»

Na MIT-u izboljšali sončne celice

TG Daily - Z laboratorijev na MIT-u poročajo, da so odkrili način za izdelavo cenejših in zmogljivejših sončnih celic, ki ga bodo javnosti predstavili ta teden na vsakoletnem srečanju Materials Research Society v Bostonu. Medtem ko klasične celice uporabljajo debele silicijeve substrate in dosežejo največ 45-odstotni izkoristek, so računalniške simulacije in poskusi na dvomikronskih silicijevih filmih pokazali, da je svetlobo moč ujeti med silicijeve plasti v celicah in s tem izkoristek povečati za polovico na zavidljivih šestdeset odstotkov, ceno pa zaradi mnogo manj porabljenega silicija zelo znižati. Sončni žarek je namreč za izrabo na voljo le kratek čas, njegovo ujetje med plasti in odboji pa ta čas znatno podaljšajo, je glavna zamisel. MIT-ovci sedaj obljubljajo, da bodo izdelki na osnovi njihovega izuma dostopni v treh letih. Izjava za javnost.

39 komentarjev

Služba - igranje računalniških igric

BBC - BBCjeva novinarka se je pogovorila s "cyber atleti", da bi ugotovila, koliko lahko zaslužijo z igranjem iger. Po svetu so nastale lige v igranju računalniških iger na katerih lahko zaslužiš tudi do 40.000 dolarjev na noč (9.150.000 SIT). Za dobro pripravljenost ni potrebna samo vaja, temveč tudi prepoznavanje nasprotnikovih slabosti in taktike. Letos bo v Koreji tekmovanje imenovano "World cyber games" (svetovne računalniške igre), na katerem se bodo tekmovalci iz 49 držav pomerili v igrah Counter Strike, Age Of Empires in Fifi 2001 -- igre so verjetno starejše zato, da so originali cenejši. V Koreji so ustvarili 3 milijone vredno "olimpijsko vas" za potrebe tekmovanja. Takih tekmovanj je zmeraj več, nagrade pa so vedno višje in višje, saj se dvigajo od 150 000$ do 300 000$, na Microsoftovem turnirju v računalnišlem golfu pa je nagrada znašala celo milijon dolarjev.

V Sloveniji pa tako visokih nagrad na žalost še ni, čeprav bi si jih verjetno vsi želeli. Jaz bi bil profesionalni...

6 komentarjev

NASA in njena konzervativnost

SMH - NASA je zares zanimiva ustanova. Po eni strani v tej ustanovi najdemo najsodobnejšo, po drugi strani pa najdemo najbolj zastarelo računalniško opremo. Najsodobnejša najdemo v oddelku za napovedovanje vremena, medtem ko najstarejšo najdemo v space shuttlih, ki so postali pravi računalniški muzej. Za kaj gre? Dejstvo je, da space shuttle še danes poganjajo zelo zastareli procesorji. Če za primer navedem, da space shuttli še vedno uporabljajo stare Intelove procesorje 8086 za preverjanje podpornih raket, me kar zmrazi. Zato NASA na veliko išče nadomestne dele. Po poročanju tega članka je NASA celo kupila zastarelo medicinsko opremo, da je lahko iz nje vzela procesorje 8086. Zato ni čudno, da se že dalj časa išče nadomestitev za že malce ostarele space shuttle. Pred časom sem izbrskal še eno zanimivost, ki pa jo ne boste našli v prej omenjeni novici: bojda, da NASA še danes precej čisla procesorje 486 in 386 in jih celo vgrajuje v satelite. Tukaj seveda ne gre za Nasino škrtost, saj...

4 komentarji

Uporaba računalnikov pri napovedovanju vremena

NASA - Da računalniki niso samo orodja za igranje računalniških iger in iskanje vesoljcev (SETI, hehe [:D]) nam razni "znalci" govorijo dan za dnem. Na poljuden način pa so se vse skupaj spravili razložiti pri ameriški Nasi, kjer imajo kar bogate izkušnje z izračunavanjem vremenskih napovedi. V krajšem članku, ki si ga lahko preberete tukaj, poizkušajo razložiti, zakaj so vremenske simulacije tako pomembne, zakaj superračunalniki z ogromnim številom procesorjev niso vedno najboljša naložba in kaj pomenijo računalniške simulacije za sedanjost. Zanimivo branje, če ste že naveličani raznih hardveraških člankov[;)] .

0 komentarjev

Cray orje ledino

BBC - Cray superračunalniki so res občudovanja vredni "stvori", ki jih uporabljajo za razne kompleksne izračune v fiziki, pri izračunavanju vremenske napovedi in podobnih stvareh. Da so Crayi res izjemni superračunalniki, pričajo tudi razna priznanja; pred kratkim so bralci revije Scientific Computing & Instrumentation računalniku Cray SV1, ki je eden izmed najbolj zmogljivih superračunalnikov na svetu sploh, podelili naziv "Najboljši superračunalnik leta 2001". Kako je prišlo do te odločitve, si lahko preberete tukaj, poleg tega pa boste na isti strani našli tudi nekaj o nastanku prvega Cray računalnika. No, da pa ne boste mislili, da so Crayi kakšne majhne gajbice, vem za predstavo prilagajam sliko "Superračunalnika leta 2001".

4 komentarji

Tudi Supermicro z dual-Athlon ploščami

The inquirer - Supermicro je običajnim uporabnikom manj poznano podjetje, saj se je bolj malo udinjalo na področju enoprocesorskih plošč, pa tudi kakšnih revolucij niso naredili z le-tem. So pa toliko bolj pomembni na področju dvoprocesorskih sistemov, saj pokrivajo dvoprocesorske plošče za Pentiume III in Tualatine, zadnje čase pa so jim zadišali tudi Athloni, zato pospešeno pripravljajo matično ploščo, ki bo zadovoljila tudi uporabnike, ki hočejo dvoprocesorsko platformo. Tukaj nesporno kraljuje Tyan, ki je v tesnem stiku z AMD-jem. Videli smo tudi poizkus MSI-ja, ki pa ni bil preveč uspešen. Kako bo uspelo Supermicru, je zaenkrat še uganka, saj bomo njihovo matično ploščo ugledali šele v začetku septembra. Gotovo pa jim ne bo spodletelo, saj imajo kar bogate izkušnje s takimi rešitvami. Lahko pa se tudi motim...

0 komentarjev

Projektne naloge extraordinaire

Tom's Hardware - Česa ne slišimo vsak dan... Preberite si tole, mene je vrglo: Nek študent na Brunel University v Londonu je izdelal toaster, ki s pomočjo interneta najde vremensko napoved, katero nato "natisne" na kos kruha! BBC pravi, da se je študent odločil, da ne more tekmovati s sošolci v temi "osnove uporabnosti", zato se je raje odločil za temo "zabavno in cool" . Sicer ne vem, zakaj bi kdo potreboval vremensko napoved na kosu kruha, vendar se verjetno najdejo čudaki, ki bi radi prvo pogledali dobro napoved, nato jo pa zaužili s kozarcem mleka ter malo marmelade ter masla. Priznam, zadeva zna biti (na čase) sila uporabna. Še malo, pa bodo na štrucah kruha testi hardwarea . Thnx, A-L-T!

8 komentarjev