik!) črno-bel ekran, 8 megabajtov pomnilnika, uporablja pa operacijski sistem PalmOS 4.1. Za energijo skrbita 2 standardni AAA bateriji, ki se jih lahko dobi v skoraj vsaki trgovini, baterije s polnilcem lahko tudi napolnimo. Uporaben je tudi navigator...

11 komentarjev

Oh yes India, Simputer is doing fine...

Australian IT - Šalo na stran: združenje parih indijskih podjetij ter laboratorija kani izdati ŽePCnik™. Simputer, kot se abačnik imenuje, bazira na Intelovem StrongArm procesorju v kombinaciji z 24 ali 96 mebibajti [>:D] RAM-a. Da bi bil projekt dobičkonosen, bi bilo vsako leto potrebno prodati vsaj 50.000 enot, v roku treh let pa jih nameravajo prodati 2.000.000 (dvojka s šestimi ničlami). Klik!

Kar pa me spravlja v smeh, je njihova popolnoma proizvodno usmerjena politika proizvoda: sami so namreč prepričani, da bo izdelek prodajalo dejstvo o njegovi uporabnosti oz. nepogrešljivosti. Tako so pri tem pričakovali podporo vlade, ki bi kmetu obrazložila, da brez izdelka, vrednega nekje $200 ne more več živeti ipd. Tovrstne podpore seveda niso dobili, nad čimer so zelo razočarani. Še nekaj: na izdelku piše "Made in India". Podjetju pa ne diši ideja, da bi na 'oem' izdlekih ne bilo te oznake.

1 komentar

Dva v enem: 3G telefon in PDA

Cellular News - DoCoMo je združil 3G telefon in dlančnik -- tako je nastal FOMA SH2101V, ki ima vgrajeno kamero in nam omogoča realnočasovno sestankovanje [:P]. Premore prikaz 262.144 barv, ima pa 3,5 inčni zaslon. Podatke lahko sprejema s hitrostjo do 384 kbps, pošilja pa s hitrostjo 64 kbps. Podpira seveda vse novejše tehnologije, kot so i-mode, gledanje filmov, poslušanje glasbe in drugo. Klik! Prodajalci ga bodo na trg poslali 16. julija 2002, cena pa še ni znana.

0 komentarjev

Mobilna kamera CommuniCam ™ MCA-25

SonyEricsson - SonyEricsson je predstavil novo kamero z imenom CommuniCam™ MCA-25. Kompatibilna bo z novimi telefoni SonyEricsson T200, T300 in T600. Narejena je iz lahkih materialov ter po besedah SonnyEricsonn-a uporabna za nemalo stvari. Ima ločljivost 640 x 480, kar pa je za tovrstno mobilno kamero kar veliko, sliko pa zajame v 24-bitni barvni tehniki. Omogoča nam tudi predogled slike na zaslonu ali preko kukala kamere.
Poigramo pa se lahko še s številnimi zabavnimi efekti, ki jih lahko dodajamo slikam. Nastale slike pošljemo prek MMS-a ali e-maila. Klik!Kaj je to, na zaslonu cegla...

2 komentarja

PDA ki bere magnetne kartice?

Buy Korea21 - Ja, Korejci so se spomnili naresti tudi dodatek za PDA - takega, ki bere magnetne kartice. Morda boste potrebovali sliko, da si boste to predstavljali: To čudo je torej nekakšen podstavek, na katerega položimo dlačnik. Potem nam PDA lahko bere magnetne kartice in celo tiska. Kot sem z njihove strani razumel, je produkt WSC-M30 namenjen predvsem Compaqovim IPAQom. Zanimivo je tudi to, da lahko s pomočjo tega dodatka na dlančnik priklopimo brezžično omrežno kartico ali ostale podobne stvari...

2 komentarja

Linux PDA-ji na CeBitu

ZDNet - Med množico različnih naprav na CeBitu so se znašli tudi dlančniki, ki temeljijo na posebej prilagojenem operacijskem sistemu Linux. Na ZDNetu so spisali krajši članek o dveh predstavnikih tega dela tržišča. Eden izmed bolj zanimivih predstavnikov je Filewalker, ki je plod znanja inženirjev nemškega podjetja Invair. Njegova posebnost je, da je dlančnik v pravem pomenu besede, saj za njegovo upravljanje potrebujemo samo eno roko. Vse postorimo s kombinacijo treh tipk in koleščka. Ravno zaradi tega Invairjevi inženirji navajajo, da je dlančnik še posebej prirejen za na pot. To potrjuje tudi s svojo težo 98 g, sivinskim zaslonom ločljivosti 160x240 in vzdržljivim ohišjem. Nekaj je govora tudi o Fujitsu-Siemens Pocket LOOXu, vendar pa je, sodeč po napisanemu, ta primerek bolj evolucija, kot revolucija. Več tukaj.

2 komentarja

Virus za mobilne telefone

Wired News - Mobilni telefoni so predstavljali eno izmed zadnjih neosvojenih trdnjav, ki so bile odporne na viruse, vendar nič več. Zadnje čase so se začeli pojavljati tudi virusi za naše ljubljene mobilce. Vendar bati se nič, zaenkrat se problemi pojavljajo samo na Japonskem omrežju i-mode, vendar se kaj kmalu lahko zgodi, da ne boste več varni pri sprejemanju SMS-a. V čem je problem pri i-mode? Pred kratkim so se začele pojavljati čudne reči. Na Japonskem so začeli na veliko zvoniti telefoni na policijah in v gasilskih domovih. Razlog? Vsega je bil kriv virus, ki je bil napisan za mobilne telefone. Tukaj nastopi spet novo vprašanje - kako je virus sploh prišel v mobilne telefone? Preprosto. Vsega je kriv servis DoCoMo, ki omogoča uporabnikom omrežja i-mode, da pregledujejo elektronsko pošto, spletne strani ali uporabljajo kake druge internetne storitve. Uporabniki servisa DoCoMo so bili izpostavljeni (izpostavljenih je bilo približno 13 milijonov mobilnih telefonov) e-mailu, ki je vseboval...

2 komentarja

3G telefoni v Evropi

Microsoft - Omrežje tretje generacije v Veliki Britaniji se pripravlja na začetek delovanja v maju. Manx Telecom (lastnik je British Telecom), ki ima licenco tako za fiksno, kakor tudi za mobilno telefonijo na Otoku, je izjavil, da je maj mesec, ko bo omrežje začelo delovati. Ta datum naj bi bil absoluten in dokončen. NTT DoCoMo pritiska na podjetje in mu je določil 31. maj kot dan, ko mora omrežje zaživeti. Manx se bo verjetno moral zelo truduti, če bodo hoteli prehiteti Japonce, saj se bliža zadnji krog te dirke. Največje vprašanje je bilo, kateri terminali tretje generacije bodo maja pripravljeni in katere bo Manx Telecom uporabil. Pred kratkim so iz japonskega NECa prispeli terminali, nekaj sto telefonov pa naj bi prispelo v nekaj dnevih. Prve storitve v omrežju tretje generacije naj bi bile: video na mobilniku, linijske igre in informacije za turiste. Slednje se sliši malo čudno, saj bodo turisti prišli na Otok z navadnimi GSM/GPRS telefoni, ki ne izkoriščajo vseh možnosti modernega...

3 komentarji