»

Prekletstvo sodobnih procesorjev

Tech Report - včeraj sem malce premišljeval o tem, kako srečni smo lahko bili Včasih računalniški navdušenci, saj proizvajalci procesorjev še niso povsem zapopadli novih označevanj svojih procesorjev. Dobro, Cyrix se je resda šopiril nekaj z oznakami P+, ki naj bi kupcem njihovih CPU-jev skušale prikazati, kako hitro njihovi skupki silicija izvajajo poslovne programe v primerjavi z enako hitrimi Pentiumi, vendar pa je bila zraven še vedno prisotna dobra stara oznaka v megahercih. Stvari so se začele komplicirati, ko se je AMD odločil, da bo svoje Athlone XP začel označevati s starimi oznakami PR. Marsikdo je vihal nos nad vsem skupaj, vendar pa so stvari še vedno bile znosne, pa tudi malce preračunavanja PR-jev v megaherce nikoli ni škodilo sivim celicam [:D]. Stvari so se močno zakomplicirale, ko je AMD predstavil nove Athlone, ki so temeljili na novih jedrih in so se med sabo lahko razlikovali tudi po količini predpomnilnika in hitrosti vodila. Tako se je lahko zgodilo, da sta se različna...

12 komentarjev

Intel omejil Socket 478 na 3,4 GHz

X-Bit Labs - Socketu 478, podnožju, ki je preživelo že marsikaj, se počasi iztekajo dnevi v družbi elite. Novica se je v javnosti pojavila prav tedaj, ko je Intel že imel v mislih, kako bo splavil 3,6 GHz primerek. Nikakor pa ni jasno, zakaj se je gigant odločil za tako potezo, ko pa bi tudi Prescott lahko deloval na nekaterih ploščah s Socket 478 podnožjem.

Tako bo najhitrejši procesor, ki bo deloval na dotičnem podnožju, Pentium 4 3,4 GHz, 3,6 GHz primerek pa naj bi po poročanju X-Bit Labs deloval že na prenovljenem Socket 775. Klik.

17 komentarjev

Je Intel megaherčni goljuf?

PC World - AMD navdušenci že dolgo poudarjajo, da Intelovi procesorji pri isti frekvenci delovanja ne zmorejo takega bremena kot AMDjevi. Kot vemo, je AMD svojim procesorjem iz Palomino serije začel celo dodajati znameniti plus k njihovem nazivu. No, nekateri so šli še korak dlje in vložili tožbo proti Intelu, Gatewayu in Hewlett Packardu. Le-ti naj bi jih zavedli v nakup Intelovega P4 procesorja z neresničnimi izjavami o superiornosti P4 procesorja nad P3 in AMD Athlon procesorji. Klik za več informacij.

21 komentarjev

Čipovja za P4

X-Bit Labs - Na x-bit labs so naredili test čipovij za Pentium4, ki podpirajo 533 megaherčno vodilo. Za test so bili zato primerni naslednji čipseti:
- Intel 850E;
- Intel 845E;
- Intel 845G;
- SiS645DX in
- VIA P4X333.

Sicer so izpustili VIA P4X266E, toda razlog je dober: trenutno še ni matične plošče na tržišču, ki bi ta čip vsebovala. [:D] Test je precej obsežen in zelo pregleden, tako da ga priporočam vsem, ki mislite kupovati P4. Tukaj.

0 komentarjev

Pentium 4 2.53 GHz

FiringSquad - Pa je prišel Pentium 4, ki uporablja novo, 533 MHz, vodilo. Zgrajen je na 0,13 mikronskem Northwood jedru s 512 KB L2 predpomnilnika. Z 2530 MHz je tudi najhitrejši procesor, tako v megahercih kot v preformansah, ki si ga lahko kupimo danes. Seveda ima tudi slabe strani - največja je prav gotovo cena, saj za 673 zelencev, kolikor velja, dobimo najboljšega Athlona XP in še nam ostane denarja za kakšno osnovno ploščo. Intelov dirkač torej ostane tistim, ki hočejo najhitrejšo mašino in ki imajo dovolj denarja, da si ga lahko privoščijo, hkrati pa ne navijajo procesorjev (hehe, me zanima, koliko nas je takih tukaj? [>:D]).

2 komentarja

Athlon XP

AnandTech - Anandtechovci so si pobliže ogledali nov AMDjev procesor - Athlon XP. Rezultati testiranja v igrah kot so Wolfenstein, Serious Sam in podobne so v prid Athlona XP 1.53 GHz, če ga primerjamo z Pentiumom 4 2.0 GHz. Običajna razlika med procesorjema je okoli 10%, vendar pa s tem vojna med AMDjem in Intelom za trgu high-end procesorjev še zdaleč ni končana. Intel bo vodstvo verjetno zopet prevzel z 2.2 GHz Pentiumom 4, ki bo narejen na osnovi Northwood jedra in bo imel 512 KB L2 pomnilnika. Če vas zanima celoten 13-stranski test, ga najdete tukaj.

4 komentarji

Slike McKinley in Northwood procesorja

Akiba - Intel še vedno dokazuje, da še zdaleč ni za v staro šaro, ampak še vedno aktivno razvija nove procesorje. Kaj nam ima Intel novega pokazati, so nam izdali pri Japonski Aikibi, kjer itak dobijo na vpogled ves hardver svetlobna leta pred drugimi stranmi. Tokrat se bahajo s slikicami najnovejših Intelovih procesorjev, kot so 0.13 mikronski Northwood (Pentium4) in McKinley (naslednik Intaniuma). Najbrž gre za inženirske primerke, ki jih Intel pošilja naokoli, seveda pa je vprašljivo, če ti primerki sploh delujejo. Je pa vseeno zanimivo pogledati, kako bodo izgledali Intelovi procesorji v prihodnje (saj bi priložil slike, vendar trenutno ne deluje dostop do mojega Slo-techarskega predala, kjer shranjujem slike;/).

0 komentarjev

Intelovi 0.13 in 0.18 mikronski procesorji

The inquirer - Ta novica na The Inquirerju sicer ni nič posebnega, je pa zanimiva, ker v obliki roadmapa obravnava Intelove procesorje v 0.13 in 0.18 mikronski tehnologiji. Ob roadmap sliki je sicer tudi nekaj teksta, vendar nič takega, kar nebi že slišali (umiranje Pentiuma 3, prehod iz 0.18 na 0.13 mikronsko tehnologijo). Zeh . Legenda:
Svetlo rjava - 0.18 mikronski procesorji
Zelena - 0.13 mikronski Northwoodi
Roza - mešanica 0.18 mikronskih in 0.13 mikronskih Pentiumov 4
Svetlo modra - 0.13 mikronski Celeroni

1 komentar

Intel razpošilja Northwood primerke

več strani - Sodeč po tej novici z EBNja, je Intel vodilnim proizvajalcem matičnih plošč že razposlal 0.13 mikronske Northwood P4 primerke. Po nekaterih navedbah naj bi Intel dotične primerke imel pripravljene že 6 tednov nazaj, kar vsekakor priča o tem, da podjetje nima težav z 0.13 mikronsko tehnologijo izdelave.
Proizvajalci dotične primerke rabijo predvsem za preizkušanje svojih i845 matičnih plošč, ki so bile masovno najavljene ravno na Computexu. Te bodo namreč brez izjeme narejen s Socket478 podnožjem in čeprav bodo prvi Socket478 procesorji osnovani na Willamete jedru (Socket478 Willameti se bodo pri 2GHz pojavili avgusta), se morejo proizvajalci prepričati, da bodo plošče pravilno delovale...

0 komentarjev

Intel in DDR

EBN - Da je v DDRju prihodnost, kaže tudi ta EBNjeva novica, po kateri sodec po Intel pospešil predstavitev svojega DDR P4 cipovja. DDR razlicico Brookdale cipovja bomo tako namesto v prvi cetrtini leta 2002 videli že letos oktobra, oziroma ko bodo na voljo prvi 0.13 mikronski Northwood Pentiumi4. Seveda se postavlja vprašanje, kaj se bo potem zgodilo s Tehama-E cipovjem, Northwood i850 razlicico, ki podpira Rambus pomnilnik in je po teh nacrtih sodec skoraj popolnoma nepotrebna. Vseeno je zelo verjetno, da bo Intel predstavil tudi to cipovje, saj si ne želijo nakopati jeze sedanjih uporabnikov Rambusovega pomnilnika...
Na splošno je DDR Brookdale zelo obetavno cipovje, saj bo podpiralo do 3GB pomnilnika, ECC preverjanje, 6 USB 2.0 portov ter mogoce celo integrirano graficno jedro. 0.13 mikronski Northwood cip s 512KB predpomnilnika je v kombinaciji s tem cipovjem zelo zelo privlacen in videli bomo, kako bo AMD odgovoril na to novo grožnjo.

0 komentarjev