»

Prvi kompaktni digitalni fotoaparat z dvema lečama

več strani - Kot je danes zaslediti na več novičarskih straneh, je Kodak predstavil nov digitalni fotoaparat zanimive zasnove. EasyShare V570, kakor se zadeva imenuje, namreč vsebuje tako lečo s trikratno povečavo, kot jo poznamo iz večine kompaktnih aparatov, kot tudi fiksno širokokotno z goriščnico ekvivalentno 23 mm.

Za malo manj kot 400 zelencev bo uporabnik deležen še tipala z ločljivostjo 5 megapikslov, snemanja filmov s 30 fps s kompresijo MPEG-4 ter solidnega 2,5-palčnega zaslona. Fotoaparat ima vključeno tudi opozarjanje pred stresenimi slikami ter, po prvih testih sodeč, presentljivo dober panoramski način slikanja.

Vsekakor je pristop zanimiv, kar zna Kodak ohraniti na...

15 komentarjev

Katera znamka CD-R medija?

CD Freaks - Vsakič, ko se odpravite v "neko veleblagovnico" po zalogo praznih zgoščenk, ker si pač morate narediti varnostno kopijo vašega 120 GB diska ([;)]), se je dobro vprašati, katero znamko medija kupiti. Na tem naslovu si lahko preberete zanimiv članek, ki govori o tem. Ste vedeli, da je dejanskih proizvajalcev medijev zelo malo, a preprodajalcev ogromno? Da preprodajalci menjajo proizvajalce kot sveže spodnjice? Tako da se lahko kaj kmalu zgodi, da bodo zgoščenke, do včeraj označene kot zanič, že jutri postale kakovostne, le zaradi menjave izvorne tvrtke zgoščenke. Razprtije [:D]. Klik!

1 komentar

Plavajoči digitalni fotoaparat

Ars Technica - Zgodba govori o digitalni kameri, ki je bila za vedno spremenjena potem, ko je padla lastniku v bližnji ribnik. Potem, ko je lastnik izbezal 800 ameriških dolarjev vrednega Nikona Coolpix 900, je Farrell Eaves prezivel nekaj naslednjih dni ob sušenju le-te. Potem, ko je preizkusil vse mogoče metode (sušenje na zraku, pihanje, sušenje v pecici, privezal jo je tudi na vetrobransko steklo avtomobila,...) in je bil prepričan, da se je ne da več posušiti, jo je seveda prižgal. Nekatere slike, ki jih je dobil, izgledajo kot delo pravega umetnika.

0 komentarjev

Odklepanje Intela

DWPG - Najvecji problem pri Intelovih procesorjih (poleg cene seveda >:D ), je zagotovo zaklenjen mnozilnik, oz. nezmoznost, da se ga odklene.No, tega problema so se lotilili na DWPG.com, kjer so z malo truda in kar precej orodja 'uspesno' odklenili PII266. Poučno branje za vse nagnjene k destrukciji :D Se link !

4 komentarji

5 GB za fotoaparat?

The Register - Medtem, ko je že za vsak megabajt na 'pametnih karticah', ki jih uporabljajo recimo digitalni fotoaparati, potrebno odšteti malo bogastvo, pa je onim, najzahtevnejšim (ter hčerkicam naftnih mogotcev) na voljo 5 GB PCMCIA (tip 2) disk. No, na večini (predvsem cenejših) modelov fotoaparatov te reže ni, je pa na nekaterih (dražjih), ter seveda prenosnih računalnikih. Cena? Sodeč po The Register-u, je priporočena cena za Kingston Technology-ev DataPak 359 angleških funtov plus davek.

4 komentarji

Vodno hlajenje - od a do ž

OC Prices - Za vse tiste, ki preprosto ljubite modifikacije, hočete narediti svoje vodno hlajenje in hkrati preprosto nimate preveč strani, ki opisujejo ta zelo zapleten postopek, si oglejte še eno v množici strani. Avtor te strani trdi, da je popolni začetnik ter navaja, da če je njemu uspelo, lahko uspe vsakomur. Vodno hlajenje je vgradil v ohišje midi-tower, uporabil 600 l/h črpalko, 80W peltierev element,... Zelo zanimivo ter lepo pregledno branje, podprto z veliko slikovnega gradiva. Edina stvar, ki je pri mojem branju tega članka ostala odprto vprašanje je, kako za vraga je človek z 80W peltierevim elementom na Pentiumu III 866 dobil -20 stopinj celzija med mirovanjem računala! Jaz imam 733 MHz računalo, takisto hlajeno z vodo inu 80W peltier elementom, pa se mi temperature v idlanju gibljejo le okrog ničle... Zanimivo...

0 komentarjev

Digitalno fotografiranje: danes in jutri

Ars Technica - Digitalni fotoaparat je bil včasih znak prestiža, vendar so tako kot vse druge stvari tudi le-ti postali dostopni širšim množicam. Četudi so se premožnejši včasih lahko bahali s svojim digitalcem, se niso morali ravno pohvaliti s kvaliteto slik. Slike, ki so jih izvrgli digitalni fotoaparati, niso mogle konkurirati slikam analognih fotoaparatov (tistih na film). Do danes se je marsikaj spremenilo. Na Ars Technici so napisali zanimiv članek o tem, kako se je digitalna fotografija spreminjala in kaj lahko pričakujemo v prihodnosti.
Kljub temu, da so digitalni fotoaparati močno napredovali, sem še vedno mnenja, da so analogni fotoaparati še vedno tisto pravo. Ali hočete digitalni ali navadni fotoaparat, pa itak najbolje veste sami.

4 komentarji

Pomnilnik prihodnosti

Digit Life - Vse hitreje se bližamo fizični omejitvi materialov, ki jih uporabljamo za izgradnjo čipov in tako se znanstveniki zatekajo k popolnoma drugačnim metodam za doseganje svojih ciljev. V prihodnosti bodo potrebe po pomnilniku velikanske, toda trenutna tehnologija že kaže znake staranja. Na Digit-Lifu si lahko preberete zanimiv članek o prihodnosti pomnilnika. Trenutno sta vidni dveglavni smeri razvoja, holografska in molekularna. V članku je podan dober pregled obeh. Priporočeno branje za vse željne znanja!

0 komentarjev

Kateri svinčnik za odklepanje?

Overclockers.com - Heh, nisem si mislil, da bodo naredili znanost še iz izbire svinčnika za odklepanje SocketA procesorjev. Toda overclockerji s(m)o znani po tem, da znamo zatežiti glede vsake podrobnosti... kar vprašajte kakšnega prodajalca v računalniški trgovini . Kakorkoli, na Overclockers.com si lahko preberete zanimiv članek o pravilni izbiri svinčnika za odklepanje procesorja. Seveda je vsem jasno, da so si svinčniki različni med seboj, saj eni bolje eni pa slabše prevajajo elektriko (nekateri svinčniki vsebujejo karbon, ki ne prevaja ampak IZOLIRA elektriko!). Ko pomislim na vsa poročila o neuspešnem odklepanju procesorjev iz Foruma naenkrat vsa zadeva dobi velik pomen. Torej, da skrajšam: pravi svinčnik za odklepanje mora v mini vsebovati čimveč grafita, saj je v našem primeru grafit prevajalec. Najboljši so mehki umetniški svinčniki, izogibajte pa se večini trdih tehničnih in obrtniškim svinčnikom! Upam, da to komu pomaga......

4 komentarji

Vodno hlajeni fotoaparat

3ag - Ah, tukaj pa je nekaj svežega. Priznajte, da ste se že naveličali raznih vodnih hlajenj računalnika in bi bili veseli česa novega. Ok, kaj pa recimo vodno hlajenje fotoaparata? Heh da, neki tip se je celo spravil narediti čisto pravi vodno hlajeni fotoaparat. Zadevo rabi za astrofotografijo (slikanje zvezd, meglic...), in za uspešen posnetek je potrebno film čimbolj ohladiti (hm več o razlogih in metodah si preberite kar na njegovi strani ). Zato je uporabil metodo vodnega hlajenja s peltierjem, ki jo overclockerji še kako dobro poznamo. Projekt je zelo zanimiv in dobro dokumentiran, tako da res priporočam ogled. Wild stuff!

vir: 3ag

vir: 3ag

4 komentarji