»

Googlov Translatotron korak bliže ribi babilonki

Slo-Tech - Googlov spletni prevajalnik postaja iz meseca v mesec boljši, prav tako so Googlovi algoritmi za prepoznavanje in sintezo govora že na zavidljivi ravni. Fuzijo teh tehnologij predstavljajo orodja za simultano prevajanje, kar je na primer Translatotron. Novi model za simultano strojno prevajanje govora se temu cilju že zelo približa, uporablja pa drugačno logiko od dosedanjih poizkusov.

Večina dosedanjih sistemov za tolmačenje je uporabljala prepoznavanje govora (prepis zvočnega posnetka v besedilo), strojno prevajanje besedila in sintezo govora. Kaskadno opravljanje teh funkcij deluje dobro in je tudi sestavni del Google Translate. Novi Translatotron pa deluje drugače.

Kot opisujejo v znanstvenem članku, gre za sistem direktnega prevajanja zvočnega zapisa v zvočni zapis brez...

21 komentarjev

WaveNet: strojno učenje za sintezo govora

Slo-Tech - Računalniki znajo že nekaj časa sintetizirati govor (temu pravimo TTS oziroma text-to-speech), a ne glede na uporabljeno metodo rezultati vedno zvenijo vsaj malo umetno. Človeški govor pač ni golo nizanje vnaprej naučenih glasov, temveč na vsak glas vplivajo tudi tisti pred njim in tisti za njim. Možnih kombinacij je ogromno, in to kar kliče po uporabi strojnega učenja. Googlov DeepMind se je lotil tudi tega problema in rezultati kažejo, da so na pravi poti.

Pokazali so delovanje sistema, ki so ga poimenovali WaveNet. Z njim želijo preseči klasične metode, kakršni sta vezani TTS (concatenative TTS), kjer gre za zlaganje fragmente iz velikih baz različnih glasov, in parametrični TTS. Trenutno preizkušajo ameriško...

22 komentarjev

Swiftkey pomaga govoriti Stephenu Hawkingu

Hawking s predstavniki podjetij Intel in Swiftkey na predstavitvi v Londonu

vir: Android Police
Android Police - Enega največjih umov našega časa, Stephena Hawkinga, je žal močno upočasnila bolezen ALS, ki mu je sčasoma z napredovanjem vzela tudi možnost govora. Že kmalu so mu omogočili govoriti s pomočjo sprva namiznega računalnika, posebnega programa in senzorja, ki ga je upravljal z obrvmi. Z napredovanjem tehnologije so mu tehnološki partnerji, večinoma Intel, omogočili namestitev sistema na voziček, kar pomeni, da generator govora lahko vzame s seboj. S pomočjo priprave je Hawking napisal že več knjig in predavanj, sodeloval v televizijskih oddajah, itd.

A postopek govora je s tem sistemom relativno počasen, trenutno Hawking trzne z mišico v licu, kar sistem vzame kot signal, da se ustavi na določenem mestu. Hawking ima namreč na zaslonu na voljo nabor besed, ki jih...

2 komentarja

Omrežja, Stanford in Silicijeva dolina

Jure Leskovec

Slo-Tech - Vedno več slovencev je uspešnih v svetu. Eden izmed njih je tudi dr. Jure Leskovec, profesor računalništva na prestižni univerzi Stanford. Da bi se od njega kaj naučili smo ga povabili, da o svojih izkušnjah z analizo velikih omrežij, Stanfordom in Silicijevo dolino predava tudi doma.

V torek 18. decembra ob 18.00 bo predaval na Fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani v okviru...

28 komentarjev

Jezik vpliva na varčevanje, ukvarjanje s športom, kajenje

Slo-Tech - Zamisel, da materni jezik v veliki meri vpliva na naše dojemanje sveta in posledično ravnanje v njem, ni nova. Že Wittgenstein je namreč leta 1921 v svojem Logično-filozofskem traktatu zapisal Die Grenzen meiner Sprache bedeuten die Grenzen meiner Welt (Meje mojega jezika so meje mojega sveta) in na koncu izpeljal Wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen (O čemer človek ne more govoriti, o tem mora molčati). Utemeljitelj jezikoslovnega strukturalizma in semiotike Ferdinand de Saussure je leta 1916 to povedal nekoliko drugače, in sicer Si les mots tenus pour des concepts préexistants eux auraient des équivalents exacts dans la signification d'une langue au prochain et ce n'est pas aussi (Če bi besede opisovale predhodno obstoječe pojme,...

43 komentarjev

Delavnica Tablixa

Kiberpipa - Izdelava urnika je eden izmed večjih problemov administracije različnih šol in podobnih ustanov. Ker je samodejna računalniška izdelava urnikov dokaj zahteven proces, zahteva večina programov za ta namen zmogljivo in drago strojno opremo.

Tablix je pri nas relativno neznan prosti program, ki to težavo poizkuša rešiti z uporabo porazdeljenega genetskega algoritma. Namesto enega zmogljivega lahko tako uporabimo več povezanih starejših računalnikov, ki jih v slovenskih šolah navadno ne manjka. Tablix odlikuje tudi velika prilagodljivost in uporaba odprtih standardov, ki je značilna za vso odprtokodno programsko opremo.

Delavnico bo vodil Tomaž Šolc in je namenjena...

5 komentarjev

Dnevi Jožefa Stefana

Slo-Tech - Inštitut Jožef Stefan organizira Dneve Jožefa Stefana, ki bodo potekali od 22. do 26. marca v spomin na 24. marec 1835, ko se je rodil Jožef Stefan, najuglednejši slovenski fizik, po katerem se imenuje tudi eden izmed fizikalnih zakonov. Namen prireditve je širjenje zanimanja za znanost, zato bodo znanstveniki v svojih predavanjih govorili o jedrski energiji in radioaktivnih odapadkih, funkcionalni 4D-vizualiziaciji proteolize in o vplivu pridružitve EU na znanost. Odprli bodo razstavo slik Nikolaja Beera, podelili nagrade, zlate znake Jožefa Stefana, ki so si jih prislužile najboljše doktorske dizertacije v zadnjih treh letih, 25. marca pa bo dan odprtih vrat. Klik!

4 komentarji

Konec "neslišne govorice"?

24 ur - Verjetno se strinjate, da tudi sami pogosto izgovarjate neslišne besede. Lahko sami sebi kaj rečete, lahko kratko malo kaj berete, lahko pa v pogovoru z nadrejenim sočno "izrazite" svoje mnenje. Kot kaže, bomo tudi pri tem morali biti kmalu previdnejši. Pri Nasi namreč razvijajo programje, s katerim naj bi bilo mogoče "slišati" tudi tudi neizgovorjene besede. S posebnimi senzorji na bradi in Adamovem jabolku naj bi namreč bilo mogoče zaznati živčne signale, ki jih možgani pošljejo grlu in jeziku, programska oprema pa naj bi znala to razvozlati. Kot trdijo pri Nasi, tega ne razvijajo za potrebe kakšnih velikih bratov, temveč za namene komuniciranja med astronavti, v hrupnih okoljih, z invalidi ipd. Vendar se z malo zdravega skepticizma lahko kaj hitro vprašamo, kdaj bi se kdo spomnil vse to zlorabljati tako rekoč za nadzor misli...

Novica se nahaja na 24ur med zanimivostmi (ne med novicami IT). Uspelo pa mi je tudi najti potrditev na Nasinih straneh.

1 komentar

Izdan .deb paket za GLS

HULK - Morda je kriva "nadaljevanka" glede ekonomske cone, morda sta svoje pridali še tisti nesrečni žogobrcarski tekmi, dejstvo pa je, da je na teh straneh ostal zamolčan še en jesenski podvig naših južnih sosedov. Septembra so namreč splovili Govorni Linux za slijepe, (če ste premladi, da bi še ujeli ure t.i. srbohrvaščine, lahko kliknete tudi sem) t.j. posebno distribucijo Linuxa s sintetizatorjem govora, v prvi vrsti namenjeno slepim in slabovidnim za uporabo na praktično kateremkoli računalniku brez pregrešno drage Brailove vrstice in ostalih pritiklin.

Če smo že septembra pozabili poročali o tem izdelku, ki je do zdaj bil na voljo samo v obliki slike ISO, bomo napako popravili kar takoj (bolje ikad nego nikad, če smo se že podali v našo nekdanjo širšo domovino), saj je izšel tudi kot Debianov paket. Najavo septemberskega izida in sedanjega paketa .deb lahko preberete kje drugje kot na straneh HULK-a (hrvaškega združenja uporabnikov Linuxa).

Verjetno se že sprašujete, kaj...

6 komentarjev

Predstavitev sistema za sintezo slovenskega govora

Lugos - Kiberpipa, četrtek 30.5 ob 19:00 Jure Leskovec bo predstavil sistem za sintezo slovenskega govora Govorec. Govorec je računalniški program, ki na vhodu sprejme besedilo v slovenskem jeziku in ga preko zvočnikov naglas prebere. Sistem je bil razvit na Inštitutu Jožef Stefan. Najprej si bomo ogledali osnovne probleme in postopke, ki jih je potrebno rešiti pri sintezi govora. Vsakega od štirih korakov, ki nastopijo pri sintezi govora, si bomo posebej ogledali: razčlemba besedila, pretvorba črk v glasove (foneme), nastavljanje govornih parametrov in naglaševanje ter združevanje osnovnih govornih enot. Na koncu bo sledilo še nekaj besed o Microsoftovem Speech APIju, s katerim je združljiv Govorec, ter obvezno poslušanje govora Govorca ter nekaterih tujih sintetizatorjev govora. Prosojnice za predavanje lahko najdete na http://ai.ijs.si/jure/mat/govorec-cyber...

13 komentarjev