»

Koobfaceu prirezali krila

Network Magazine - Strokovnjaki za informacijsko varnost so uspeli identificirati in izključiti glavni strežnik, ki je načeloval botnetu Koobface. Nart Villeneuve, vodja skupine SecDev Group, pojasnjuje, da je izključeni strežnik eden izmed treh, ki jih je britanski ponudnik dostopa do interneta (ISP) Coreix izključil po prejemu navodil britanskih organov pregona. S tem so začasno preprečili delovanje botneta Koobface, a dokončno ga še niso ubili. Okuženi računalniki se namreč povezujejo do posrednikov in ne glavnega strežnika, ki jim nato posredujejo podatke o strežniku, ki trenutno vodi igro. Ta je izključen, a le vprašanje časa je, kdaj bodo postavljeni novi.

V petek so po dvotedenski akciji onesposobili tri glavne strežnike, predali vse znane informacije britanski, kanadski in ameriški policiji ter opozorili ISP-je o več tisoč kompromitiranih FTP-računih in Facebook in Google o več sto tisoč lažnih profilih. Z njihovo pomočjo so namreč zlikovci zvabili uporabnike na strani Google Blogspot, ki so...

3 komentarji

Spam je nazaj

ComputerWorld - Bali smo se že, da bomo po odklopu vozlišča v podjetju McColo ostali brez spama, saj so ravni upadle za več kot polovico (različni viri navajajo številke med 60 in 80 %) in tam ostale sumljivo dolgo. Tudi prvi poskus oživitve je bil zatrt v kali, a so se spamerji le uspeli vrniti na stare tire.

Strokovnjaki so opazili, da se je odpisani botnet Srizbi, ki je gostoval pri McColu in okuženim računalnikom pošiljal ukaze za distribucijo spama, vrnil med žive včeraj, ko so se okuženi računalniki povezali z novim nadzornim strežnikom, ki se to pot nahaja v Estoniji.

Srizbi je imel namreč rezervni načrt. Ko se strežniki niso mogli povezati z nadzornimi v McColu, so se poskusili priključiti na nove strežnike z domenami, ki jih je avtomatsko zgeneriral vgrajen algoritem. FireEye je izluščil in analiziral algoritem, ki jim je razkril na stotine potencialno sumljivih domen, ki so se spreminjale vsake tri dni. Do včeraj so bili uspešni pri njihovem zatiranju tako, da so domene registrirali...

39 komentarjev

In vendar se premika

Slo-Tech - Slo-Tech ima nov strežnik. Ne še čisto povsem, a le. Do konca mature lahko našo najnovejšo pridobitev gledate na owca.info, kjer smo vam v testnem obdobju vklopili nekoliko več privilegijev, kot ste jih vajeni. Opozarjamo vas, da bo po dokončni selitvi Slo-Techa na nov strežnik (kar se bo zgodilo okoli 11.6.2002) vsa vsebina nastala med tem testom IZBRISANA, saj se bo na nov strežnik preselila vsebina iz te strani.

Zahvaljujemo se vsem, ki ste nam to selitev omogočili. Podjetju Essedi iz Gorice, podjetju Red Rat Store, našemu novemu ISPju Moj.net, ki nam je nesebično ponudil zelo široko brezplačno pipico v svet, podjetju Mlacom, ki je nesebično podarilo nekaj malega opreme, ter seveda vam uporabnikom, ki ste tudi pripomogli s svojimi donacijami.

Prosimo vas, da v primeru, da odkrijete kakšno napako, svoje odkritje sporočite na Primoz@slo-tech.com.

20 komentarjev

Hlajenje malih strežnikov

Frosty Tech - Več primerov je, ko rabimo rackmount vgradni strežnik, a je le-ta velikosti 1U, kar pomeni točno 4.5 centimetre razpoložljive višine za manevriranje ter vgradnjo komponent. Sam sem imel v svoji sobi 1U strežnik, ki je v sebi imel kar dva 933 MHz Intel procesorja. Precej interesantno se mi je zdelo, da je bil računalnik celo stabilen, saj sta zrak po ohišju prenašala samo dva ventilatorja 4x4 cm, na procesorju sta pa zrak mešala dva bolj neugledna ventilatorja, pritrjena na neko amorfno kovino. Seveda se človek vpraša, ali je sploh še varno delati strežnike, ob vsej disipaciji toplote. Na FrostyTechu so stestirali Thermaltakeov procesorski hladilnik za 1U strežnike ter ugotovili, da se nimamo česa bati, saj zadevica za $20 ponuja zadovoljive rezultate. Sicer odsvetujejo vgradnjo najhitrejših Athlonov, a vseeno :D.

1 komentar

Tux

ZDNet - Strežnik Apache je najpopularnejši spletni strežnik na svetu (in na katerem teče tudi slo-tech), to je že vsakomur jasno. Vendar pa Apache ne slovi ravno kot najhitrejši, saj na testih nekateri proizvajalci (hint hint... ) namerno priredijo strežnik tako, da se njihov program izkaže za najučinkovitejšega. No, ker se je Linuxačem zdelo neumno, da zaradi takšnih stvari vedno spušijo na benchmark testih, so se pred časom odločili, da bodo strežnik statičnih spletnih strani vgradili kar v jedro. Stvar se je imenovala khttpd in res je bila hitra, a na žalost tudi kar precejšen 'hack'.
Ko so ugotovili, da se lahko zadeve na ta način resnično zelo zelo pospešijo (ne le za potrebe testov), so se odločili, da napišejo čisto vzoren strežnik, ki bi vsaj delno deloval v jedru (s tem se izogneš preklapljanju procesov, kopiranju med kernel in user pomnilnikom ampak to so tehnikalije). Skratka napisali so Tux, njegova druga različica pa je po testu v reviji eWeek res od vraga. Škoda je le, ker si...

6 komentarjev

Donator pejš

Jaz - Mislim, da se že vsi strinjamo, da je trenutna agonija Slo-Techa nevzdržna. Strežnik ni več sposoben opravljati svojih osnovnih nalog in tako tudi vi obiskovalci niste deležni tistega, kar naj bi vam Slo-Tech omogočal. Pisanje po Forumu je živce parajoče opravilo, pogosto pa ni dostopna kar celotna stran. Če vam je vsaj malo do Slo-Techa in si želite, da bi spet služil svojemu namenu, torej vam obiskovalcem, potem vas vabimo, da si ogledate naš Donator Pejđ. Na tej strani boste našli vse potrebne informacije za nakazilo prostovoljnega prispevka za nakup novega strežnika za Slo-Tech. Morate pa vedeti, da so donacije popolnoma prostovoljne ter da z njimi ne boste pridobili popolnoma ničesar (privilegije, nazive, zvezdice...) razen ponovno 100% uporabnega Slo-Techa. Hvala...

36 komentarjev

Prva noč na novem strežniku

Jaz - Tako, prva noč na našem novem strežniku je za nami. DNS se je večinoma porihtal, tako da lahko do strani dostopate direktno s polnim URL naslovom, ne pa preko tistega čudnega IPja. Strežnik zaenkrat deluje brez večjih težav, kar pa je bilo tudi za pričakovati. Arnesovci in vsi kablaši verjetno že občutite veliko pohitritev, drugi pa bomo tega deležni v prihodnjih urah, ko se DNSji dokončno porihtajo.Ob tej priložnosti bi se tudi rad zahvalil vsem podjetjem, ki so nam to veliko nadgradnjo omogočila: Najlepša hvala vsem!

0 komentarjev