»

ZDA in Rusija iščeta skupno pot v boju zoper kiberorožje

New York Times - V prejšnjem stoletju so države podpisovale sporazume o omejitvi širjenja jedrskega orožja, sedaj pa podobne dogovore sklepajo tudi v kiberprostoru. ZDA je tako vendarle začela pogovore z Rusijo in komitejem ZN za nadzor orožja o krepitvi internetne varnosti in omejevanju vojaške rabe kiberprostora.

Kot pravijo poznavalci, je ameriška administracija ugotovila, da vse več držav razvija kiberorožje, zato je za njegovo zajezitev potreben nov pristop. V zadnjih dveh letih so se napadi na vladne in komercialne računalnike skokovito povečali na več tisoč na dan, medtem ko krivce sila redko identificirajo, kaj šele ujamejo. Obama je tako za februar ukazal pregled ameriške internetne varnosti in že išče kandidata, ki bo koordiniral državno politiko na tem področju.

Prejšnji mesec sta se v ZDA sešli ruska in ameriška delegacija, ki sta zbliževali stališča o kibervarnosti. Dva tedna pozneje so ZDA v Ženevi izrazile pripravljenost, da o kibervarnosti in kibervojskovanju razpravljajo z...

9 komentarjev

Optimizacija Mysql-a in vloga frontenda

Kiberpipa - Na Pipinem odprtem terminu, ki bo v Kiberpipi v torek, 29.1. ob 19h, bomo govorili o optimizaciji MySQL-a. Pred približno desetimi leti je MySQL v jezikih C in C++ razvilo švedsko podjetje MySQL AB in ga ponudilo trgu pod pogoji uporabe javne licence GNU. Postal je svetovno najbolj priljubljena baza odprtega tipa, katere uporaba po zaslugi visoke zanesljivosti, hitrega delovanja, prilagojenosti in nenehnega razvoja še vedno strmo raste. Ne bomo govorili o samem MySQL, ampak o tem, zakaj je pomembna optimizacija SQL stavkov, pri kakšnih sistemih je to pomembno in katere so osnovne tehnike optimizacije. Dotaknili se bomo tudi replikacij sistemov in load balancing-a in nekaj primerov iz oglasnega sistema Bolha.com. Predaval bo Uroš Okorn.

Na Spletnih uricah v sredo, 30.1. ob 19h bomo poslušali drugi del predavanja z naslovom Pomembna vloga frontenda, posvečenega spletnim standardom za izdelavo osprednjega dela strani. Beseda bo tekla o tem, kako ponuditi spletne vsebine...

11 komentarjev

Kiberpipa in Silicijeva dolina

Slo-Tech - Še dodatek, ki je zmanjkal iz novice o totedenskem programu v Kiberpipi.

V četrtek, 19. aprila ob 19.00 bo v Kiberpipi potekal že 11. Večer za Inovativne in Podjetne. Tokrat bo Blaž Kos imel predavanje z naslovom Podjetniške lekcije iz Silicijeve doline, ki bo govorilo o tem, kaj se lahko naučimo od svetovnih visokotehnoloških gigantov (IBM, Cisco, Sun, Microsoft itd.), pa o podjetniškem duhu na najboljših svetovnih univerzah (Stanford, Berkeley) in zakaj je Google najboljši delodajalec na svetu. Vabljeni!

P.S.: Predavanje napovedujemo tako pozno, ker nismo bili prepričani ali bo predavatelj pravočasno premagal jet-lag, saj se je ravnokar vrnil iz ZDA. :)

0 komentarjev

Predavanje: Zasebnost na internetu - 3. del

Slo-Tech - Danes zvečer ob 18. uri bo v Kiberpipi (Kersnikova 6, v Ljubljani) tretje predavanje o zasebnosti na internetu. Prosojnice iz prejšnjega predavanja, kjer smo si ogledali načine ogrožanja zasebnosti, si lahko ogledate tukaj(PowerPoint in PDF format).

Na današnjem predavanju si bomo ogledali, kako svojo zasebnost zaščitimo. Predstavljeni bodo osnovni pojmi kriptografije ter ostale tehnike in strategije zaščite zasebnosti na internetu. Vstop je prost!

0 komentarjev

FBI in SANS opozarjata

The Register - Ob pomoči inštituta SANS (SysAdmin, Audit, Network, Security) je FBI naredil seznam 20 najpogostejših varnostnih problemov v Windows in Unix sistemih. Seznam je namenjen predvsem kot vodilo za manj izkušene administratorje, več o tem si pa lahko preberete na tej tej povezavi, podrobneje opisan seznam pa dobite tule.

0 komentarjev

New Deal

The Register - Kot je že v navadi, morajo ameriški predsedniki svoj nos vtikati v skoraj vse zadeve, od katerih lahko imajo koristi. Tako se je Bushev kabinet sedaj spravil v reformo varnosti na internetu.

Nastajal je eno leto, in kakor pišejo na Registru, je tik pred objavo. Vsebuje od 60 do 80 napotkov, kako naj bi se v prihodnje oblikovala varnostna politika v omrežjih, velik poudarek pa daje predvsem sodelovanju podjetij, ki se ukvarjajo z varnostjo. Dokument pod uradnim imenom National Strategy to Secure Cyberspace bo na voljo v polni obliki jutri, tako da stay tuned for more.

5 komentarjev

Varnost v Kiberprostoru

Cyberpipe - V torek, 23. aprila ob 18 uri bo v okviru Linux delavnice v Kiberpipi predavanje z naslovom "Varnost v Kiberprostoru". Avtor, Jure Koren, bo v prvem delu predavanja na kratko predstavil paradigmo 'security is a process', razložil 'social engineering' in kako spoznamo nevarne vsebine, kot tudi kako nam lahko razum pomaga pri odločanju medtem, ko smo "on-line". V drugem delu bo predstavil kako je moč izrabljati napake v računalnšskih programih, kot tudi izrabljanja človeške neumnosti. Pokazal bo tudi nekaj aktualnih primerov kot so verižna pisma, sodobni virusi/črvi (Code Red, Nimda, Klez, ..), ter zaključil z nekaj najbolj osnovnimi napotki za varno konfiguracijo operacijskih sistemov.
Mogoče ne bi škodilo...
Več o Linux workshopu pa tule.

0 komentarjev

Zasebnost na internetu in šifriranje

Cyberpipe - Glede na to, da je zasebnost in splošna varnost na internetu vedno bolj ogrožena zaradi napadov virusov, nadzorovanjem vlad, policije in tajnih služb ter seveda vohunjenjem korporacij, je za sodobnega računalničarja velikokrat pomemno, da pozna tudi temno stran Mreže in načine zaščite.
Za vsakogar, ki si želi o stvari zvedeti kaj več, bo jutri (v petek) ob 18:00 v Kiberpipi predavanje z naslovom Zasebnost in kriptografija. Matej Kovačič bo predstavil osnovne elektronske grožnje, načine zaščite in razložl algoritme šifriranja. Poleg tega bo sledila še praktična demonstracija uporabe programa Pretty Good Privacy za šifriranje elektronske pošte in dokumentov.

3 komentarji

Rasistični Apple?

Vnunet - Odpoved Dana Riccioa Apple opravičuje s tem, da je omenjeni julija v Applove prostore pripeljal kolega, da bi ga stimuliral k nadaljnemu izobraževanju. Posledice? Odpustitev.

Afroameričan Jabolčnike sedaj toži za $40 MIO, češ da je šlo pri vsej zadevi le in zgolj za rasno diskriminacijo -- sam naj bi že prej ne bil deležen 'standardnih' dodatkov ter bonusov, poleg tega pa naj bi ga premestili v drugo delovno skupino, proč od znancev.

8. novembra pa se je zbrala 'Parliamentary Assembly of the Council of Europe (PACE)'-ova skupina, da bi preučila problem rasizma in ksenofobije v kiberprostoru. Cilj? Označiti rasizem za kriminalno dejanje in ne osebno mnenje, poleg tega pa iz vsemreže pregnati rasistične spletne strani ter gostitelje slednjih. Polno poročilo? Klik!

7 komentarjev

Opravičilo

Jaz - Hja, nekateri ste še zasledili novico o nekem novem virusu. Po manjšem raziskovanju pa sem ugotovil, da je to sporočilo najverjetneje samo eno od verižnih pisem. Tako da se vam za to novico opravičujem, če pa vseeno dobite pošto s takim naslovom je pa nikar ne odpirajte.

8 komentarjev