»

Izšel GNOME 3.4

vir: GNOME
GNOME - Pol leta po izidu zadnje verzije je pred nami nova inačica odprtokodnega namizja GNOME 3.4, ki nadaljuje delo iz prve verzije tretje generacije. Bistvenih sprememb tako ni, je pa cel kup - avtorji pravijo 41.000 - manjših popravkov, izboljšav in nadgradenj.

Brskalnik Epiphany se po novem imenuje Web in je po videzu precej lažji, saj vsebuje le nujno potrebne elemente za brskanje po spletu - gumba naprej in nazaj, vrstico za vpis naslova in ikono za prikaz polnih menijev. Novo ime nosi še Palimpsest, ki je odslej preprosto Disks. Nov ličnejši videz pa je dobila tudi večina ostalih aplikacij, med njimi Documents in Contacts, ki ima poleg tega še izboljšano podporo za neopaznejše delo z...

2 komentarja

Takedown zoper Mafiaa Fire neuspešen

Logotip vtičnika Mafiaa Fire. Ime je parodija na ameriško združenje Mafiaa, ki predstavlja glasbeno in filmsko industrijo (brez heca, mafiaa.org) in Enoto za priseljence in carino (ICE, angl. led), ki na podlagi prijav založniške industrije izvaja zasege

vir: TorrentFreak
TorrentFreak -

O številnih zasegih domen piratskih spletnih strani - in občasno tudi povsem nedolžnih - smo že precej pisali. S tem se v ZDA na veliko ukvarja vseprisotna Enota za priseljence in carino (ICE) pri Ministrstvu za domovinsko varnost, kljub temu, da za to nimajo jasne pravne podlage (zakon je še v proceduri). Ideja za zasegi je širši javnosti znatno otežiti dostop do piratskih vsebin.

Zaseg domene že sam po sebi ni pretirano učinkovit, saj lastniki stran preprosto preselijo na alternativno domeno, njen naslov pa uporabniku hitro in učikovito sporočijo po že vzpostavljenih kanalih (twitter, facebook, žanrski forumi). Da bi bilo vse skupaj še lažje, je švedska civilna iniciative eZee.se sredi aprila objavila dodatek za brskalnik Firefox, imenovan Mafiaa Fire Redirector (na sliki, glej še razlago imena), ki vodi...

7 komentarjev

Izšel GNOME 3.0

Ars Technica - Včeraj je izšla nova različica odprtokodnega namizja GNOME, ki je največja konkurenca KDE v Linuxu. Zadnja velika izdaja je stara že devet let, ko je izšel GNOME 2.0, od tedaj pa so redno izhajale podverzije, nazadnje 2.32 lanskega septembra. Zato ni presenetljivo, da najdemo v trojki vrsto izboljšav, novosti in popravkov.

Takoj na začetku ugledamo prenovljeno uporabniško lupino, ki jo je GNOME poizkušal uvesti že precej časa. Leta 2005 se je pojavil Topaz, to je bilo kodno ime za nov videz, ki pa se ni prijel. Vse do leta 2008 se ni zgodilo nič, nato pa se je kolesje razvoja pričelo počasi vrteti. Začel se je projekt GNOME Shell, ki je kasneje postal del uradnega GNOME 3.0 in vrhunec dosegel v novi grafiki pravkar izdane verzije. Pri...

28 komentarjev

Windows 7 prispel bučno

Tik pred začetkom predstavitve Windows 7

vir: CNet
CNet - Včeraj je bil velik dan za Microsoft, saj so uradno izdali nov operacijski sistem Windows 7. Sam sistem je bil sicer končan (RTM) že pred natančno tremi meseci in tisti bolj zagnani uporabniki so ga lahko na različne načine kupili že od takrat, sedaj pa je na policah v računalniških trgovinah dostopen sleherniku. Kot Microsoftu pritiče, je bila uradna predstavitev ustrezno pompozna. Največji dogodek se je odvijal v New Yorku.

Vse skupaj se je dogajalo v Skylight Studios, kamor so obiskovalce začeli spuščati že ob pol enajstih, pol ure pred začetkom. Tedaj je vse zbrane nagovorila Tami Reller, Microsoftova podpredsednica, ki je omenila, da je beta verzije Windows 7 pomagalo testirati osem milijonov ljudi. Kasneje se je...

72 komentarjev

Izšel Django 1.0

Slo-Tech -

Po treh letih razvoja in številnih izboljšavah smo končno dočakali izid enega najpriljubljenejših ogrodij za razvoj spletnih aplikacij (angl. web framework) za Python -- Django 1.0. Opis številnih novosti najdete v uradni objavi izdaje, če omenim samo tiste, ki so bile dodane pred kratkim, pa so to izboljšava programa (app) za generiranje administratorskega vmesnika (newforms-admin), 100% združljivost z WSGI, ki postaja standard na področju spletnih vmesnikov za Python, nov program za komentarje, GeoDjango ter številne spremembe ORM-ja in ostali popravki.

Po dolgem času uporabe razvojne različice iz Djangovega Subversiona, se avtor sprašuje, če se bo sploh lahko navadil na kontinuirano izdajo novih različic.

6 komentarjev

Prihaja Ubuntu 8.04

vir: Ubuntu
Ubuntu - Čez dober mesec dni bo izšla nova različica Linux operacijskega sistema Ubuntu 8.04. Za vse, ki ne morete počakati in bi morda želeli sodelovati pri preizkušanju, je že na voljo Ubuntu Hardy 8.04 beta z namizjem GNOME 2.22. in sredico 2.6.24. Priložena sta tudi brskalnik Firefox 3 beta 4 ter program PulseAudio.
Prehod iz operacijskega sistema Windows je olajšan z aplikacijo Wubi, ki omogoča namestitev ali odstranjevanje Ubuntuja na enak način, kot poteka namestitev običajnih Windows programov. Za namestitev ni potrebno določiti posebne particije in spreminjati obstoječega bootloaderja.



Obljubljajo, da nova različica uporabniku omogoča preizkušanje Ubuntuja na enak način,...

157 komentarjev

Tipkovnica Optimus končno naprodaj

engadget - Po dolgoletnem čakanju smo končno dočakali začetek prodaje tipkovnice izpod rok studia Art Lebedev, ki sliši na ime Optimus Maximus.

V roke so jo dobili pri Engadgetu, kjer je bil odziv precej mešan. OLED zaslončki bi naj bili zelo svetli in z dobrimi barvami, preklapljanje med načini je skoraj trenutno (z izjemo MacOSa, kjer težavo že odpravljajo), tipke se dajo zlahka menjati, program za konfiguriranje je odličen. Kritika pa je letela na sam občutek pri tipkanju, saj naj bi kljub kvalitetni mehanski izdelavi pritiskanje tipk zahtevalo precej sile.


Cenovna nalepka za ta tipkalni stvor se bo začela pri 370€.

31 komentarjev

Fedora Core 3

Lugos - Končno smo spet dočakali novo posodobitev ene izmed uporabniku najbolj prijaznih in prav tako najbolj popularnih distribucij operacijskega sistema Linux, Fedore Core 3.

In kaj je novega? Večinoma so samo posodobljene različice glavnega programja. Tako da sedaj v srcu teče jedro 2.6.9, poleg pa dobite na izbiro namizje Gnome 2.8 ali pa KDE 3.3. Med ostalim programjem, najdete tudi na nabasanih štirih ploščkih zdaj končno tudi Mozillo Firefox 1.0PR ter Mozillo Thunderbird 0.8, ni pa jim ušel niti Ximian Evolution 2.0.

Če želite preizkusiti to novo izdajo, imate uraden seznam zrcalnih strežnikov, slovenski zrcalni strežnik ter tudi Torrent datoteko.

Na novico nas je opozoril moj_nick.

Pripravite flejmthrowerje™.

9 komentarjev

GNOME 2.2.1

GNOME - Projekt GNOME je 16. marca naznanil izid GNOME 2.2.1 -- nove različice priljubljenega namizja za operacijski sistem Unix in njegove izpeljanke, znanega predvsem uporabnikom Linuxa. Je tudi privzeto okolje najbolj razširjene distribucije Linuxa -- Red Hat. Serija 2.2.x je namenjena odpravi hroščev, prevajanju in splošnim izboljšavam in olepšavam. Nadgradnja na različico 2.2.1 je priporočena vsem, saj vsebuje najboljšo izdajo Nautilusa (upravljalnika datotek) doslej, ki je hitrejša in stabilnejša od prejšnjih.

Natančnejša predstavitev serije 2.2.x, slike in prenos so na voljo na njihovi strani.

1 komentar

Distribucijska eksotika

Kiberpipa - Vam je dolgčas? Je vaše spolno življenje pusto? Želite preizkusiti kaj novega? Če ste na katero od vprašanj odgovorili pritrdlino, potem berite naprej! (Minmax pa zveni kot Top Shop prodajalec -- alien-w)
Za popestritev bivanja z vašim življenskim sopotnikom (računalnikom) vam v KiberPipi pripravljamo distribucijsko eksotiko - namestitveno delavnico Slackware in Gentoo Linuxa.
  • Slackware je smatran kot "originalna linux distribucija". Spada med ene najstarejših distribucij in je temu primerno tudi dorasla. Na Distrowatch stoji na 7. mestu po popularnosti;
  • Gentoo pa je ena najnovejših distribucij in temelji na samem "source-code", kar pomeni, da se vsak paket pri instalaciji optimizira po konfiguraciji sistema, za lahkoto uporabe pa skrbi portage - sistem podoben ports sistemu za BSD ... sliši se komplicirano, ampak ni [:))]. Za informacijo: na Distrowatch kotira po priljubljenosti na 3. mestu, takoj za Mandrake in RadHat
Več informacij o tem, kaj potrebujete za udeležbo in kje se...

1 komentar