»

Študija: med dobrim počutjem in čemenjem pred zasloni ni zaznavne povezave

ScienceDaily - Ni prav veliko dokazov, da bi količina časa preživetega pred zasloni naprav vplivala na splošno počutje najstnikov, v nasprotju z veliko večino dosedanjih, ugotavlja študija, narejena na Oxford Internet Institute. Še več, avtorji trdijo da igranje, gledanje video vsebin ali brskanje po spletu celo neposredno pred spanjem nima usodno škodljivih učinkov na mentalno zdravje posameznika. Vsekakor pa...

4 komentarji

Aplikacija za tolmačenje na telefonih iz Toshibe

ComputerWorld - Poročali smo že o aplikaciji za iPhone, ki jo je razvil profesor s Carnegie Mellon University in je namenjena simultanemu prevajanju iz angleščine v španščino in nazaj. Podobno reč razvijajo tudi Azijci, le da so se omejili na svoje jezike. Toshiba je namreč razvila nov sistem, ki se bo namestil na prenosne telefone in bo omogočal prepoznavanje glasov in prevajanje med angleščino, kitajščino in japonščino. Gre za okleščeno verzijo aplikacije, ki jo Toshiba že prodaja za PC-je na Japonskem in obvlada te iste jezike.

V teoriji je delovanje preprosto. Najprej telefon prepozna izgovorjene besede, jih razkosa na posamezne pomene, nato jih prevede bodisi s statistično bodisi z metodo na osnovi pravil in naposled sintetizira zvok prevedenega besedila. Statistična metoda deluje na osnovi verjetnosti in besednega reda, ki ju uporabi za konstrukcijo prevoda. Tak način aplikacija ubere za prevode angleško-kitajsko, kitajsko-angleško in kitajsko-japonske, medtem ko se ostale smeri in...

0 komentarjev

Predstavljen Verizon Droid, Googlova glasovna navigacija, druge napovedi

vir: engadget
engadget - Pretekli teden je bil za vse, ki jih zanimajo novice o operacijskem sistemu Android in z njim povezanimi mobilnimi telefoni, nadvse zanimiv. Pred dvema dnevoma je Verizon uradno predstavil telefon Motorola Sholes oz. Droid, kot je poimenovan v njihovi preobleki. Za (bodoče) Verizonove naročnike bo naprodaj od 6. novembra, skupaj z naročnino pa bo stal $200. Vtise iz prve roke lahko zdaj preberete tudi pri Engadgetu, kjer so nad telefonom prav tako navdušeni, a imajo, podobno kot pri Boy Genius Report, nekoliko mešane občutke o tipkovnici. Znana je tudi cena za posebna docka, ki telefon spremenita v multimedijsko postajo/budilko oz. v avtomobilsko navigacijsko napravo z glasovnim usmerjanjem. Za vsakega od dveh dockov bo...

23 komentarjev

Delite Windows Mobile aplikacije sami s seboj!

engadget - V sklopu predstavitve Windows Mobile 6.5 je Microsoft zagnal še Windows Marketplace, spletno trgovino za aplikacije, ki je konkurent Applovemu AppStore-u. Po prvotnih napovedih naj bi bilo moč aplikacije, kupljene na Marketplace-u, deliti med pet različnih Windows Mobile naprav. Slednje sicer drži, a sprva je bila domneva, da pod 5 naprav spada kupec in štirje prijatelji, s čimer bi bilo preizkušanje aplikacij enostavno in udobno. A ker ob registraciji na Windows Marketplace podate svoj Windows LiveID, slednji pa se uporablja tudi na napravi (in ga nadzira aplikacija), ta pogoj pomeni 5...

1 komentar

Ta teden kazen Intelu

Reuters - Poročali smo že, da se EU pripravlja, da bo kaznovala Intel zaradi zlorabe monopolnega položaja. Več virov trdi, da se bo to zgodilo še ta teden. Reuters piše, da se naj bi to zgodilo jutri. Višina globe, ki jo bodo naložili Intelu, še ni znana, je pa navzgor omejena na 10 odstotkov letnega prometa, kar bi v Intelovem primeru znašalo 3,8 milijarde dolarjev.

Jabolko spora so popusti, ki jih je Intel ponujal izdelovalcem računalnikov, če so ti omejili ali črtali uporabo AMD-jevih čipov v svojih sistemih. Intel je namreč proizvajalcem postavil zgornje meje, koliko odstotkov sistemov z AMD-jevimi procesorji še lahko prodajo. NEC-u so jih dovolili 20 odstotkov, HP-ju pet, Lenovu in Dellu pa sploh nobenih, če so želeli dobiti poceni procesorje. Pričakuje se, da bo Evropska komisija poleg globe od Intela zahtevala še ukinitev spornih popustov. Intel vztraja, da niso storili nič nezakonitega.

24 komentarjev

Gmail za vsakogar

Slo-Tech - Že kar nekaj časa je minilo, odkar nas je Google presenetil s storitvijo Gmail, vendar je takrat to omejil le na povabila. Tako si, če si si zaželel poštni predal pri Google-u in tako 2+ GB prostora za e-pošto, potreboval povabilo. Sedaj Google počasi ukinja tudi to in na ta način lahko vsakdo pridobi svoj e-poštni naslov.

Edini pogoj je ta, da mora vsak uporabnik navesti številko svojega mobilnega aparata, kamor mu bo poslana aktivacijska koda. Glede na to, da ima danes že skoraj vsakdo svoj mobilnik, naj tak način registracije ne bi povzročal večjih težav. Google je to omejil tudi tako, da lahko na eno GSM številko dobite le en e-poštni predal s čimer poskuša zaustaviti potencialne pobudnike pošiljanja nezaželene e-pošte. Storitev zaenkrat deluje le v Združenih državah, a Google dela na tem, da bo to čimprej omogočeno tudi v ostalih državah širom sveta.

22 komentarjev

Vam je vroče?

Slo-Tech - Poletni dnevi so prišli, vaš računalnik pa ustvari preveliko toplote. Kaj narediti, da mu bo lepo in udobno, če se omejimo samo na ventilacijo? Tole, čeprav je mentalno zdravje osebka po nekajdnevnem poslušanju hrupa vprašljivo [:D].

16 komentarjev

Modifikacija

Slo-Tech - O tej modifikaciji ni pisati kaj dosti, saj je avtor naredil svoje ohišje iz ničle ter pokomentiral ves proces nastajanja le-tega. Končni izdelek? Kockasta oblika, kompaktna velikost, osvetljenost iz vseh strani ter zelena zavist s strani prijateljev. Klik! Še slika:

2 komentarja

Modifikacija

Slo-Tech - Ta modifikacija je ravno v pravšnji meri neresna, da jo lahko brez slabe vesti uvrstim v sobotne novice [:D]. Na tej strani si lahko pogledate, kako modificirati svoj gumb za vklop računalnika tako, da bo le-ta izgledal kot tisti, ki ga videvamo v ameriških patriotskih filmih, s katerim predsednik detonira atomsko bombo. Vas mika [:D]?

4 komentarji

Velikost je pomembna

Legion Hardware - Torej, če imate radi velike stvari, si lahko na Legion Hardware ogledate, kako lahko izprijen človeški um pride do zamisli, da iz svoje ozke grafične kartice naredi debelo zverino, samo da bi pridobil kakih 10 sličic v sekundi pri igranju Q3A. Človek je za predelavo svojega GF4 uporabil kar 3 hladilnike! Slike pa ne bom priložil - zaradi mentalnega zdravja. Klik!

5 komentarjev