»

Prevzem Suna pod drobnogledom EU

The Register - Oracle je že zdavnaj pripravljen na prevzem Suna, kar so mu dovoliti tudi vsi, ki bi lahko prižgali rdečo luč, razen Evropske komisije. Ta si je vzela čas za premislek in analizo, kaj bi takšna združitev pomenila za konkurenčnost na evropskem trgu. In nič ne kaže, da bo pozitivna odločitev znana kmalu. Kot poroča The Register, se EU nagiba v nasprotno smer.

Glavni trn v peti še vedno ostaja Sunov MySQL, ki je konkurenca Oraclovim rešitvam, zato je Komisijo strah, da ga bo Oracle kar ukinil. Evropska komisarska za konkurenco Neelie Kroes pravi, da morajo zelo natančno pregledati učinke predlaganega povezovanja in posledice za uporabnike. Kot pravijo, EU trenutno izvaja preliminarne raziskave, a naj bi kmalu začela s temeljito preiskavo. Oracle za zdaj ne namerava ponuditi nobenih kompromisov, ampak bodo raje počakali na končno odločitev. Temeljita preiskava namreč ne pomeni, da bo EU a priori zavrnila združitev - še vedno imajo možnost zgolj zahtevati določene strukturne spremembe...

15 komentarjev

Kam so šli vsi Blu-Rayi?

The Register - Poročali smo že o vedno cenejših predvajalnikih Blu-Ray, katerih cene so se v ZDA spustile pod 150 dolarjev, pri čemer smo tiho pričakovali podobno tudi na tej strani Luže. Očitno smo se ušteli. Tržni analitiki ocenjujejo, da se pomanjkanje poceni (to pomeni do 300 dolarjev) predvajalnikov na evropskem trgu do konca božične nakupovalne sezone ne bo popravilo, tako da jih letos Božiček ne bo nosil.

Proizvajalce je nekoliko iznenadil nepričakovan odstrel konkurenčnega standarda HD DVD in Sonyjeva vključitev Blu-Ray enot v PlayStation 3, kar je povzročil hiter dvig povpraševanja. Pomanjkanje ključnih komponent (neuradno se omenjajo modre laserske diode) se je sicer kasneje uredilo, a še vedno ni dovolj izdelanih končnih enot za globalno povpraševanje. Zato so se odločili, da jih pošljejo v ZDA in na Japonsko, kjer pričakujejo najboljši odziv, Evropa pa je za letos izvisela. Prihodnje leto se pričakuje še dodatno znižanje cen.

54 komentarjev

Oh, Visiontek...

Visiontek - Še pomnite, prijatelji, podjetja Visiontek, od katerega je rulja tako rada kupovala grafične kartice, ki so bile v celoti narejene na nVidiinih procesorjih? No, VisionTek je vlekel precej slabe poteze, ter se dobesedno zaklal s tem, ko je hotel februarja 2002 prodreti na evropski trg. Avgusta so že napovedali bankrot, a se jim je vseeno ponudila rešilna bilka. VisionTek je sedaj popolnoma predan kanadskemu podjetju ATi. To se pozna tudi na njihovi prenovljeni spletni strani. Klik obvezen, vključite zvočnike!

9 komentarjev

Nič več glasbenih CD-jev brez zaščite

The Register - Ena izmed največjih glasbenih založb, BMG, preizkuša evropske kupce. Danes so namreč sklenili, da bo založba na evropskem trgu odslej ponujala le zaščitene (Cactus Data Shield) glasbene CD-je. Čeprav si kaj takega v Ameriki še ne privoščijo, tudi v Evropi ne gre brez godrnjanja, a brez strahu, "hekerji" so doslej uspešno strli še vse zaščite. Samo vprašanje časa je. Dodatne informacije ter podrobnosti o zaščiti CDjev najdete na tem naslovu.

19 komentarjev

Pocket LOOX

Fujitsu Siemens - Pravijo, da bo letos po počitnicah na trg prišel novi dlančnik od Fujitsu-Siemensa. Verzija za evropski trg bo imela vgrajen Bluetooth, GSM, GPRS, 32 MB ROM in 64 MB pomnilnika. Delal bo ob novem 400 MHz Intelovem procesorju, ki porabi manj energije.

Težek je 180 gramov in deluje 200 ur v stanju pripravljenosti ali 12 ur pod polno obremenitvijo. Napovedovalci pravijo, da bo stala verzija za evropski trg 600 dolarjev. Klik!

1 komentar

X-box

Vnunet - Izid X-box-a bo na Japonskem očitno zamudil. Krivdo bi posredno lahko naprtili Nintendu, saj se Microsoft po svojih besedah 'osredotoča na zagotavljanje dovoljšnega števila enot v Severni Ameriki'. Znano? - Seveda, enake namene ima Nintendo s svojim GameCube-om, ki bo izšel le nekaj dni za Microsoftovo konzolo. Skratka, X-box na Japonskem 22. februarja 2002. Klik!

Medtem pa MS na Madžarskem pospešeno gradi novo proizvodnjo linijo, namenjeno izdelavi konzol za evropski trg. Število enot ter datum izida bosta znana oktobra. Klik!

0 komentarjev