»

Petindvajset let domene .com

vir: BBC
BBC - Domena .com je bila ena izmed prvih vrhovnih domen, ki so bile vzpostavljene po zagonu Domain Name Systema januarja 1985. Prvo domeno iz te družine je točno pred 25 leti, 15. marca 1985, registriralo podjetje Symbolics Computers iz Cambridgea v ZDA. Istega leta je bilo registriranih le še pet dodatnih domen, in sicer bbn.com, think.com, mcc.com, dec.com in northrop.com.

Sprva je potencial interneta in domen videlo le malo ljudi, zato so nove domene nastajale le počasi. Na začetku se internet ni zdel kot mesto za posel, marveč bolj okolje, namenjeno vladnim in izobraževalnim agencijam. Spremembo paradigme je prinesel šele Netscape z brskalnikom Mosaic, ki je na splet popeljal množice....

2 komentarja

Intelov dobiček se je podeseteril

CNet - Intel je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki so več kot odlični. V zadnjih treh mesecih so zabeležili za 10,6 milijarde dolarjev prihodkov in 2,3 milijarde dobička. To je desetkrat več kot v kvartalu poprej, ko je njihov dobiček znašal le 234 milijonov dolarjev. Intelova bruto marža se je povzpela na 65 odstotkov, kar je 12 odstotnih točk več kot v enakem obdobju leto prej. V celotnem letu 2009 je njihov čisti dobiček znašal 4,4 milijarde dolarjev. Omenimo, da so morali lani plačati 1,45 milijarde dolarjev globe EU in 1,25 milijarde dolarjev AMD-ju v poravnavi.

Za letošnje leto pričakujejo prihodke v višini 9,7 milijarde dolarjev z bruto maržo 61 odstotkov.

39 komentarjev

USB 3.0 črno na belem

TG Daily - Na konferenci v San Joseju je USB Implementers Forum, ki skrbi za za USB-specifikacije, uradno potrdil in objavil, večino česar smo pravzaprav že vedeli, pa vendarle. Standard USB 3.0, ki se uradno sicer imenuje USB SuperSpeed, bo omogočal hitrosti prenosa do 4.8 gigabitov na sekundo, kar je desetkrat več od trenutnega standarda USB2. Nekoliko so izboljšali arhitekturo, ki bo sedaj omogočala stalnejše hitrosti in ne zgolj špic, z čimer se nameravajo približati uporabnikom kamer. Za vse te novosti bodo potrebni tudi novi kabli z več žicami, a je za združljivost nazaj poskrbljeno. Prve krmilnike lahko pričakujemo prihodnje leto, naprave pa še leto dni kasneje, poroča Arstechnica.

60 komentarjev

Nova domena - .pro

Washingtonpost - Po podatkin na Washington Postu se bo na internetu pojavila še ena domena. Tokrat bo šlo za domeno .pro, ki jo bodo tržili pri podjetju RegistryPro. Kot trdi podjetje naj bi bila ta domena namenjena računovodjem, odvetnikom in podobnim, ki se počutijo nekaj več in bi radi s končnico .pro na svoji spletni strani pokazali, da obvladajo svoj posel - so profesionalci. Do tukaj vse lepo in prav, vendar pa se je stvar malce zapletla, saj so pri RegistryPro pretiravali z razno "profesionalnostjo" in domeni namenili tudi "profesionalno" ceno, ki znaša tam okoli 300 $ ali desetkrat več od registracije domene .com. Če vprašate mene, gre zopet za še en poizkus molzenja denarja, saj večini končnica .com kar ustreza. Seveda pa obstaja tudi čreda, ki stalno hoče izstopati in ravno na te računajo pri RegistryPro. Kaj moremo, sto ljudi, sto čudi [:\\] .

0 komentarjev

Moj email češ? Peter+Klepec!

CNet - Iz Global Name Registry so sporočili, da bodo ".name" naslove prvega paketa pobirali le še do 22. novembra. Do takrat imamo posamezniki torej možnost registracije osebne domene oblike "peter.klepec.name". V kolikor bo več ljudi želelo isti naslov, bo srečneža določil žreb.

Sodeč po članku na CNET-u bo možno imetnikom .name naslovov na njihov naslov (z znakom "+" med imenom in priimkom) poslati tudi e-pošto!

5 komentarjev

3GIO vs. HyperTransport - nič več

več strani - Za AMD je bilo vedno znano, da je pridno capljal za Intelom. Ko je slednji izdal svoje SSE ukaze, je AMD sledil s 3D NOW! tehnologjio, kasneje pa je v svoje procesorje vključil še SSE ukaze in jih izdal pod imenom Enhanced 3D NOW!. Tudi v prihodnje se pri AMD-ju niso odrekli svoji tradiciji, saj so Intelovemu standardu 3GIO, ki naj bi nekoč v prihodnosti nadomestil že kar malce ostareli PCI postavili ob bok svojo HyperTransport tehnologijo. Tukaj pa so se stvari malce zapletle, saj dva standarda za PCI vodilo prihodnosti enostavno ne moreta obstajati. 3GIO je bil podprt, HyperTransport pa je iz bitke izšel kot poraženec. HyperTransport je bil za večino mrtev, vendar se je AMD znašel in Intelu pridno težil s svojo tehnologijo. Vse do pred kratkim, ko sem na The Registerju zasledil novico, da sta se Intel in AMD spravila, ter napovedala sodelovanje pri razvoju 3GIO-ta. HyperTransport tako ne bo šel na odpad tehnologije, ampak bo najverjetneje postal del 3GIO-ta. ...

0 komentarjev