»

Vodič po BIOSu

Ars Technica - Vsi, ki še ne veste, kako vključiti 4-way interleaving opcijo na vaših osnovnih ploščah, ter tisti, ki bi si radi pohitrili sistem preko BIOSa, a jim opisi kot so "RAS-to-CAS delay" ter "Spread Spectrum Modulated" pomenijo popolnoma nič, hitro skočite na poučen članek po funkcijah BIOSa, ki so ga spisali na Ars Technici. V članku so se posvetili predvsem nastavitvam pomnilnika ter procesorja, zajemajo pa tako nove kot stare nastavitve, nekatere specifične za DDR, druge za SDR sisteme. Klik!

0 komentarjev

Sedemnajst let Tetrisa!

Slashdot - Včeraj je minilo 17 let, odkar je Alexey Pazhitnov na svojem abaku sprogramiral igro, ki je zasvojila cel svet. Seveda govorim o Tetrisu, eni izmed tistih iger, ki so se zapisale v zgodovino računalniške zabavne industrije in so razlog za prihod tajnic v službo (poleg sproščenih šefov [:D]) ter delajo družbo marsikateri zdolgočaseni duši na tem svetu. Na tej strani si lahko ogledate zgodovino in pravo malo evolucijo tetrisa, tukaj pa še članek na Slashdotu.

6 komentarjev

VIA presedlala na DDR333

The inquirer - Zaradi zamude QBM (Quad Band Memory) modulov naj bi VIA najprej v svoja čipovja dodala podporo DDR333 pomnilniku. Ta preobrat se je zgodil zato, ker VIA ve, da rabi hitre plošče za tako AMD Athlon kot Pentium 4 procesorje. Najave naj bi se zgodile zelo hmalu, VIA pa naj bi začela s KT333 čipovjem za Athlone in P4X333 čipovje za P4. Viri so The inquirerju zatrdili, da naj bi bilo čipovje hitrejše kot katerokoli DDR333 čipovje Viinih rivalov. Poleg tega naj bi imela VIA še eno "prednost". Čipovje bo uporabljalo poseben QDR buffer, s čimer bo dvignila zmogljivosti v primerjavi z drugimi DDR333 čipovji.

0 komentarjev

Nov BIOS za Elite K7S5A

Slo-Tech - Koci je bil zopet priden. Hvala!

Za vse tiste, ki ste imeli probleme z ECS-ovimi ploščami, predvsem Elite K7S5A (z LAN ali brez), šlo je predvsem za to, da nekateri novejši Athlonovi procesorji, niso delali na taktu 133/133, prihaja razveseljiva novica. ECS je namreč izdal nov BIOS, ki te težave odpravi, hkrati pa nudi tudi podporo 2000 in več gigaherčnim Athlonom. Novi BIOS si lahko snamete tukaj!

6 komentarjev

Popravljanje BIOS-a

Sysopt - BIOS čip je eden izmed najpomembnejših delov računalnika, saj je le-ta brez njega kot človek brez možganov. Ker pa je BIOS čip tudi precej občutljiv na razne posege, kot so flashanje, je najbolje, da se takih postopkov sploh ne lotimo, če ne vemo, kaj počnemo. Vendar pa se kljub raznim opozorilom vedno najdejo "pametne" glave, ki jim kot po Murphyju vedno gre kaj narobe - lahko dobijo defektno BIOS nadgradnjo, napačno flashajo BIOS ali pa jim med pravilnim flashanjem zmanjka električnega toka. Če ste pred kratkim imeli smolo in pokvarili BIOS, potem imate dve možnosti: ploščo lahko reciklirate kot plastični odpadek s primesjo silicija ali pa si preberete ta članek in pokvarjen BIOS poizkusite popraviti. Uživajte v popravljanju, pa čim manj neuspešnih flashov v prihodnosti .

3 komentarji

ABIT KT7, KT7-RAID, KT7A in KT7A-RAID BIOS

ABIT - Še ena kratka novica. Izšli so novi BIOS-i za ABIT KT7, KT7-RAID, KT7A in KT7A-RAID matične plošče. Novega na njih je večja stabilnost za AMD Athlon procesorje s FSB-jem 133MHz, podpora za 1.4GHz Athlone (šele zdaj?!), povečana kompatibilnost SCSI komponent in nekaj popravljenih hroščkov. Pred flash-anjem si OBVEZNO preberite navodila, da se ne bodo zgodile kakšne nesreče.

2 komentarja

Vodič po BIOS nastavitvah

Adrian's Rojak Pot - Uf, tale je pa dobra. Ste si vedno želeli postati overclocker, pa vas je vse minilo, ko ste vstopili v BIOS in videli goro možnosti? Za take primere sem našel vodič, ki razlaga večino funkcij BIOS-a. OK, overclockanje je postalo po zaslugi ABIT-a in njegovega SoftMenu-ja dokaj enostavno, vendar se še vedno najdejo v BIOS-u nekatere možnosti, o katerih človek nima pojma. Skratka preberite si vodič in si obogatite znanje, da ne boste pri šarjenju po BIOS-u naredili kakšne neumnosti. Vodič najdete tukaj.

1 komentar

ASUS BIOS-i

ASUS - Za vse tiste, ki imate ASUS matične plošče. ASUS je danes objavil nove verzije BIOS-ov za CUSL2, CUSL2-LS, CUSL2-M, CUEP2-M, CUSL2-C, CUV4X-LS in CUV4X-E. Torej le hitro odsurfajte sem in si naložite nove BIOS-e! Še pred tem pa vam predlagam, da si preberete članek o pravilnem flashanju BIOS-a. Včeraj je bil objavljen v novicah, najdete ga pa tukaj.

1 komentar