»

Highpoint z 1,2 GB/s SATA RAID kontrolerjem

TG Daily - Podjetje Highpoint je računalniški trg obogatilo z novim SATA RAID kontrolerjem ( RocketRAID 2522), ki bi naj v striping RAID načinih omogočal prenose do 1200 MB/s. Kartica je primarno zasnovana za namestitev v PCIe x8 vmesnik, vendar jo lahko vstavimo tudi v PCIe x16 slot. V osnovi lahko na kontroler preko dveh internih mini-SAS konektorjev priključimo osem SATA I ali SATA II trdih diskov, s posebnim zunanjim razdelilcem pa lahko z RocketRAID 2522 povežemo tudi do 40 trdih diskov. Podprti RAID načini so 0, 1, 5, 10 in JBOD, pri čemer nadzor in urejanje povezanega diskovja poteka preko spletnega vmesnika. Cena kontrolerja še...

4 komentarji

Seagateov Serial-ATA disk

Envy News - Serial ATA je standard, ki je povzročil obilico veselja med računalničarji. Ko je bil najavljen, smo vsi pričakovali prve enote, a je do splavitve preteklo še veliko vode. Počasi (a vztrajno) smo videvali prve PCI kontrolerje za Serial ATA, nato opažali splavitev osnovnih plošč s podporo standardu, in tako dalje. No, do danes je na žalost Seagate edino podjetje z izdanim trdim diskom s podporo temu standardu, a se mu, kot kaže, kani kmalu pridružiti tudi Maxtor. Ostali bodo, po načelu "vodi me, o cenzor moj", sledili kmalu [:D]. Na Envy News so spisali obsežen test Seagateovega 120-gigabajtneža, ki deluje na SATA vodilu. V kopici opravljenih testov so ga primerjali s 120-GB Seagateom na starem ATA vodilu, ter bili z enoto razmeroma zadovoljni. Klikus!

4 komentarji

Epox predstavil ploščo s krmilnikom Serial ATA

The inquirer - Napovedi so napovedovale, da bomo prve plošče s krmilniki Serial ATA ugledali šele jeseni, vendar pa jih bomo očitno deležni še v tem mesecu. Epox je namreč predstavil EP-8K5A2, ki bazira na čipovju KT333 in podpira naprave USB 2.0 ter ima vgrajeno LAN kartico. Poleg tega se lahko Epoxov izdelek pohvali tudi s tremi režami za pomnilnik PC2700 DDR SDRAM, šestimi PCI režami, 1 AGP 4x režo, solidnim šestkanalnim zvočnim čipom, značilnim debug ekrančkom in dvema IDE priključkoma. Epox obenem še dodaja, da bo plošča namenjena zahtevnim uporabnikom, saj bo bojda ena izmed najbolj prijaznih navijanju in najbolj stabilnih. Bojda bo ponujala tudi RAID. Več o njej si preberite tukaj.

0 komentarjev

DFI bo predstavil Serial ATA

I Am Not A Geek - DFI naj bi kmalu predstavil nov vmesnik za naše diske, Serial ATA imenovan. To naj bi bila tehnična demostracija novega standarda, ki bo v svet namiznih računalnikov prinesel prenose reda 150 MB/s in več, kar bo že primerljivo s standardom SCSI. Stvar bo boljša tudi zato, ker bo imela tanjše kable - kolikor je meni znano, naj bi Serial ATA imel namesto sedanjih 80 žil le štiri - dve za signal in dve za maso. Torej, da povzamem, Serial ATA naj bi prinesel hitrosti, primerljive z SCSIjem, na en kontroler bo možno obesiti več kot štiri diske in nenazadnje nam ne bo več treba delati doma-spacanih okroglih kablov.

12 komentarjev

Podrobnosti o SerialATA

CNet - Na CNetu se je pojavilo še nekaj dodatnih informacij o SerialATA. Kot veste iz prejšnjih novic, so ravno te dni bili postavljeni prvi standardi in razvoj se bo začel s polno paro. Pa poglejmo, kaj nas čaka v prihodnjih letih:

Lastnost/Standard Ultra Serial ATA 1500 Ultra Serial ATA 3000* Ultra Serial ATA 6000*
Maksimalna prepustnost 1.5Gbit/sec 3Gbit/sec 6Gbit/sec
Prvi primerki sredina 2001 sredina 2004 sredina 2007
Konektor / Enak, kot pri Ultra Serial ATA 1500 Mogoča sprememba
Kabel / Enak, kot pri Ultra Serial ATA 1500 Mogoča sprememba
Pin-to pin kompatibilnost / Pin-to-pin kompatibilen z Ultra Serial ATA 1500 Pin-to-pin kompatibilen z Ultra Serial ATA 3000, mogoče tudi ATA 1500

2 komentarja

Serial ATA specifikacije končno začrtane

Serial ATA - Voditelji računalniške industrije so danes najavili, da so končali pripravo prvih specifikacij za Serial ATA protokol. Šlo bo za napreden vmesnik za povezavo različnih pomnilniških pogonov (trdi diski, CD/DVD enote...) z matično ploščo računalnika. Novi vmesnik bo na začetku zagotavljal prepustnost 1.5Gbps, pozneje jo bodo povečali na 2x in 4x vrednost. Ultra SATA/1500 bo predstavil povsem nove priključke za diske, ki bodo bolj pripravni od trenutnih ploščatih kablov, naprave pa bodo porabile manj energije. Če vas o tej tehnologiji zanima več, obiščite http://www.serialata.org/.

0 komentarjev

Serial ATA... sanje ali resničnost?

Intel - Redni bralci Slo-Techa se boste spomnili, da smo že kar nekaj časa nazaj poročali o novem vmesniškem standardu za trde diske, Serial ATA, oziroma Ultra SATA/1500. Lepo je vedeti, da se nekaj dejansko premika v tej smeri, saj je Intel v uradni izjavi za javnost sporočil, da so skupaj s podjetji APT, Dell, IBM, Maxtor, Quantum in Seagate končali delo na osnovni zasnovi novega standarda. Na žalost se še nič ne omenja datum izida, toda po prejšnjih podatkih naj bi se prvi diski za Serial ATA pojavili leta 2002. Vsekakor bo to velik dan za računalništvo, saj bodo tedaj diski začenjali dosegati prenose 1.5Gbit/s, pozneje pa celo dva- ali štirikrat toliko. Slin!

0 komentarjev