»

Primerjava dveh zvočnih formatov

CNet - Prvi format stiskanja zvočnih datotek, ki jih je spravil na neko normalno velikost za prenos po spletu, je gotovo MP3. Žal je kompresija tudi tu, podobno kot pri JPG-ju za slike, izgubna. V času dostopa na klic in ISDN-povezav smo večidel rabili MP3-je kakovosti 128 kbps, danes pa so jih zamenjali kakovostnejši in požrešnejši 320 kbps, variabilna kompresija in drugi formati. Pa res ločimo razliko med njimi?

CNet piše o zanimivem poskusu, kjer so poslušalcem predvajali iste pesmi, zakodirane v formatih 48 kbps AAC+ in 160 kbps OGG. V tiho sobo so zvlekli nekaj ljudi, jim nadeli vrhunske slušalke za 500 funtov, priključene na najboljšo zvočno kartico, in zavrteli pesmi - na slepo. Rezultati so zanimivi: kar tretjini se je 48 kbps AAC+ zdel boljši od 160 kbps OGG. Vsi posnetki so bili vzorčeni z istega CD-ja. Prav te dve nastavitvi so pri CNet zbrali zato, ker Sky Songs ponuja plačljive pesmi v prvem, Spotify pa v drugem. Poudariti velja, da ne gre za kak posebej podroben test vpliva...

34 komentarjev

Barton XP 3000+ ter Pentium4 3.0 G

OC Workbench - Na OC Workbench so se lotili testiranja dveh najmočnejših procesorjev -- Bartona, ki podpira 200 MHz zunanje vodilo, in P4 s 800 MHz FSB. Naj povem še, da VIA in SiS še nista izdala ustreznega čipovja, ki bi podpiralo procesorje Barton na 200 MHz vodilu, medtem ko se nVidia lahko pohvali že z njenim nForce2 s podporo dvokanalnemu pomnilniku. Na drugi strani pa Pentiume4 na 800 MHz FSB podpira le Intelov Canterwood (i875P), v prihodnosti pa kanimo ugledati še Springdale. Preberite si celoten test.

0 komentarjev

LCD zaslonček preko USB

ExtremeMHz - LCD ekrančki so priljubljeni med modifikatorji, saj lahko prikažejo vse od temperature procesorja pa do glasbe, ki jo poslušamo v Winampu. Večina zaslončkov ima zeleno osvetlitev -- modra je res zelo redka. Tale predstavnik miniaturnih tekočih kristalov se priključi preko USB vtiča, osvetljujejo ga modre LED diode. Na žalost ima tudi slabost in sicer velikost, saj ima le 2 vrstici po 20 znakov. Poleg samega ekrana boste v kompletu dobili še CD z vso potrebno programsko opremo in pa seveda kabel, ki povezuje računalnik s prikazovalnikom.

6 komentarjev

TDK External USB 2.0 CyClone

Hardware Zone - TDK External USB 2.0 CyClone se imenuje nov eksterni (zunanji) CD-zapisovalnik podjetja Teac, ki ga priklopimo na USB 2.0, oziroma na različico 1.1, če vaš računalnik novejše ne podpira. CDje bere z 48x, prav tako piše, prepise pa s 16x hitrostjo. Izgled "pekača" je zelo atraktiven in bo gotovo pritegnil marsikaterega kupca. Na Hardware Zone so o njem (pa ne o izgledu, temveč "pekaču" [:D]) spisali obširen članek, ki si ga je vredno ogledati, klik!

0 komentarjev

Prvi slovenski brezplačen DynDNS servis

Jaz - V Sloveniji smo dobili prvega resnejšega in brezplačnega ponudnika DynDNS servisa, ki je po 10 mesečnem razvoju razvil aplikacijo, ki se lahko kosa z DNS2GO ali DynDNS.Org. Imate dinamičen IP (naprimer ADSL uporabniki) in želite postaviti svoj strežnik, ki bo dosegljiv na naslovu *.streznik.org? Potem je to kot nalašč za vas. Več informacij in potrebno programsko opremo lahko dobite na tem naslovu. Kaj pa zanesljivost? To bo pokazal čas...

4 komentarji

CyClone CD Revo CD-RW 32X/10X/40X

CNet -

Želite eksterno CD-RW enoto, ki se povrh vsega ponaša tudi s kul izgledom? CyClone CD Revo CD-RW odlikuje poleg tega še preprosta nastavitev, tako da je prenos od enega računala na drugega kar najmanj boleč. Podpira, tako kot vse Plextorjeve enote, buffer underrun zašščito Burn-Proof.

Dobro se obnese tudi pri zajemanju zvočnih podatkov na disk, saj naj bi posnel 27 minut dolgo pesem v 52 sekundah (to seveda brez kompresije, da se razumemo, samo CD v WAV). Za peko 400 MB velike datoteke na prepisljiv medij potrebuje 10 min in 17 sekund.

Seveda pečka deluje tudi na Mac računalnikih, seveda s potrebno programsko opremo.

Na computers.cnet.com si lahko preberete še:

3 komentarji