»

Doom 4 uradno najavljen

Slo-Tech - id Software, podjetje, znano po izrednih serijah iger Doom in Quake, je na svoji strani uradno najavilo razvoj četrte različice igre Doom. Po nekaterih špekulacijah sodeč, bo igra, seveda poleg za PC platformo, na voljo tudi za Xbox 360 in PS3.

Glede na to, da so fantje še na začetku, ni mogoče prav resno govoriti o izidu igre, je pa prej kot v treh letih skoraj zagotovo ne bomo pognali. Prav za razvoj te igre so razpisali tudi večje število delovnih mest.

16 komentarjev

O Doomu 3 in ostalih malenkostih

več strani - Glede na to, da so počitnice in vas kar precej uživa v težko prisluženem prostem času (novopečeni maturantje še posebej, če izvzamem pavzerje [:D]), se bom temu primerno tokrat podal bolj v igričarske vode.

Kot gotovo že veste, je Doom 3 tretjega avgusta z vso naglico treščil med nas. Zanimivo je, da je osrednjo stran Slo-Techa novica o splavitvi tega težko pričakovanega naslova obšla, kar pa ne pomeni, da je ostala neopažena. Na forumu o Doomu 3 že dalj časa teče precej burna razprava, ki postaja zadnje dni, ko se igro da polno preizkusiti, še toliko bolj zanimiva. Če debate ne spremljate, lahko povem le to, da je igra od začetka požela val navdušenja, nato pa se je ozračje malce umirilo in pojavile so se tudi prve kritike. Nekako tako je bilo tudi drugod, kjer so spletne strani sprva veselo podeljevale zelo visoke ocene (tam okoli 94 %). Skoraj tako se je godilo tudi med bralci Gamespota, kjer začetna visoka ocena iz dneva v dan veselo pada in je padla že tudi pod 90 %.

...

57 komentarjev

John Carmack E3 intervju

vir: GameSpy
Slo-Tech - Na GameSpyju so spisali intervju s programerskim gurujem in solastnikom podjetja ID Software - Johnom Carmackom. John govori o različnih problemih, na katere pogosto naletijo majhne razvijalske skupine, o predvidenem napredku v računalniški grafiki, o njegovih hobijih ter seveda o prihajajočem Doomu 3. Intervju je potekal na E3 in trajal kar uro in pol, med intervjujem pa je odgovarjal tudi na iz občestva zastavljena vprašanja. John je pojasnil tudi to, zakaj se je ID odločil za enoigralsko igro. Intervju lahko preberete tukaj.

16 komentarjev

Intervju z Johnom Spitzerjem, direktorjem nVidie

Digit Life - Na Digit-Life so pripravili intervju z direktorjem nVidie. Razglabljali so o raznih vprašanjih, kot so na primer: "Kateri je boljši: Direct3D ali OpenGL?", ali pa o novem "FX-u", itd. Spregovorili so tudi o nVidiinem programskem jeziku Cg. Seveda je beseda tekla tudi o promociji, kajti ni veliko ljudi, ki bi kar tako plačalo 500$ za udobno igranje najnovejših iger. Seveda pa so nekaj rekli tudi o načrtih nVidie za prihodnost. Intervju je kar zanimiv in ni preveč dolg.

0 komentarjev

John Carmack o grafikuljah

Shacknews - Pri Shacknews so objavili nekakšno razmišljanje Johna Carmacka o tem, katera od grafičnih kartic bo zmogla boljše in hitrejše izrisovanje Carmackove vedno-v-delu igrice Doom 3. Carmack se je spusil v veliko podrobnosti, saj je opisal, kakšne možnosti izrisovanja se nam ponudijo pri obeh procesorjih ter kateri je hitrejši. Navkljub prvotnemu razočaranju nad GeforceFXom je le-ta kartica hitrejša od Radeona 9700, za podrobnejšo analizo stanja na trgu pa kar hitro preberite članek, saj je obsežen, poučen ter informativen. Klik! ter hvala Tr0nu za povezavo.

17 komentarjev

Kdo je izpustil Doom III ?

The inquirer - Če spremljate naš forum, veste, da se je v zadnjem času razvila obsežna debeta okoli novega Dooma.

O tem, kako je igranje sploh mogoče in kako je z legalnostjo, se tu ne bom ukvarjal, bolj se mi zdi zanimiva novica, ki sem jo našel na Inquirerju. Ta se namreč ukvarja z dilemo, kako je sploh Doom III, ki naj na police ne bi bilo še nekaj časa, sploh prišel na splet. Kot kaže, je glavni osumljenec Ati. Kako se je zgodba zapletla, in kaj vse to lahko pomeni za vpletene, pa si poglejte tukaj.

20 komentarjev

Doom III in Parhelia

Shacknews - O Parheliji je naposled spregovoril tudi John Carmach in izjavil, da bo Doom III na Parheliji sicer deloval, vendar pa ne bo deloval tako hitro kot na Nvidiinih, oziroma ATi-jevih čipih. Glavni krivec za to naj bi bili gonilniki, za katere pa še vedno obstaja kanček upanja, da jih Matrox izpili. Carmack je obenem izrazil še svoje razočaranje nad tem Matroxovim izdelkom, saj pokaže premalo glede na to, koliko je izdelek obljubljal in obenem dodaja, da je glavni problem Parhelije glede poganjanja Dooma III to, da igra ne bo izkoriščala nekaterih pomembnih Parhelijinih lastnosti. Podroben Carmackov komentar si lahko preberete tukaj.

1 komentar

Carmack o grafičnih karticah za Doom 3

več strani - V intervjuju, objavljenem na Gamespy, je John Carmack izjavil, da je po njegovem mnenju ATI Radeon 8500 boljša kartica za Doom 3, ker lahko dostopa do več tekstur naenkrat kakor GF4 Ti, čeprav ima nVidia boljše gonilnike. Geforce in Radeon kartice z 64-bitnim ali SDR pomnilnikom naj bi ne bile dovolj hitre za igranje, razen če jo mislite poganjati pri ločljivosti320x240.

V intervjuju na Shacknews pa je dejal, da je demo, ki so ga predstavili na E3 tekel na medium kvaliteti.

5 komentarjev

John Carmack svetuje

Webdog - Ne kupujte Geforce4 MX kartic za Dooma, pravi vodilni pri ID Softwareu, John Carmack. Po njegovih besedah (se popolnoma strinjam, mimogrede) je nVidia naredila popolnoma nepotrebno zmešnjavo pri poimenovanju GF4 kartic. Geforce4 linija kartic namreč nima vgrajene strojne podpore Vertex ter Pixel shaderju, kar jo bolj ali manj postavi ob bok grafični kartici Radeon 7500. To pomeni, da bo Geforce4 MX serija grafičnih kartic v novem Doomu, razumljivo, tekla mnogo počasneje, saj bosta v izrabi samo dve enoti za teksturiranje ter, logično, nobena za vertex shading. Pa saj to ste najbrž že vedeli - ampak, ko to reče Carmack sam, ima to dosti večji impakt na nVidio . Klik!

8 komentarjev

ATI spet odgovarja nVidii

X-Bit Labs - ATI, kanadski proizvajalec grafičnih kartic, ki je s svojim Radeonom 8500 pošteno zmešal štrene nVidii, načrtuje bližnjo prihodnost z osvežitvami Radeona 8500. Marca kani namreč nVidia izdati svoj novi procesor NV25, ki, ne le da bo delal na mnogo višjih frekvencah tako pomnilnika kot procesorja, bo vgrajeval tudi nove funkcije. ATI s svojim prihajajočim čipom R300 še ne more odgovoriti, ker ga imajo v načrtu razviti in izdati do poletja leta 2002 (kar se lahko zlahka prestavi na zgodnjo jesen). Kaj mora ATI storiti, da bo še vedno konkurenčen? X-bitovci pravijo, da bo ATI osvežil linijo produktov, temelječih na R200 čipu tako, da bo pohitril pomnilnik in procesor na vrtoglavih 300 MHz. A le kje bo ATI dobil 300 MHz DDR pomnilnik?

7 komentarjev