»

Katera Linux distribucija je primerna zame?

Slo-Tech - Vsak, ki se znajde pred množico Linux distribucij si je gotovo že postavil vprašanje katera neki je primerna zame?

Bolj ali manj zanesljive odgovore na to vprašanje je mogoče poiskati na forumih, pogumnejši pa bodo morda pobrskali po seznamu Linux distribucij.

Da pa bi bila izbira čim lažja, so pri Zegenie Studios že pred nekaj časa pripravili Linux Distribution Chooser - kratek on-line vprašalnik, ki vam glede na vaše želje pomaga pri izbiri vašim potrebam in znanju najprimernejše Linux distribucije.

Izbira je trenutno mogoča med 14 različnimi distribucijami, da pa boste našli tisto res pravo, pa se bo treba preklikati čez nekaj vprašanj.

66 komentarjev

Damn Vulnerable Linux - najbolj luknjasta Linux distribucija

digg.com - Pravkar smo ugledali izzid nove Linux distribucije, ki sliši na ime Damn Vulnerable Linux. Od vseh ostalih se razlikuje po tem, da se avtorji namenoma trudijo sestaviti takšen paket programov, ki bi bil čimbolj ranljiv na raznorazne napade.

Osnova je Damn Small Linux in zato s svojimi 150 MB spada med manjše distribucije. Uporablja jedro verzije 2.4, vključuje pa še starejše in ranljivejše različice Apache, MySQL, PHP, FTP in SSH servisov. Avtorji pravijo, da je glavni namen DVLja učenje nadebudnih mladih administratorjev, da bodo lahko postavili varen strežnik v svojih bodočih službah. DVL tako pride z z nekaj vgrajenimi vajami, ki predstavijo različne PHP luknje in navodili kako se...

37 komentarjev

Virusi tudi za StarOffice in OpenOffice.org

SecurityFocus Online - S kančkom zlobe lahko rečemo, da se je vedno popularnejši pisarniški paket OpenOffice.org po "funkcionalnosti" še nekoliko približal svojemu velikemu tekmecu MS Office, namreč po kužnosti z makro virusi. [>:D]

Kot poroča Security Focus, se je pojavil makro virus, ki so ga pri Kasperskemu poimenovali StarOffice.Stardust.A. Kot nakazuje že ime, se je najprej pojavil pri plačljivem paketu StarOffice, vendar je napisan v jeziku StarBasic, ki ga za poganjanje skriptov uporabljata tako Zvezdna™ kot Odprta™ pisarna in to ne glede na operacijski sistem.

Omenjeni virus zaenkrat še neznanega avtorja je bolj demonstrativne narave, saj je "škodljiv" kvečjemu za kakšne najbolj zadrte puritance. Z medmrežja namreč naloži "odraslo" sliko in jo prikaže kot nov dokument. S sporočilom za javnost pa se je na uvodni strani OOo že zganil tudi Sun.

9 komentarjev

SuSE Z EAL3 certifikatom

Slashdot - Po tem ko so certifikat EAL3 pridobili že skoraj vsi veliki operacijski sistemi za strežnike (Windows, Solaris, HP-UX in AIX), se jim zdaj pridružuje tudi SuSE s svojim izdelkom. Certifikat, ki sicer ne bo imel velikega vpliva na zasebno in poslovno uporabo, daje nemškemu podjetju možnost, da svoj operacijski sistem prodajajo tudi vojski in vladnim inštitucijam. SuSE, ki bo sicer moral pridobiti še EAL4 (vsi prej navedeni sistemi ga že imajo), je s tem dejanjem naredil nov korak k prepoznanovsti in verjetno tudi uporabnosti Linuxa. In med tem ko nazdravljajo novemu uspehu, bodo pri konkurenčni Rdeči kapici v kratkem po vsej verjetnosti pridobili šele EAL2. Klik! za novico, če vas pa zanima več o EAL, kliknite sem.

0 komentarjev

SuSE Linux Enterprise Server 8 for AMD64

PC Linux Online -

22. aprila 2002 je izšel SuSE Linux 8.0 za AMD64, ki je prinesel mnoge novosti pri uporabi Linuxa na namizjih. Danes, natanko eno leto za tem, je še izšla distribucija Linuxa, ki ne prinaša novih možnosti, temveč razširja paleto arhitektur, na katerih teče Linux in so pripravljena za uporabo v podjetjih. Tako SuSE kot Mandrake sta sicer že pred nekaj tedni predstavila svoja operacijska sistema za procesorje AMD Opteron, novi SuSE Linux Enterprise Server 8 za arhitekturo AMD64 pa je prvi izdelek, ki je pripravljen za profesionalno uporabo na zmogljivih sistemih na omenjeni arhitekturi. Kmalu lahko pričakujemo tudi odgovor RedHata in Microsofta.

Na Newsforge so si izdelek že ogledali, na uradni spletni stran nemškega podjetja SuSE pa je na voljo uradna novica.

0 komentarjev

SuSE 8.1: oktobra

SuSE - Pripravljalci moje omiljene distribujije Linuxa, SuSE, so napovedali prihod naslednje verzije svojega ne-poceni paketa.

Tokrat se bo vse skupaj vrtelo okoli jedra 2.4.19, uporabnikove uči pa bosta najedali namizji KDE 3.0.3 ter Gnome 2, za vse tajnice pa bo tukaj MS-compatible OpenOffice 1.0.1. Tudi tokrat bo družbo okroglim medijem delala zajetna dokumentacija, paket pa bo seveda na voljo v osebni in profesionalni različici. Klik!

0 komentarjev

StarOffice: Dodaj v košarico

The Register - Po prevzemu izdelka StarOffice od podjetja StarDivision, je Sun Microsystems uvedlo dobrodošlo novost v 'cenovni' politiki: zastonjskost tudi za komercialne uporabnike.

S težko pričakovano 6. izvedenko pisarniškega paketa, ki v prenekaterih pogledih uspešno konkurira (razen verjetno najpomembnejšemu: uporabljanost) Microsoftovemu Office-u, pa se bo tovrstna politika končala. Sun namreč kani prodajati licence. Cene trenutno še niso znane, je pa jasno, da bodo morale biti veliko nižje od onih pri najbolj znanem konkurentu. Izjema je pak platforma Solaris, za katero bo skupek programja na voljo kot zastonjska 'nadgradnja'. No, v jok nikar. Projekt OpenOffice.org bo živel in se razvijal vzporedno s komercialnim bratom, le brez programja za podatkovne baze.

8 komentarjev

Red Hat Linux 7.2 ne bo podpiral Alpha procesorjev

The inquirer - Po odločitvi nemškega podjetja SuSE, da bodo opustili razvoj distribucij za procesorje Alpha, so se za podoben korak odločili še pri ameriškem Red Hatu, kjer so izjavili, da se je razvoj distribucije za procesorje Alpha končal. Zadnja Red Hatova distribucija za Alphe ostaja različica 7.1. Pri Red Hatu pravijo, da izključitev podpore Alpham ne pomeni, da se bo prenehala tudi podpora drugim RISC procesorjem.

0 komentarjev

StarOffice 6.0

ZDNet - StarOffice je na trgu že lep čas - bolj priljubljena (še zdaleč pa ne tako, kot Vemočigava pisarna) pa je postala po verziji 5.0, saj je postala zelo primerna alternativa Microsoftovemu Officu. Resda na pogled izgleda bolj špartanska, tudi 'gumbov' ni veliko, vendar se večina naprednih funkcij skriva v 'podikonjih' (jah, kako pa naj človek reče za ikone, ki se pojavijo, ko z miško zapeljemo na drugo ikono? ). Ko je bila pisarna še last StarDivisiona, je bila njena uporaba brezplačna za osebno, kasneje pa tudi za komercialno rabo.

No, kolikor je zbirka nerazširjena med uporabniki Oken, toliko bolj je priljubljena med uporabniki Linuxa. Že nekaj časa je na voljo beta izvorna koda novega paketa s številko 6.0, ki pa prinaša mnogo sprememb glede na prejšnje verzije:
  • nič več vgrajenega poštnega odjemalca,
  • programi so samostojni in ne več povezani preko enotnega namizja,
  • uporabljala bo xml format, specifikacija bo javna.


  • Več o tem tukaj, StarrOffice 5.2 tu, OpenOffice (6.0) pa tu!....

    0 komentarjev