»

Napovedan prevajalnik CUDA C za x86

X-Bit Labs - Nvidia in Portland Group sta objavila, da razvijata prevajalnik CUDA C za platformo x86. Aplikacije, napisane za platformo CUDA, se namreč izredno hitro izvajajo na sistemih z grafičnimi procesorji Nvidia, medtem ko se na tistih brez zelo težko ali pa sploh ne. Nov prevajalnik bo to popravil, saj se bodo v odsotnosti Nvidiinih GPU-jev aplikacije izvajale z AMD-jevimi ali Intelovimi procesorji s podporo SIMD (Single Instruction Multiple Data). Nov prevajalnik bodo predstavili na konferenci SC10 Supercomputing, ki bo med 13. in 15. novembrom v New Orleansu. Takrat bomo tudi dobili prve vtise o hitrosti izvajanja, ki utegne biti problematična, če bodo aplikacije slabo prevedene iz nabora CUDA v x86 ali obratno.

15 komentarjev

Nov članek: Čudežno popotovanje skozi grafični cevovod

Rasterizacija trikotnika - če je središče pike znotraj trikotnika se pika pobarva, sicer ne. Problem?

Slo-Tech - Naš Senitel ugotavlja, da trenutno očitno živimo v obdobju, ko razni *PU-ji (Processing Unit) rastejo kot gobe po dežju. Nedolgo tega je tržne police ugledal prvi pospeševalnik fizikalnih izračunov (PPU ali Physic Processing Unit) PhysX podjetja Ageia. In ker to očitno še vedno ni dovolj, se pojavljajo še pospeševalniki za umetno inteligenco in celo mrežne kartice, ki nosijo PU v imenu. Krivec za to poplavo pa je verjetno GPU (Graphics Processing Unit) in ideja o kovanju železa dokler je vroče. Da malce razjasnimo nastalo situacijo ter razložimo zakaj se GPU-ji dejansko obnesejo, pa se bo potrebno spustiti skozi tole zajčjo luknjo...



Veselo branje!

12 komentarjev

3D Labs izstopa iz sveta PC-jev

3D Realizm 800

Slo-Tech - V 3D Labs so se ukvarjali z razvojem grafičnih kartic, namenjenih za grafične delovne postaje (iz njihovih laboratorijev so bili denimo WildCat-i). Creative, lastnik 3D Labs od leta 2002, je te dni sporočil, da se bodo v tej podružnici odslej ukvarjali s prenosnimi napravami, ki bodo zahtevale močne grafične procesorje, za zahtevne multimedijske vsebine. Za izstop iz segmenta grafičnih delovnih postaj so se odločili tudi, ker se (menda) ta trg zelo krči.

Spomnimo, da je 3D Labs igral zelo veliko vlogo pri podpori standardu Open GL. Kakšne rešitve so ponujali nazadnje, oziroma kako so bile konkurenčne v primerjavi z dvema velikanoma, si lahko ogledate v testu na Anandtechu. V slovo smo...

23 komentarjev

Tržni deleži grafičnih proizvajalcev v drugem kvartalu

X-Bit Labs -

Po podatkih zadnje IDC-jeve raziskave tržišča je trg 3D grafičnih kartic v drugem letošnjem kvartalu predstavljal 54 odstotkov, trg 2D kartic pa 46 odstotkov celotnega tržišča. Največja igralca sta gotovo nVidia in ATi, manjše tržne deleže pa imajo še 3Dlabs, Matrox, Appian in HP. Posvetimo se največjima.

Na tržišču 3D kartic je nVidia obvladovala dve tretjini, ATi pa le 24 odstotkov trga. Med prodajalci 2D kartic je nVidia takisto v prepričljivem vodstvu, saj ima v lasti 53 odstotkov trga, sledi pa ji presenetljivo Matrox z 19. Skupno ima nVidiine izdelke tako 73 odstotkov uporabnikov, ATijeve pa zgolj 13. Več o tem.

3 komentarji

ATI Catalyst 02.4

Warp2Search - Ja, vsi lastniki ATIjevih grafičnih kartic se od včeraj veselijo -- ni vrag, da ne bodo veselja danes kronali še z tradicionalno žurko z imenom "ATi je izdal nove gonilnike, pejmo se ga napit". Pa kakor koli že -- ATi, podjetje, ki s proizvodnjo svojih grafičnih čipov še najbolj zavzeto konkurira nVidii, je včeraj izdalo novo izvedenko gonilnikov Catalyst, ki nosijo zaporedno številko 02.4.

Gonilniki so skupni vsem Radeonom z oznako 7000 in več, uporabniki pa poročajo o pohitritvi v CodeCreatures Benchmark PRO na Radeonu 9700, hitrejšem Nascarju 2002 za vse Radeone, občutno hitrejšem NHLju ter hitrejšem izvajanju na DirectX 6 in 7 za R9700. Končno je v gonilnikih odpravljen hrošč operacijskega sistema Windows, ki grafikulji ni dovolil igranja igric na osveževalni frekvenci nad 60 Hz -- trenutno le za DirectX aplikacije, OpenGL del še sledi. Izjemno pohvalna naj bi bila tudi nova funkcija, ki optimalizira prikaz slike na TV zaslonih.

Ostaja pa, po mojem skromnem mnenju, največja...

4 komentarji

Nove DivjeMačke

X-Bit Labs - 3DLabs je obelodanil tri nove produkte, vsi bazirajo na grafičnem procesorju P10, ki so ga napovedali v maju. Žal 3DLabs noče izdati točnih specifikacij, ve pa se, da bodo kartice namenjene profesionalnemu delu trga. Od specifikacij je znano naslednje:
Wildcat VP970: 182 MB 256 bit DDR RAM, Dual - Head, Dual Link, 225M Vertices/sec, 42G AA Samples/Sec, narejena za CAD, DCC in simulacije. Cena: 1199 ameriških dolarjev.
Wildcat VP870: 128 MB 256 bit DDR RAM, Dual - Head, 188M Vertices/sec, 35G AA Samples/Sec, prav tako bo narejena za CAD, DCC in simulacije. Cena: 'skromnih' 599 zelencev.
Wildcat VP760: 64 MB 256 Bit DDR RAM, Dual - Head, 165M Vertices/sec, 23G AA Samples/Sec, namenjena delu z CAD programi. Cena: samo 449 dolarjev.
Vse tri kartice naj bi prišle z proizvodnih trakov še ta mesec.

0 komentarjev

Nov grafični čip

The Register - 3DLabs je najavil, da bo izdal nov pospeševalni grafični čip s kodnim imenom P10. Prvič ga bomo lahko videli v tretji četrtini tega leta. Podpiral bo DirectX 9 in OpenGL 2.0. Ciljajo pa na trg delovnih postaj in igralcev iger. Podjetje je označilo čip kot VPU ali "Visual Processing Unit". Torej nekako tako kot je nVidia označila svoje čipe za GPU ("Graphical Processing Unit").

Še nekaj specifikacij: 200 programabilnih SIMD (single instruction, multiple data) enot, 256-bit DDR in pasovna širina 20 gigabajtov na sekundo. 3D Labs bo poslal P10 na tržišče ravno v času, ko ATI in nVidia pripravljata svoje grafične čipe nove generacije. Poleg tega je Creative Labs nekaj časa nazaj kupil 3D Labs in posledično ima 3DLabs že zagotovljenega izdelovalca grafičnih kartic z prilotanim njihovim čipom. Zgodba.

10 komentarjev

Creative kupuje 3D Labs

X-Bit Labs - Creative je pred kratkim izrazil željo po nakupu podjetja 3D Labs, ki je znano predvsem po svojih profesionalnih karticah Oxygen in Wildcat. Celoten postopek naj bi potekal na osnovi izmenjave delnic.
Odkrito povedano, da ne vem, zakaj se je Creative odločil ravno za nakup 3D Labsov, saj je znano, da se Creative ne ukvarja več tako aktivno z grafičnimi karticami kot se je nekoč, saj je proizvodnjo pred časom zaupal podjetju MSI. Manj je tudi verjetno, da bi Creativu uspel veliki preboj na trg s 3D Labsovimi procesorji, saj so le-ti vedno bolj pod udarom konkurenčnih Quadrov. Vendar pustimo se presenetiti.

0 komentarjev

Močnejša konkurenca

Guru 3D - Kot veste, Nvidia samo prodaja svoje grafične čipe in ne proizvaja kartic. ATI pa jih proizvaja sam in je zato v malo slabšem položaju kot Nvidia. To se bo spremenilo.
ATI bo namreč začel s prodajo svojih grafičnih čipov proizvajalcem grafičnih kartic. To je zelo dobra stvar za nas, uporabnike. S tem bomo dobili večjo izbiro tudi med ATI-jevimi izdelki. Večja konkurenca pomeni nižjo ceno in boljše izdelke. Ker pa vem, da vas (ne) zanima kdo so ti proizvajalci vam jih (ne) bom naštel.
Če vas seznam ne zanima nehajte brati! Če vas, nadaljujte z branjem. Torej proizvajalci so: A-Open, ASUS, MSI, Prolink, Leadtek, Gigabit (to ni Gigabyte!), Acer, DFI, FIC, USI(Škotska), LiteOn, Palit Germany, Super Greece, Club 3D (pravo ime PowerColor-ja). Sedaj torej veste katere firme se bodo potegovale za naslov najboljšega izdelovalca ATI produktov. Ali bo ATI ostal pri izdelavi svojih grafičnih kartic ali ne, še ni znano. ...

1 komentar

Najhitrejši 3D pospeševalec

NvNews - No vas zanima, kateri je najhitrejši 3D pospeševalec na svetu? GeForce? Radeon? Voodoo 5? Nope, nič od tega . 3D Labs (??)je izdal novega Wildcata II 5110. Nič, kaj hočemo, zadeva je blazno hitra, blazno dobra, in predvsem blazno draga (pa je konec veselja). Zdej pa k onima vprašajčkoma za 3D Labs. Hja, tudi v profesionalnih vodah smo bili lani očitno priča prevzemu, in sicer je 3D Labs (ki drugače izdeluje grafične kartice Oxygen) kupil podjetje Intense (ki pa je izdelovalo Wildcate). Pač se svet tako vrti, kaj moremo... Klik.

3 komentarji