»

25 najnevarnejših programerskih napak

SANS - Več kot 30 strokovnjakov iz celotnega sveta je sestavilo seznam 25 najnevarnejših napak, ki jih zagrešijo programerji. Napake so bile ocenjene po splošni nevarnosti za razkritje podatkov v informacijskih sistemih in omogočanju računalniškega kriminala. Največje "odkritje" pa je bilo, da se v večini izobraževalnih programov za bodoče računalniške strokovnjake o teh napakah ne uči praktično ničesar, za njihovo prisotnost pa se pri veliko proizvajalcih programske opreme tudi ne testira.

Kako nevarne pa so te napake, pa pokaže že podatek, da sta bili samo dve izmed teh napak v letu 2008 vzrok za najmanj 1,5 milijona vdorov v spletne strani. Ti vdori pa so se izrabili za zlorabo obiskovalecev, ki so zaradi pomankljive zaščite lastnih računalnikov, postali žrtve zlorabe, njihovi računalniki pa zombiji na razpolago kriminalcem.

Kakšne so pa izkušnje z izobraževanejm pri nas? Ali se o kateri izmed teh napak kdo pogovarja v šoli? V kateri šoli? Zakaj da, zakaj ne?

133 komentarjev

So Setiju šteti dnevi?

ZDNet - Glede na priljubljenost projekta Seti@Home na naši skupini, kaže, da vas večina projekt pozna.

Vendar kaže, da se nam projektom nabirajo črni oblaki. Po velikem številu paketov, ki so jih avtorji prejeli, in po idejah po širitvi vidnega polja satelitov in uvedbi Seti@Home II, se akademiki, ki stojijo za projektom, ubadajo z finančnimi težavami. Kot poročajo na ZDNetu, so se ustavili finančni prilivi.

Sicer pa, kakor kažejo debate v našem forumu, se prihodnosti za 100% obremnjenost vašega procesorja ni bati.

9 komentarjev

In uporabnik dneva je ...

SETI@Home - Danes me je po naključju zaneslo na stran projekta Seti@Home, kjer so proglasili uporabnika dneva. Uporabnikovo ime je Mutara, doma pa je iz Teksasa. Pravi, da je Seti@Home zanimiva stvar in da svoje delo jemlje precej resno. Ima polšesto leto in pravi, da je izven adolescence, a se še vedno kdaj pa kdaj poigra s svojim repom. Vas zanima kdo bi to utegnil biti? Klik! Naj povem samo to, da ni Vesoljec [:D].

2 komentarja

SETI strežniki

SETI@Home - Na domači strani vsem dobro znanega SETIja so slike njihovega strežnika. Nekaj velikih škatel, monitor ali dva ter en kup kablov v sobi nič večji od manjše učilnice. Zanimivo tudi za tiste, ki želijo izvedeti, kakšni čudni tipi stojijo za tem projektom. Slike so sicer datirane s 15. majem, toda morda jih še niste videli. Tukaj.

2 komentarja

SETI@home: poslani 500-milijonti rezultat !!!

SETI@Home - Wichita State University team je srečnega uporabnika nagradila z 500 dolarji. Drugače pa je članov seti projekta vsak dan več. Seti@home bo kmalu uporabljalo že štiri miljone ljudi! Torej, če si predstavljate za dve Sloveniji ljudi, ki uporabljajo svoj abak do zadnjega MHz, da bi dosegli mogoče največje odkritje v zgodovini. Po drugi strani pa je še vedno veliko ljudi, ki sploh še ni slišalo za to oz. so pa ne vedo, da bi lahko tudi sami pomagali. Torej, če si eden izmed teh, velja obvezen ogled te strani, kjer je zadosti gradiva za celovečerno branje. In ko te bo takoj navdušilo in se nam boš pridružil, velja obvezna včlanitev v Slo-Tech team, da skupaj dokažemo, da nekaj veljamo... klik

9 komentarjev